Odslej papirja za peko ne boste zavrgli po vsaki uporabi

Konec leta pečemo še pogosteje kot sicer, sladko, slano, karkoli, samo da diši iz kuhinje po domačem. Pa ste vedeli, da po eni uporabi papirja za peko ni treba zavreči, ampak ga lahko ponovno uporabite?

Vsakdo, ki vsaj vsake toliko uporabi pečico, ve, da je papir za peko obvezen pripomoček za peko vseh vrst, bodisi krompirja, pice, peciva, kolačev ali piškotov. Ta obojestransko uporaben papir služi kot priročna podlaga pri peki, da nam ni treba kasneje drgniti zasušenih in zapečenih ostankov hrane s pekačev. 

Ali ste vedeli, da papirja za peko po uporabi ni treba zavreči, ampak ga lahko ponovno uporabimo? Dokler papir ni umazan ali masten, ga enostavno uporabimo pri novi peki. Izogibajmo pa se uporabi zelo mastnega ali umazanega papirja, saj bi se ostanki na njem lahko zažgali in vplivali na okus hrane. Še to: če smo na papirju spekli sladico, ga ponovno uporabimo zopet za sladko, ne za slano hrano.

Visoke temperature

Načeloma lahko papir za peko uporabimo večkrat tudi pri visokih temperaturah, na primer nad 200 °C. A ker je življenjska doba pek papirja pri visokih temperaturah krajša, lahko pričakujemo, da ga bomo lahko uporabili samo dvakrat, predno ga bomo zavrgli. Brez veliko truda bomo prepoznali, kdaj je čas, da vržemo papir v koš, saj bo potemnil.

Peki papir je praktičen tudi pri pripravi toplega sendviča, saj z njim zaščitimo opekač, da se nanj ne bi prijeli ostanki sira. FOTO: New Africa/Shutterstock

Vsestransko uporaben

Pek papir pa lahko uporabimo tudi v drugih primerih. Iz njega naredimo škrnicelj, ki ga napolnimo s slastnim, doma pečenim hrustljavim krompirčkom ali doma pripravljeno pokovko.

Če imate radi tople sendviče, a vas moti čiščenje zapečenih ostankov sira z opekača, prepognite pek papir na pol, med papir položite sendvič in vsa maščoba in ostanki sira se bodo ujeli na papir za pečenje. Tako čiščenje opekača po vsaki uporabi ne bo več potrebno.

---

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Trik, da se bo papir za peko čarobno prilegal pekaču

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE