18. 9. 2017 | Besedilo: J. B.
Najpogostejše napake pri kisanju zelja in repe
18. 9. 2017 | Besedilo: J. B.
Z domačim kisanjem repe in zelja se najbrž pri nas ukvarja več ljudi, kot jih ti vrtnini prideluje. Uspešnost kisanja uravnava cela vrsta dejavnikov, na mnoge lahko vplivamo sami, nekateri pa so odvisni od letine oziroma vremena med rastno sezono.
– Če premalo solimo, je zelje premehko. Takšno je lahko tudi, če so temperature kisanja prenizke ali pa se nam zaradi slabega čiščenja in prisotnosti zraka v zelju na vrhu razvijejo plesni.
– Preveč soljena zelje in repa sta pogosto žilasta, trda.
– Napake vonja in okusa so lahko posledica predolgega skladiščenja surovega zelja v neprimernih prostorih, premajhnega števila mlečnokislinskih bakterij (razlog je prepozna ali čezmerna uporaba zaščitnih sredstev med pridelavo).
– Rdečkasto in sivkasto obarvanje je posledica prisotnosti kisika, ki omogoči razvoj in rast kvasovkam in plesnim – povzročajo nepravilno kisanje.
PREBERITE ŠE:
Kisanje zelja in repe v kozarcih
Kisanje zelja in repe: Glavno vlogo imata količina soli in temperatura