Test drobilnikov vej: Glasni, a učinkoviti in uporabni

13. 3. 2017 | Besedilo: K. Ž.

veje, drobilnik vej, ZPS test

Sezona prvih vrtnih opravil je že v teku in mednje zagotovo sodi tudi obrezovanje drevja in grmičevja. Pri tem opravilu so vam lahko v veliko pomoč tudi drobilniki vej, ki kupe vejevja spremenijo v majhne delčke, primerne za kompostiranje, zastirko ali celo kurjavo. Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila test osmih modelov, za katere so odšteli od 125 do 500 evrov.

Na ZPS poudarjajo, da se je pred nakupom drobilnika potrebno najprej vprašati, koliko ga boste sploh uporabljali oziroma kakšno zelenje boste spuščali skozenj. Za občasno domačo uporabo so najprimernejši električni drobilniki, svetujejo na zvezi, ki pa se razlikujejo tudi po dolžini električnega kabla. »Vsekakor pred začetkom dela poskrbite za ustrezno varnost, uporabljajte zaščitna očala, delovne rokavice in čepke za ušesa za zaščito pred hrupom,« opozarjajo na ZPS.

Na trgu sta dve vrsti drobilnikov: takšni, ki vejevje sekajo z rezilom, in takšni, pri katerih za obdelavo poskrbijo posebni valji z ostrimi zobniki. Drobilniki z rezilom so na splošno glasnejši, zelenje je treba vanje ves čas potiskati, lahko se kdaj tudi zgodi, da pride do povratnega udara, ugotavljajo na zvezi potrošnikov. Primerni so za drobljenje manjše količine vej. Boljši imajo več rezil, pri delu pomaga tudi pravilno oblikovan nastavek za polnjenje. Drobilniki z valji zmeljejo in razsekajo zeleno obrezano vejevje med dvema valjema, so tišji in material samodejno vlečejo v notranjost. Uporabni so tudi za drobljenje večjih kosov, a se lahko tudi zato bolj pogosto zgodi, da se zamašijo. Zato je pomembno, da omogočajo nastavitev širine med valjema in da je dostop do notranjosti drobilnika preprost. Drobilniki z valji so težji in večji, zato je njihovo premikanje po vrtu manj preprosto, ugotavljajo na ZPS.

Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest 2/2017 in na njihovi spletni strani, zveza potrošnikov pa je pripravila tudi nekaj uporabnih nasvetov za učinkovito in varno uporabo drobilnikov:

  • Zaradi varnosti med drobljenjem vej vedno uporabljajte zaščitna očala in ušesne čepke ter zaščitne rokavice, saj nekatero zelenje lahko draži kožo.
  • Veje zdrobite čim prej, saj je les tik po obrezovanju mehkejši in ga je lažje kompostirati.
  • Če je le mogoče, vstavljate veje z debelejšim koncem naprej.
  • Ne pretiravajte s polnjenjem drobilnika, za potiskanje mehkejšega vejevja uporabite debelejšo palico.
  • Da bi preprečili zamašitev rezil oziroma valjev, med drobljenjem izmenjujte trši les z mehkejšim zelenjem.
  • Preverite, da ne bi v drobilnik vstavili kamenja, saj bo otopilo rezila, zamašilo dostop do njih ali pa celo letelo vse naokrog.
  • Po vsaki uporabi drobilnik izključite iz električnega omrežja in ga skrbno očistite, da ne bodo ostala rezila založena.
  • Ločujte različne vrste drobljenega lesa – bolj trdega lahko uporabite za zastirko ali ogrevanje, mehkejšega pa za kompost.

 

PREBERITE ŠE: 

Vrtno orodje in stroji: pred nakupom preskusimo vsaj ročaje

Kosilnice, kose, škarje

Bakreno vrtno orodje

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE