Sejma Ambient Ljubljana in Dom plus: Pohištvo, razstave, nagrade in gradnja

6. 11. 2019 | Besedilo: A. Z. | Fotografije: Leon Vidic/dokumentacija Dela

Dom plus, ambient ljubljana, pohištveni sejem

Danes na Gospodarskem razstavišču odpirata vrata sejma Ambient Ljubljana in Dom plus, na katerih razstavlja 222 podjetij. Obiskovalci si do nedelje, 10. novembra, lahko ogledajo ponudbo pohištva in notranje opreme, stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike ter montažnih hiš. Poleg podelitve nagrad najboljšim so ob jubilejni 30. obletnici sejma pripravili pester obsejemski program razstav in predstavitev ter brezplačna svetovanja in predavanja neodvisnih strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in Ensvet – Eko sklada.

Letos praznuje pohištveni sejem Ambient Ljubljana 30. obletnico, hkrati z njim pa poteka četrto leto zapored še jesenska različica sejma Dom. Spremljevalni program obsega, kakor navaja organizator Gospodarsko razstavišče, projekte s skupnim imenovalcem Top: razstavo petih oblikovno izstopajočih izdelkov po izboru posebne mednarodne komisije – Top 5, 10. borzo oblikovanja in razstavo mladih, še neuveljavljenih arhitektov, oblikovalcev in drugih kreativcev – Top ideje ter brezplačno arhitekturno svetovanje – Top arhitekt.

»Ljubljanski pohištveni sejem, kakor se je prireditev imenovala pred tridesetimi leti, se je upiral drastičnim spremembam, ki so jih prinesle nove politične in gospodarske razmere v komaj nastali državi Sloveniji. Bil je neke vrste poligon, ki je preizkušal, kako trden most bo zdržal čase recesije, množičnega propada tovarn lesnopredelovalne in pohištvene industrije. Vse bolj je postajal ambient, v katerem so s svojimi izdelki začela izstopati majhna mizarska, večinoma družinska podjetja. Leta 2010 smo ga preimenovali v Ambient Ljubljana – sejem pohištva in ga v vsebinskem pogledu obogatili z vrsto novih projektov, ki spremljajo razstavne prostore razstavljavcev še danes,« je povedal direktor Gospodarskega razstavišča mag. Iztok Bricl.

Razstava in borza oblikovanja Top ideje

Letos se na 10. borzi oblikovanja in razstavi Top ideje predstavlja 26 mladih razstavljavcev, in sicer na 300 kvadratnih metrih razstavnega prostora. Vpeljali so tudi novost: nagrado za najlepši prostor so nadomestili z nagrado za najboljšo med top idejami. »V ospredju je torej ideja, izdelek ali rešitev brez odvečnega balasta. Posebni gost, ki je vsako leto spremljevalni del našega programa, pa so tokrat študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, ki se ločeno predstavljajo s projektom Papiro-logija. Gre za izdelke iz papirja, ki so zasnovani v duhu dejstva, da planet B ne obstaja,« je v sejemskem katalogu zapisal oblikovalec in vodja projekta Ernest Nograšek.

Nagrade za najboljše
Gospodarsko razstavišče vsako leto po izboru različnih komisij podeljuje nagrade, in sicer nagrado pet najboljših – top 5 za izdelke in sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma likovno kakovostjo, med njimi pa nagrado za zmagovalca the top of the top. Prav tako bodo podelili nagrade za najboljše med top idejami ter nagrado Društva oblikovalcev Slovenije (DOS) za oblikovalske presežke. Podelitev nagrad bo danes ob 13. uri v dvorani Galerija, letošnje nagrajence bomo predstavili na naši spletni strani www.deloindom.si.

Posebno mesto na Top idejah imajo tokrat mize. »Gre za projekte različnih vrst miz, ki se razlikujejo po namembnosti in vendar je vsem skupno, da spet postanejo središče druženja ali pogovora, kakor ugotavljajo nekateri ustvarjalci.«

Pohištvo iz papirja

Razstava magistrskih študentov industrijskega oblikovanja ALUO predstavlja izdelke iz papirja, ki so plod raziskovalne naloge Papiro-logija, pri kateri so iskali inovativne in premišljene rešitve za uporabo papirja v interierju. Študentje so glavno pozornost namenili oblikovanju pohištva, raziskovali pa so tudi v smeri dodatkov. »Poseben poudarek je bil na zahtevi, da morajo predlagane rešitve ustrezati sodobnim življenjskim potrebam in situacijam ter v svoji podstati vključevati logiko in načela krožnega gos­podarstva in krožnega oblikovanja,« so ob napovedi razstave zapisali v sejemskem katalogu.

Prednosti papirja, kot še navajajo, so v tem, da je delo z njim razmeroma preprosto, hkrati pa je bil v preteklosti že večkrat uspešno uporabljen kot primarni material za izdelavo pohištva. »Z načrtno vpeljavo krož­nega oblikovanja in drugimi najnovejšimi raziskavami ter pojavom naprednih novih tehnoloških zmožnosti papir vsakokrat znova ponuja odlične priložnosti za raziskovanje, izobraževanje in preoblikovanje našega vsakdana. Dodatne odlike izbire papirja so tudi v tem, da je to ob pravilni rabi konstrukcijsko zelo močan, a razmeroma lahek material. Mogoče ga je dobro preoblikovati, zaščititi, večkrat reciklirati in preprosto grafično obdelovati. Njegova prednost je tudi nizek ogljični odtis pri proizvodnji, transportu in razgradnji,« so še pojasnili.

!!galerija!!


Na ogled hrvaško pohištvo

Obsejemski program bo popestrila predstavitev hrvaške blagovne znamke NUNC, posebnega gosta sejma, s kolekcijo pohištva, ki »ornamentalno tradicijo pretvarja v igrivo minimalistično oblikovanje«. Produktni strateg in kurator zbirke NUNC je priznani mednarodni oblikovalec Nikola Radelj­ković iz Numen/ForUse, ki je z njo želel izkoristiti potencial mladih oblikovalcev iz Hrvaške in okolice.

»Zbirka prikazuje kontrast med racionalno in geometrično obliko, ki jo mehčajo materiali, topli pasteli in teksture. Slednji odražajo identiteto naravnega geografskega okolja NUNC, domovine slavonskega hrasta,« pojasnjujejo organizatorji sejma.

Brezplačni arhitekturni nasveti

V arhitekturni svetovalnici letos sodelujejo štirje biroji. Strokovnjaki iz studiev Peljhan & Šimnovec, + STUDIO (plus studio), Mlada zasedba s širokim naborom različnih znanj in Studio 1991 so obiskovalcem na voljo za 30-minutno brezplačno svetovanje. Zainteresirani se morajo vnaprej prijaviti na splet­nih straneh sejma, arhitekti pa jim bodo ponudili strokovne nasvete, kako ustvariti bivalni prostor.

Svetovanja in predavanja

Arhitekti, statiki, gradbeni fiziki in drugi strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK v preddverju dvorane Kupola vse dni sejma od 11. do 18. ure svetujejo o sodobni gradnji, prenovi hiš in stanovanj, zdravem bivalnem okolju in opremi doma. Svetovanja bodo potekala v luči skoraj ničenergijskega standarda, ki bo začel veljati že čez dobro leto dni, za javni sektor pa je že obvezen. »Skoraj ničenergijska hiša mora biti čim bolj energijsko učinkovita in čim bolj uporabljati obnovljive vire energije, pri tem pa je treba upoštevati vseživljenjske stroške,« pravijo pri Gradbenem inštitutu ZRMK.

Njihovi strokovnjaki bodo zainteresiranim svetovali, kako zagotoviti naravno osvetlitev bivalnih in delovnih prostorov, kakšen je pomen prezračevanja bivalnih in delovnih prostorov za zdravje in počutje ljudi, kako poteka skoraj ničenergijska gradnja hiše iz opeke, s čim se splača ogrevati, kako načrtovati ogrevanje, hlajenje in prezračevanje hiš, na voljo bodo tudi nasveti statika in gradbeno svetovanje. Slednje je namenjeno vsem, ki potrebujejo konkreten nasvet z detajlnimi rešitvami glede sestave obodnih konstrukcij ter izbire in izvedbe hidroizolacije in toplotne izolacije temeljev, sten, teras, balkonov in streh.

Ob tem bodo vse dni sejma med 10. in 19. uro oz. v nedeljo do 17.30 potekale tudi predstavitve in predavanja v zvezi z gradnjo in prenovo v skoraj ničenergijskem standardu, energijsko optimizacijo stavb, celovito energetsko prenovo stavb, sodobnimi sistemi ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, zdravim bivalnim okoljem, različnimi primeri gradnje hiš, izbiro oken in vrat in njihovo vgradnjo ter neporušnimi metodami preiskav – georadar, termografija in test zrakotesnosti.

Na sejmu znova sodelujejo tudi svetovalci mreže EN SVET – Eko sklad. Ti bodo brezplačno svetovali o izboru, načrtovanju in uresničevanju investicijskih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v stanovanjskih stavbah. »Svetovanje povečuje energetsko ozaveščenost obiskovalcev, povečuje prihranke energije in zmanjšuje emisije toplogrednih plinov ter s tem olajša uresničevanje nekaterih ukrepov in programov energetske politike,« pravijo pri svetovalni mreži. Vsak dan bodo med 12. in 18. uro v preddverju Marmorne dvorane, kjer se bo z njimi mogoče pogovoriti o tem, kako se lotiti projekta gradnje sončne elektrarne in vgradnje toplotne črpalke, odpraviti plesen v in na stavbah, kakšno je energetsko učinkovito prezračevanje, kakšni so najnovejši trendi pri gradnji družinskih hiš, kako načrtovati dnevno svetlobo v stavbah, kako zdrav zrak dihamo, pa tudi o gradnji sodobne hiše, toplotnem ovoju, optimalni izbiri ogrevalne naprave in toplotne izolacije nizkoenergijske hiše, o spodbudah Eko sklada, prav tako bodo predstavili primere napak in primere dobre prakse pri gradnji ter primer sanacije starejše družinske hiše.

Izzivi v lesarstvu

V dvorani Galerija bosta jutri, 7. novembra 2019, od 11. do 14. ure posvet in okrogla miza Izzivi v lesarstvu – Trendi bivanja. Na dogodku, ki ga organizirajo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, javna agencija Spirit Slovenija ter Društvo lesarjev Slovenije, bodo govorili o spremembah bivanja ter novostih in inovacijah v naših domovih. Kakor napovedujejo, bodo po­iskali odgovore na vprašanja, kakšni so svetovni in evropski trendi bivanja, kako bomo živeli v prihodnje, kako bodo opremljena naša stanovanja in hiše in kakšni so trendi v stanovanjski gradnji.

Na posvetu bo govorila predavateljica Oona Horx-Strathern z nemškega inštituta prihodnosti (Zukunftsinstitut), ki se bo osredotočila na vprašanje, kako lahko bolje oblikujemo arhitekturo naših mest, naših stavb in zlasti arhitekturo našega življenja. Na okrogli mizi, ki bo predstavila slovenski pogled na trende bivanja, bodo sodelovali Matej Feguš (Donar), Leon Kralj (GOAP), Dimitrij Živec (Intra lighting), Franc Marovt (Kronoterm), Franc Tolar (Alples) in Friderik Knez (ZAG). Udeležba na posvetu je brezplačna, a se je treba nanj prijaviti na spletni strani Društva lesarjev Slovenije.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE