Setveni koledar

Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zelenjavni vrtovi

Kdaj na vrtu izpuliti korenje, da bo najbolj hrustljavo in okusno

Doma pridelano korenje je odličnega okusa in ima ogromno vitaminov. Kdaj pa je najboljši čas, da ga potegnemo iz zemlje?
Foto Natallia Ploskaya/Shutterstock
Foto Natallia Ploskaya/Shutterstock
E. N.
30. 6. 2025 | 08:17
30. 6. 2025 | 12:55
2:50

Po vrtovih iz gredic že štrli zeleno perje, ki naznanja, da spodaj raste okusna oranžna korenina. Da bo, ko jo potegnemo iz zemlje, ravno prav zrela, je pomembno, da vemo, kdaj to storiti. Če korenje izpulimo prezgodaj, bo majhno in brez okusa. Če čakamo predolgo, pa postane trdo, leseno in celo grenko. Kako torej prepoznati popoln čas za žetev?

Korenje je podzemna rastlina, zato zorenja ni vedno lahko oceniti na prvi pogled. A na srečo obstajajo nekateri jasni znaki, da je čas za nabiranje pravi. Prvi pokazatelj je, ko vrh korena pokuka iz zemlje. Takrat lahko z roko na rahlo odstranimo malo zemlje in preverimo premer. Za večino polno razvitih sort naj bi bil ta med 1,5 in 2,5 centimetra, ko je korenje zrelo.

image_alt
Paradižnik: Zakaj večina vrtičkarjev preveč komplicira? (VIDEO)

Drugi znak je stanje perja oziroma listja nad korenino. Čeprav je zeleno in pokončno listje lahko pokazatelj zdrave rasti, je porumenelo in povešeno listje pogosto znamenje, da je korenje doseglo svojo polno zrelost. To še posebej velja, če opazimo, da znake staranja kaže več rastlin hkrati.

Eden bolj zanesljivih načinov, da ocenimo pravi čas za žetev korenja, je tudi štetje dni od sajenja. Dnevi do zrelosti so namreč običajno navedeni na vrečki s semeni. To pomeni število dni, ki jih sorta potrebuje od kalitve do trenutka, ko je primerna za pobiranje. Večina vrst korenja potrebuje med 60 in 75 dni, kar pomeni približno 9 do 10 tednov. Glede na vremenske razmere lahko število tednov variira tudi za dodatna dva do tri tedne.

Ko korenje izpulimo, odrežemo zeleno perje

Zelo pomembno je, da po nabiranju čim prej odrežemo zelene dele rastline. Če jih pustimo, bodo listi namreč še naprej črpali vodo in hranila iz korena, kar povzroči, da hitro izgubi sladkost, vlago in čvrstost. Priporočljivo pa je pustiti približno pol centimetra zelenega dela, da se izognemo poškodbam vrha korena.

Če korenja ne bomo uporabili takoj, ga ni priporočljivo prati. Namesto tega le nežno odstranimo zemljo in ga shranimo v plastično vrečko ali posodo s pokrovom, ki jo položimo v hladilnik, najbolje v predal za zelenjavo. Za daljšo svežino lahko korenje ovijemo v rahlo vlažno papirnato brisačo. 

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine