Sejem MOS 2013: Iskali smo domače znanje in ga našli

20. 9. 2013 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: Ljubo Vukelič/Delo

kotli, stenski kotel, kaminske peči, toplotne črpalke, ogrevanje

Mednarodni sejem obrti in podjetnosti smo prečesali po dolgem in počez in preverili, katere novosti so razstavljavci postavili na ogled. Naša pozornost je bila usmerjena na področje učinkovite rabe energije in obnovljivih virov, iskali pa smo predvsem izdelke, ki so plod domačega znanja in razvoja. V nadaljevanju predstavljamo prvi del izbora, drugega bomo objavili v prihodnji številki tiskane izdaje priloge Deloindom.

Pametni kotel na pelete

Kotel na pelete Biodom 27 E, ki ga je na sejmu predstavljalo podjetje Gipo iz Kopra, nas je poleg tega, da je rezultat domačega znanja in razvoja, prepričal z varčno zasnovo delovanja z naprednim krmiljenjem. Napredna krmilna tehnologija Biologic, ki so jo prav tako razvili v podjetju, namreč nadzira številne parametre, ki so pomembni za optimalno delovanje kotla: podtlak in temperaturo v kurišču, pretok zraka, njegovo gostoto in temperaturo, temperaturo dimnih plinov in podobno. Elektronika med drugim nadzira vlek dim­nika, kar je po besedah Milana Ceglarja zelo pomembno, če se dimnik zamaši: »Kotel se samodejno ustavi, če zazna nepravilen vlek, na primer. S samodejnim prilaganjem vseh naštetih parametrov je zagotovljeno optimalno zgorevanje peletov in s tem optimalno delovanje kotla, ob vedno enakem, 92-odstotnem izkoristku.« Krmilna elektronika tudi samodejno prepoznava kakovost peletov – če so ti slabše kakovosti, jih bo kotel porabil več, izkoristek pa bo po besedah sogovornika ostal enak, ob majhnem izpustu škodljivih plinov. Vse, kar ne vpliva neposredno na delovanje kotla, so ohranili ročno, denimo čiščenje primarne in sekundarne komore – Ceglar prizna, da to okrni udobje, kakršnega smo (bili) vajeni pri ogrevanju na kurilno olje ali z zemeljskim plinom, a po drugi strani močno zmanjša možnost okvar, kar je velika prednost. Vse našteto je v Celju prepričalo tudi tri strokovne komisije. Izdelek je namreč dobil zlato priz­nanje Celjskega sejma, priznanje Mestne občine Celje in srebrni ceh Obrtno-podjet­niške zbornice Slovenije.

Napredno krmiljenje kaminske peči

Enaka krmilna tehnologija je vgrajena tudi v kaminsko vodno peč na pelete Biodom H 15. Peč ima moč 20 kW, od tega se 15 kW razdeli na vodni del, kar zadošča za ogrevanje od 120 do 130 kvadratnih metrov prostorov, preostalih 5 kW pa na sevalni del. »Peč torej s svojo sevalno energijo ogreva prostor, v katerem stoji, njena moč pa zadošča za 40 do 50 kvadratnih met­rov,« pojasni Milan Ceglar in doda, da so edini v Sloveniji in eni redkih v svetu, ki sami izdelujejo tako kurilne naprave kot krmilno elektroniko zanje. Peč ima sicer že vgrajeno tehnologijo Biologic, certifikat pa velja še za prejšnjo. Novega pričakujejo novembra in prepričani so, da bo izdelek uvrščen na seznam kurilnih naprav, za nakup katerih je mogoče dobiti subvencije Eko sklada.

Kaminska peč z nevtralnim ogljičnim odtisom

Na razstavnem prostoru podjetje Creina iz Kranja, kjer so bile na ogled kaminske peči pod blagovno znamko Lokaterm, je našo pozornost pritegnila novost – prostostoječa kaminska peč na polena Tinjan Hydro z 12-litrskim vodnim izmenjevalnikom. Peč z močjo 12 kW je po besedah Jožeta Slat­narja primerna tudi za centralni ogrevalni sistem: »Za ogrevanje vode v treh do petih radiatorjih je namenjenih 5,4 kW moči, preostanek, 2,5 kW, pa zadošča za ogrevanje približno 30 kvadratnih metrov velikega prostora, v katerem stoji peč, skupaj torej za 70 do 80 kvadratnih metrov.« Priključiti jo je mogoče na obstoječi sistem radiatorskega ogrevanja, vendar je obvezen vsaj 250-litrski zalogovnik, v katerem se shranjujejo presežki toplotne energije. Vedeti je namreč treba, da pri kurjenju polen v kaminski peči ni mogoča 100-odstot­na regulacija, ki je običajna pri ogrevanju s kurilnim oljem ali zemeljskim plinom – včasih je bolj vroče, drugič manj, ko ogenj pojenja, začne peč toploto jemati iz zalogovnika. »Ker ima možnost priključitve zunanjega zraka, je primerna za ogrevanje nizkoenergijskih hiš, zelo pomemben pa je tudi podatek, da ima nevtralni ogljični odtis,« še poudari sogovornik.

Več kot 90-odstotni izkoristek

V naš izbor smo uvrstili še eno kaminsko peč – Rika Impera, ki jo je predstavljalo podjetje Agni iz Ljubljane. Tudi ta je na polena, po zagotovilu proizvajalca pa se pohvali z več kot 90-odstotnim izkoristkom. »Tako velik izkoristek omogočata posebej zasnovan zgorevalni prostor in novi medij za prevzem in shranjevanje toplote Rika Powerstone, ki so ga razvili strokovnjaki podjetja Rika,« pojasni Andrej Gruden in doda, da dodatna debelina specialnega šamota, s katerim je obloženo kurišče, omogoča najvišje temperature in s tem občutno čistejše zgorevanje. Porazdelitev toplega zraka poteka s sevanjem toplote in naravno konvekcijo toplote. Odprtine za konvekcijski zrak, ki jih je mogoče zapirati, omogočajo izboljšano shranjevanje toplote na začetku in daljše oddajanje toplote po prenehanju gorenja v peči. V modelu Impera XL je mogoče kuriti polena do dolžine 33 centimetrov.

Gorilnik na pelete z dvema tipaloma

Rezultat domačega znanja in razvoja je tudi gorilnik na pelete PG 18, ki ga je v Celju predstavljalo podjetje Wvterm iz Maribora. Podjetje z lastnim razvojem in proizvodnjo kotlov pod blagovno znamko Stadler se na področju razvoja povezuje tudi z drugimi slovenskimi podjetji. Konstrukcija gorilnika omogoča zanesljivo in varno obratovanje, pravi Uroš Marksl: »Zgorevalna komora je iz inoksa, ima dve steni, in ne samo ene, vžigalni element je iz keramike, vse našteto pa mu zagotavlja daljšo življenjsko dobo.« Posebnost gorilnika, ki ga izdelujejo v lastni tovarni, sta dve tipali – eno meri temperaturo vode v kotlu, drugo temperaturo dimnih plinov v dimniku, temu pa se prilagaja moč delovanja. Gorilnik ima priključek za pnevmatsko izpihovanje pepela iz gorilne komore. Ta funkcija po besedah sogovornika zmanjšuje pogostost ročnega čiščenja. Požarno varnost zagotav­ljata temperaturno tipalo na vpadni cevi za odmerjanje peletov v gorilnik in varnostni termostat, vgrajen v ohišje kotla. Za vžig in nadzor plamena skrbi svetlobno tipalo v ohišju gorilnika, za regulacijo pa mikroprocesorski krmilnik. Parametre gorilnika je mogoče preprosto spremeniti na zaslonu, ki je nameščen na sprednji strani gorilnika.

Stenski kotel na pelete

Stenski kotel na pelete Therm Guantamatic je sicer na trgu malo več kot dve leti, a smo ga kljub temu uvrstili v naš izbor. Po besedah Boruta Medveda iz podjetja Eso inženiring, ki ga je predstavljalo na mednarodnem obrtnem sejmu, je njegova prednost predvsem ta, da zavzame zelo malo prostora, izdelan pa je tako, da samodejno zajema pelete iz skladiščnega prostora. Ta je lahko od kurilnice oddaljen tudi 20 met­rov. Na voljo so različice z močjo od 7 do 10 kW, zato je stenski kotel primeren tudi za ogrevanje nizkoenergijskih in pasivnih hiš ter manjših poslovnih objektov, deluje pa tudi z zelo majhno močjo, od 2 kW dalje. Tako kot vsi kotli iz ponudbe podjetja ima tudi ta posodobljeno regulacijo z zaslonom na dotik in z uporabniškim vmesnikom v slovenskem jeziku.

Zavzame malo prostora

Zelo malo prostora, le 0,38 kvadratnega metra, zavzame tudi kotel na pelete Fröling P1, ki ga je v Celju predstavljalo podjetje Biomasa iz Luč. Z močjo 10 kW je idealen za ogrevanje nizkoenergijskih hiš ali stanovanj, smo izvedeli na razstavnem prostoru podjetja.

Kotel ima prigrajen tedenski zalogovnik za pelete, med njegovimi prednostmi pa navajajo še vremensko vodeno regulacijo, avtomatski vžig in čiščenje pepela, majhno porabo energije, majhne izpuste, visok izkoristek in majhno porabo peletov.

Tretja generacija geotermalnih toplotnih črpalk

Ko govorimo o ogrevanju in obnovljivih virih, seveda ne moremo mimo toplotnih črpalk. V Celju je bilo kar nekaj novosti s tega področja, našo pozornost je med drugim pritegnila geotermalna toplotna črpalka Thermia Diplomat Premium G 3. Kakor pravi Yasin Jodeh iz podjetja Atlas trading, je na sejmu predstavljeni model novost na trgu, ki pa je rezultat 40-letnega razvoja. TČ ima moč od 6 do 17 kW, kar zadošča za ogrevanje od manjših do zelo velikih stanovanjskih hiš in manjših poslovnih objektov: »Njene prednosti so razmeroma visok izkoristek, pri tem mislim predvsem na visoko letno grelno število, ki je posledica same sestave in načina ogrevanja sanitarne vode – ta se namreč v tem modelu greje brezplačno, kadar TČ ogreva objekt. Posebne komponente, vgrajene v TČ, omogočajo letni izkoristek tja do 6 COP, letno grelno število pa tudi več kot 4 v sistemu s talnim oziroma 3,5 v sistemu z radiatorskim ogrevanjem.«

Ogrevanje sanitarne vode na daljavo

Na razstavnem prostoru podjetja Termotehnika iz Braslovč, ki je svoje izdelke predstavljalo pod blagovno znamko Kronoterm, je našo pozornost pritegnila novost, ki je v celoti rezultat domačega znanja, od ideje do končnega izdelka. Razvili so namreč sistem krmiljenja, ki omogoča upravljanje toplotne črpalke na daljavo, prek tabličnega računalnika ali pametnega telefona. »Pravzaprav lahko s tem sistemom krmilimo tako ogrevanje kot hlajenje v hiši in si tako zagotovimo vse potrebno udobje,« pravi Bogdan Kronovšek in doda, da so sodobno krmilno tehnologijo julija vključili v serijsko ponudbo svojih sistemov. S celostno predstavitvijo dolgoletnega razvoja in proizvodnje toplotnih črpalk, ki pomembno prispeva k izrabi obnovljivih virov energije, so v Celju prepričali tudi dve strokovni komisiji; dobili so namreč zlato priznanje Celjskega sejma in priznanje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Obe priznanji sta po Kronovškovih besedah potrditev, da delajo dobro in v pravi smeri.

Do 90-odstotni prihranki pri ogrevanju

Velike prihranke pri stroških za ogrevanje je mogoče doseči tudi z napravami za soproizvodnjo toplotne in električne energije. Ena takšnih je naprava EcoWatt, ki jo je na sejmu v Celju predstavljalo podjetje Ekovit iz Mengša. Naprava ima motor z notranjim zgorevanjem na različne vrste goriva, ki poganja kompaktni generator električne energije, in po besedah Danijela Čemasa je z njo mogoče doseči tudi do 90-odstotne prihranke pri ogrevanju. Z močjo od 15 kW so takšne naprave primerne predvsem za večje porabnike energije, denimo za obrtnike z delavnicami, manjše poslovne objekte, gostišča in večstanovanjske objekte. Njena prednost je, da lahko uporabnik poleg toplote izkorišča tudi električno energijo, ki jo proizvede naprava, tako da mu je ni treba jemati iz omrežja, lahko pa vanj oddaja presežke.

Našo pozornost na sejmu je vzbudilo še nekaj drugih izdelkov – predstavili jih bomo v prihodnji številki priloge Deloindom.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE