Delavnica o koristih in nadlogah japonskega dresnika

28. 11. 2014 | Besedilo: J. B.

japonski dresnik, BIO 50

Japonski dresnik je po eni strani tako nadležna invazivna rastlina, da so ukrepi za njeno odstranjevanje od letos vključeni v predpise EU, po drugi pa je eden najmočnejših užitnih naravnih antioksidantov, čebele ga obožujejo, iz njegove celuloze se lahko izdeluje papir, na Japonskem pa ga jedo pripravljenega podobno kot pri nas šparglje. Dovolj razlogov, da ga je skupina Spoznaj svojo hrano v okviru spremljevalnega programa Bienala industrijskega oblikovanja BIO 50 kot osrednjo temo ustvarjalne delavnice na temo kako ravnati in sobivati s tem "prijaznim sovražnikom", uvrstila v spremljevalni program bienala. Delavnica bo v soboto, 29. novembra v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na Fužinskem gradu v Ljubljani.

Udeležba na dogodku je prosta, zanjo se je treba prijaviti prek spleta, udeleženci pa bodo problematiko raziskovali skupaj s strokovnjaki iz različnih, s temo povezanih področij. Uvodnemu predavanju bo sledila delavnica, na kateri bodo sooblikovali scenarije za prihodnost ter trajnostne strategije za ravnanje s to in podobnimi rastlinami.

Kakšne so možnosti za etično uporabo japonskega dresnika v vsakdanjem življenju? Kako oblikovati nove načine sobivanja z okoljem in družbo, ki nas obdaja? Kako preseči običajne strategije uničevanja rastline? Na ta in druga vprašanja, ki vključujejo tako odnos do okolja, nov način ozaveščanja, nove skupnostne aktivnosti in možne uporabe dresnika na področjih prehrane, zdravilstva, novih materialov, bodo udeleženci skušali odgovoriti skupaj z dr. Samom Kreftom, raziskovalcem zdravilnih rastlin in predstojnikom Katedre za farmacevtsko biologijo na ljubljanski Fakulteti za farmacijo, Borom Kirnom, profesorjem filozofije in sociologije kulture in vodjem projekta Od besed k dejanjem, pri katerem se skupaj s sodelavci ukvarja s tujerodnimi invazivnimi rastlinskimi vrstami, dr. Simono Strgulc Krajšek z oddelka botaniko na BF Univerze v Ljubljani,  Anžetom Rogljem, absolventom magistrskega študija biologije, ki proučuje možnost uporabe ekstrakta japonskega dresnika v prehranskih dopolnilih, in Zala Strojin Božič z oddelka za varstvo okolja mestne občine Ljubljana.

Na celodnevno delavnico, ki se bo začela v soboto ob 10. uri, se je treba prijaviti preko spletne strani spoznajsvojohrano.org.

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE