Bachkova Natalia/Shutterstock

1. 4. 2021 | Besedilo: Julijana Bavčar

Setveni koledar – april 2021

V biodinamičnem setvenem koledarju Marije Thun so podatki o primernem času za delo z rastlinami na voljo za vsak dan posebej. Interaktivni setveni koledar spremljata splošna in agrometeorološka vremenska napoved prav za tisto območje Slovenije, kjer imate vrt. V tabelarnem pregledu po vrtninah lahko s klikom izberete pot do napotkov za oskrbo, čas opravil, dobre in slabe sosede za želeno vrtnino izmed 36 na seznamu. V nadaljevanju povzemamo najpomembnejša vrtna opravila za april.

AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Sonce:  

Padavine:  

Veter:  

Temperatura tal:
na globini 10cm

Izhlapevanje:

Vir: ARSO

Nasveti za oskrbo vrtnin

  • Čas za setev
  • Čas za presajanje
  • Čas za pobiranje
  • Januar
  • Februar
  • Marec
  • April
  • Maj
  • Junij
  • Julij
  • Avgust
  • September
  • Oktober
  • November
  • December

Povprečni čas kaljivosti

4 – 10 dni

Razdalja sajenja

10 x 20 cm

Dobri sosedje

Fižol, korenček, kreša, solata, paradižnik, špinača, mangold, kapusnice, kolerabica, grah, kapucinka

Slabi sosedje

Kumare


Vir: Semenarna Ljubljana

Nekaj toplih predvelikonočnih dni je zadostovalo, da se je po mrzlem marcu okrasno grmičevje ozaljšalo s cvetovi, da so tulipani pohiteli in so si drevesne krošnje nadele zelenkasto tančico, kot bi bil zeleni Jurij blizu. Vrtovi so oživeli tudi zaradi vrtičkarjev, toda april lahko prinese tolikšne temperaturne spremembe, da je na njih z malokaterim opravilom treba hiteti: pohitimo le s setvijo in sajenjem vrtnin, ki jim godita mraz in kratek dan, ljubiteljice toplote pa naj še kar počakajo. Lahko pa v suhem vremenu pripravimo gredice, saj je zanje dobro, da pred setvami nekaj časa počivajo.

Zelenjavni vrt

Pri spomladanski pripravi gredic praviloma ne dodajamo hlevskega gnoja, to delamo oktobra. Zdaj strukturo zemlje le zrahljamo do globine 20 cm. Koliko truda je potrebno za rahljanje, je odvisno od tega, ali so tla gola ali čez vse leto prekrita z zastirko. Najlaže rahljamo s prekopnimi vilami, ki jih, zabodene v tla, premikamo sem in tja ali vrtimo, da se plasti ne mešajo, na koncu pa površino pregrabimo. Če so bile gredice čez zimo prekrite z zastirko, to pred grabljenjem odmaknemo, po delu pa jo z grabljami namestimo nazaj. Pred setvijo bomo s površine, ki bo jo radi zasejali (najbolje v obliki vrstic), zastirko odmaknili z roko, majhne vrzeli bomo naredili tudi za sadike.

Špinačo sejemo zgodaj spomladi, da nam ne uide v cvet. Foto: Deyan Georgiev/Shutterstock

Omenili smo vrtnine, ki so ljubiteljice hladu in kratkega dne. Zanje je priporočljivo, da gredo aprila (pravzaprav lahko že od konca februarja naprej) čimprej v zemljo. Med njimi so čebulčki čebule, šalotke in stroki česna, ki po vzniku, ko so dnevi še kratki, razvijejo močan koreninski sistem, šele z zaostankom začnejo vidno napredovati listi. Pohitimo tudi s setvijo boba in graha, redkvice, špinače, rukvice ter setvijo ali sajenjem zimskih sort solate (npr. posavka, vegorka, bistra, nansen, zimska rjavka, majska kraljica) ter sajenjem zgodnjega zelja. Ljubitelji nadzemne kolerabice naj s sajenjem njenih sadik počakajo toliko, da se nočne temperature ne spustijo več pod 5 °C, ali pa sadike pred ohladitvijo pokrijejo s kopreno. Zgodaj spomladi še lahko posejemo motovilec.

Za vse zgodnjepomladanske setve velja, da mora biti seme (z izjemo motovilca) čimbolj sveže; takšno pri nižjih temperaturah bolje kali, medtem ko lahko od pozne pomladi naprej uporabimo stare zaloge semena.

Kaj pa krompir? S sajenjem nam ni treba hiteti takoj na začetku aprila, saj morajo imeti tla v globini 10 cm stalno temperaturo vsaj 8 °C, če so gomolji nakaljeni, in 10 °C, če sadimo nenakaljene. V podatkih o temperaturi tal na spletni ARSO in v agrometeoroloških podatkih našega setvenega koledarja lahko spremljamo, da je v nekaterih krajih po Sloveniji ta pogoj že izpolnjen, vendar so še verjetne ohladitve. Zato je smiselno počakati. Treba je vedeti, da sredi aprila posajeni krompir ne bo dal pridelka nič pozneje, kot če bi ga posadili v začetku meseca, saj bo pri stabilnejših temperaturah tal odgnal v nekaj dneh.

Po zimskih solatah v začetku meseca do srede aprila sejemo sorto atrakcija, proti koncu meseca pa npr. braziljanko, ljubljansko ledenko, unicum in gentilino. V priporočenem času lahko posadimo tudi sadike teh sort. Sredi meseca posejemo radič za rezanje tržaški solatnik, pa tudi korenček in peteršilj.

Od srede aprila sadimo na prosto brokoli, cvetačo, zgodnji ohrovt in por. Tako por kot druge čebulnice, brž ko vzniknejo, pokrijemo s kopreno, razpeto čez loke in dobro zatesnjeno, da jih zavarujemo pred porovo zavrtalko, čebulno in česnovo muho, ki delajo v zadnjih letih veliko škode. Konec aprila že lahko posejemo nizke sorte fižola.

Sadovnjak

Aprila lahko še vedno obrežemo sadno drevje in grmasto jagodičevje, vendar bodimo pozorni na krhke cvetne in listne brste, da jih ne bi poškodovali. Čimprej očistimo, okopljemo in pognojimo tudi jagode, ki so prezimile na gredicah. S sadjarskimi škarjami odrežemo suho in bolno listje in lansko pecljevino, pri čemer pazimo na srčke rastlin.

S sajenjem sadnega drevja in grmičevja čim bolj pohitimo, posebej če sadimo rastline na golih koreninah, ki že odganjajo liste. Te moramo redno zalivati. Manj občutljive so sadike v loncih, vendar tudi z njimi pohitimo. 

Cepljenje v razkol. Foto: Pavlo Burdyak/Shutterstock

Ves april je zelo primeren za cepljenje in precepljanje sadnih dreves, če imamo enoletne cepiče, ki smo jih nabrali v času mirovanja rastlin in shranili na hladnem. Zdaj so primerne spomladanske tehnike cepljenja: navadna in angleška kopulacija, ko sta podlaga in cepič enako debela, ter cepljenje za lub, cepljenje v razkol in žlebičkanje, pri katerem cepiče vstavljamo v odrezano deblo ali vejo starejšega drevesa.

Aprila je primeren čas za spomladno dognojevanje sadnih dreves z manjšo količino mineralnega sadjarskega gnojila. Pred gnojenjem okopljemo kolobar okoli debla ali grma, po njem posujemo gnojilo in zalijemo. Za gnojenje ameriških borovnic moramo uporabiti gnojilo za kisloljubne rastline.

Okrasni vrt

V okrasnem vrtu najprej osvežimo trato, da bo zadihala in se obnovila: prezračimo jo, pograbimo in pognojimo ter na novo zasejemo morebitne prazne zaplate. Zelenico prvič pokosimo, ko je trava visoka od 8 do 10 cm, in sicer na višino 5 ali 6 cm. Čas je pravšnji tudi za pripravo terena za novo trato, ki jo bomo sejali ali polagali maja.

Za osvežitev trate je primerna zgodnja pomlad. Foto: photowind/Shutterstock

Za barvitost vrta aprila poskrbijo predvsem pomladanske čebulnice, narcise, tulipani in druge. Ko se bodo cvetovi posušili, poskrbimo, da se bo njihovim listom dobro godilo, dokler se ne bodo sami od sebe posušili. Le tako se bodo namreč izčrpane čebulice spet napolnile s hrano in bodo prihodnje leto ponovno zacvetele. Pomladne čebulnice lahko po cvetenju presadimo ali razsadimo drugam, skupaj z obilnejšo grudo zemlje. Pozneje, ko ne bo listja, namreč ne bomo več imeli nadzora, kje v tleh so skrite.

Če imamo na vrtu pomladi cvetoče grmovnice, jih takoj po cvetenju porežemo. Skrajšamo odmrle dele trajnic, če tega še nismo storili; če jih nameravamo deliti in presajati, počakamo na začetek rasti nadzemnih delov. V lonce posadimo tudi okrasne čebulnice, ki bodo cvetele poleti in jeseni: kano, agapant, gladiole, lilije, kale, dalije, vendar jih do začetka maja imejmo v zavarovanem prostoru. Lahko pa sejemo na prosto manj občutljivo seme enoletnic, kot so ognjič, kapucinka in tagetes, ognjič, mak in kozmeje...

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Julijana Bavčar

Odgovorna urednica Delaindom, poznavalka vrtnih tem in ljubiteljica rastlinskega sveta.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE