Znana prva izhodišča in smernice za obdavčitev nepremičnin

11. 7. 2016 | Besedilo: K. Ž./STA

obdavčitev nepremičnin, davek na nepremičnine

Vlada se je prejšnji teden seznanila s prvim poročilom projektnega sveta za pripravo nove sistemske ureditve obdavčitve nepremičnin. Svet med drugim podpira uvedbo sistema, ki bi temeljil na vrednosti nepremičnin, pri tem pa je treba izboljšati in odpraviti neustavnost množičnega vrednotenja ter zagotoviti točnost in ažurnost podatkov o nepremičninah.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je projektni svet pri oblikovanju izhodišč, smernic in ukrepov med drugim izhajal iz ugotovitev ustavnega sodišča, izkušenj deležnikov v postopku priprave zakona o davku na nepremičnine v letu 2014, analize sedanjega stanja in usklajevanja projekta z ostalimi državnimi projekti, ki so že v teku.

Projektni svet med izhodišči navaja, da je v Sloveniji obdavčitev dohodkov iz dela nadpovprečno visoka, delež prihodkov od obdavčitve premoženja, predvsem nepremičnega premoženja, pa pomembno zaostaja za primerljivo razvitimi državami.

Veljavni sistem (z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča - NUSZ) po mnenju sveta glede na ekonomsko razvitost Slovenije ni primeren in je davek na nepremičnine, ki temelji na vrednosti nepremičnin, ugotovljenih s kakovostnimi podatki in kakovostnimi modeli vrednotenja, v mednarodnem merilu priznan kot bolj učinkovit in pravičen sistem obdavčitve premoženja, kot je to v primeru netržnega sistema NUSZ. Zato podpira uvedbo sistema obdavčitve, ki bo temeljila na vrednosti nepremičnin.

Da bi občine lahko izvajale različne politike - prostorske, socialne in druge - svet predlaga, da se jim prek davčnih stopenj in oprostitev zagotovi prožnost.

Potem ko je ustavno sodišče leta 2014 ob razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine kot neustavno opredelilo uporabo posplošene tržne vrednosti za davčne namene, projektni svet meni, da je prenova sistema množičnega vrednotenja - tudi ker se uporablja še za druge namene - nujna in ni vezana samo na prenovo sistema obdavčitve nepremičnin.

Za vzdrževanje sistema vrednotenja in njegovo kakovost so po mnenju sveta potrebni pravilni, popolni in tekoči podatki o nepremičninah v uradnih evidencah, ki ustrezajo dejanskemu stanju.

Da bi odpravili tveganja, povezana z razveljavitvijo zakona o davku na nepremičnine, predlagajo, da ustreznost sistema množičnega vrednotenja nepremičnin verificirajo mednarodnimi strokovnjaki in se jo preveri na strokovnem posvetu o množičnem vrednotenju, ugotovitve posveta pa se vključijo v predloge novih rešitev.

Lastnikom nepremičnin bi bilo treba v postopku množičnega vrednotenja omogočiti vzvode za zagotavljanje pravne varnosti ter v zakonu dovolj podrobno urediti modele in metode vrednotenja nepremičnin.

Vladi predlaga, naj svojim službam in ministrstvom naloži izvedbo ukrepov, s katerimi bodo zagotovili kakovost in ažurnost podatkov v registru nepremičnin, ter da naj k tovrstnim aktivnostim pozove tudi občine.

Prenovljeni podatki morajo biti pripravljeni za uporabo v sistemu množičnega vrednotenja najpozneje v letu 2017 oz. bi bilo treba, če v posameznem primeru to ni mogoče, pripraviti prehodno rešitev in dolgoročni načrt izboljšanja kvalitete in ažurnosti podatkov.

Projektni svet med izvedbenimi aktivnostmi predlaga tudi spremembe zakonodaje na področju prostorskega načrtovanja, graditve, evidentiranja in vrednotenja ter obdavčitve nepremičnin ter tudi način vključevanja javnosti, druge pripravljalne in izvedbene aktivnosti in akcijski načrt.

Kot so STA povedali na ministrstvu za finance, bodo predlog sprememb sistema množičnega vrednotenja nepremičnin predstavili v naslednjih dneh.

Vlada je tudi spremenila sklep o ustanovitvi projektnega sveta in projektne skupine za koordinacijo, usmerjanje in izvedbo projekta priprave novega sistema obdavčitve nepremičnin. Med drugim se krepi vloga ministrstva za finance, ki bo skrbelo za usklajeno delo na projektu na medresorski ravni in v odnosu do občin.

Hkrati so deloma spremenili in dopolnili sestavo projektnega sveta in projektne skupine. Nova člana sveta sta na predlog ministrstva za finance Jože Novak in na predlog ministrstva za infrastrukturo Klemen Grebenšek, na predlog ministrstva za javno upravo bo v svetu namesto Romana Lavtarja Uroš Korošec.

V projektni skupini je na predlog Finančne uprave RS namesto Barbare Kalan Sonja Urankar in na predlog ministrstva za javno upravo namesto Melite Nikše Andrej Čokert, v skupini pa je na predlog ministrstva za infrastrukturo tudi novi član Bogdan Pezdirc. Projektno skupino bo namesto Jožice Kastelic vodil Jože Novak.

KOMENTARJI

Tanja
13. 7. 2016 09:21

Ko bo vse primerljivo, ne bo potrebno niti tujih strokovnjakov ki se jih bo še posebej plačalo. Vrednotenje naj bo pošteno, po lokacijah, starosti...., pa dohodke nas običajnih državljanov naj se upošteva. Če bo spet nekaj nahitro, bo spet sam zapravljanje denarja

Božo
12. 7. 2016 15:13

Zakaj se sklicujete na razvite države in na njihovo višino obdavčitve? To primrejavo delajte, ko bodo tudi naši prejemki taki kot v razvitih državah!

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE