23. 2. 2011

Vlaganje kumaric

Milan po elektronski pošti

Kumare, ki jih vložimo v kis (sol in šestodstotni kis za vlaganje), niso čvrste, ne hrustajo. Naredimo pa tako: kumare operemo in mrzle vložimo v kozarce. Razredčeni kis segrejemo, da zavre, in z njim prelijemo kumare v kozarcu. Dodamo šalotko in koprc ter zapremo. Čez noč pustimo kozarce v pečici, ogreti na približno 40 stopinj Celzija. Kaj je narobe s tem postopkom? Kumare so mehke in niso hrustljave. Spomnim se, da so bile včasih vložene kumare čvrste, tudi po nekaj mesecih. Prosim za nasvet.

KOMENTARJI

irena
28. 6. 2013 14:00

Živjo, ravnokar sem prebrala te recepte za vlaganje in moram rect, da meni ostane zelenjava celo leto hrustljava. Zakaj? ker delam vse na mrzlo. kis in vodo (razmerje 1:2),12 dag sladkorja in 6 dag soli najprej prevrem in nato ohladim. V mrzle kozarce dam kumare zalijem z kisom in zaprem z pokrovom, v večji lonec dam kozarce in do polovice napolnim z vodo. Vre naj približno 5 min. Vsakokrat zamenjan vodo, da je vedno mrzla, ko dam vroče kozarce iz vode jih odložim na ploščice. Gorek kozarec namreč pusti sledi na mizi in jih ne pokrivam. Pustim da se na hitro ohladi, toplota bo itak hitro vakumsko zaprla kozarec, zelenjava pa je tako ali tako užitna, kisla in najpomembnejše ni 100 krat prekuhana. lp

Lidija
7. 8. 2012 15:30

Pozdravljeni! Mene zanima, zakaj pri vlaganju kumaric, ko se kozarci ohladijo, postane kis bele barve? Prosim za odgovor, kaj delam narobe.

Marjetka
23. 2. 2011 15:10

Že nekaj let vlagam kumarice na spodaj opisani način. Nikoli se ne pokvarijo in ostanejo čvrste kot odtrgane na vrtu. V kozarec za vlaganje naložim kumarice in začimbe, na vrh stresem zvrhano žličko soli, zalijem s tekočino in kozarec zaprem. Razmerje kisa za vlaganje in vode je 1:2 (npr. deciliter kisa in dva decilitra vode). Imam lonec, primeren za grelno ploščo na štedilniku, v katerega postavim pet kozarcev in jih do 3/4 zalijem s hladno vodo ter lonec pokrijem. Ko zavre, lonec odstavim, vsak kozarec na hitro obrnem, da tekočina omoči pokrov, nato pa ga postavim kar na tla na ploščice. V lonec z vročo vodo takoj naložim druge kozarce in pustim, da voda vre le toliko, da kumarice zelo malo spremenijo barvo. Mogoče minuto ali dve. Postopek ponavljam do konca. Je zelo hiter in učinkovit.

Vlasta iz Domžal
23. 2. 2011 15:10

Očiščene kumarice zložite v kozarce, zalijte z vročim prevretkom kisa, vode, soli in sladkorja (ki ohranja trdoto), zavijte kozarce v odeje in pustite, da se ohladijo. Kumarice bodo ohranile barvo in ostale dolgo čvrste.

Jožica
23. 2. 2011 15:09

Gospodu Milanu, ki sprašuje, zakaj kumarice niso čvrste, sporočam, da je njegov postopek pravilen do takrat, ko zapre kozarce. Potem naj kozarce obrne narobe, s pokrovčkom navzdol, zavije v odejo in pusti čez noč, da se počasi ohladijo. Nikakor pa jih ne sme dajati v toplo pečico – to je razlog, zakaj so kumare mehke.

Marta iz Murske Sobote
23. 2. 2011 14:58

G. Milanu sporočam recept, po katerem že dolgo vlagam kumarice: dobro očiščene in suhe kumarice zložim v kozarce. Prevrem tri litre vode in liter kisa, dodam tri jedilne žlice soli in najmanj tri žlice sladkorja. S še vročim prevretkom (le toliko ohlajenim, da ne pokajo kozarci) zalijem kumarice, jih postavim v pečico na rešetko, segrejem do 160 stopinj Celzija (ne smejo zavreti) in pustim, da se v pečici ohladijo. Po tem receptu moje mame ostanejo kumarice čvrste. Še nekaj: meni se zdi, da šestodstotni kis ni dovolj močan.

Več pisem bralcev

 Pošljite nam vprašanje

'Dejan' preko spletne strani

Parket ribja kost

Pozdravljeni! Potreboval bi 2 m2 bukovega parketa ribja kost v dimenziji 250/35/25. Kontakt: dejan87d@gmail.com.

Oddajte nasvet >

Antonija iz Šenčurja po običajni pošti

Martinčki

Pred zunanjo teraso na sončni strani so se naselili martinčki. Vedno več jih je, najdem jih tudi na zelenjavnem vrtu, tako da so postali že nadležn... Več >

Oddajte nasvet >

'Herman' preko spletne strani

Vgradnja hidroforja

Prosim za nasvet oz. hidravlično shemo za pravilno vgradnjo hidroforja (ventili, protipovratni ventil, bypas ventil, čistilni filter , ...), da bi ... Več >

Oddajte nasvet >
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE