Tako kot pri mnogih gospodinjskih opravilih je tudi pri pranju posode dobro imeti rutino. Najbolje je, če posodo takoj po obroku očistimo. Tako se nam ne nabere kup umazane posode v umivalniku, pultu ali celo na štedilniku. Tam se sčasoma zasuši, poleg tega se usmradi in kvari podobo kuhinje. Saj vemo, kako se počutimo, če zagledamo nepregleden kup posode, ki ga moramo očistiti. Dlje, kot pustimo posodo stati, bolj se madeži zasušijo in dalj časa porabimo, da jo dobro očistimo.
Če posodo takoj po obroku peremo v pomivalnem stroju, ni potrebe, da krožnike in drugo posodo splakujemo s tekočo vodo. Ne le, da po nepotrebnem trošimo vodo, naloga pomivalnega stroja je, da s posode odstrani umazanijo. Poleg tega s tem zapravljamo svoj dragoceni čas in za čiščenje posode porabimo več časa, kot je treba.
Začnemo z najbolj čisto posodo in zaključimo z najbolj umazano.
Če pomivamo posodo ročno, se držimo pravilnega vrstnega reda. Morda še nismo pomislili, a vrstni red pranja posode ni zanemarljiv. Torej, poskrbimo, da začnemo z najbolj čisto posodo in zaključimo z najbolj umazano. Poleg tega morajo biti kozarci na vrsti pred mastno posodo in krožniki, saj bi jih sicer zamastili in umazali z nečistočami s posode. Če se nam to zgodi, nam pranje močno umazanih kozarcev vzame več časa, kot če kozarce umijemo najprej. Za steklom nadaljujmo s priborom in krožniki, ki smo jih predhodno splaknili z vodo, za konec pa si pustimo posode in ponve, ki so najbolj umazane.