Žar moramo očistiti po vsaki uporabi. Počakamo, da se nekoliko ohladi, nato pa z rešetk ali plošče odstranimo ostanke hrane in maščobe. To bomo še najlažje odstranili z mešanico vroče vode in detergenta za pomivanje posode. Če ostankov hrane z gobico ne bi mogli odstraniti, rešetke namočimo v mešanico kisa in vode, pomagamo pa si lahko še z žičnato ščetko, s katero dobro podrgnemo rešetke.
PREBERITE ŠE: TAKO LAHKO BREZ POSEBNIH PRIPOMOČKOV IN NAPORA OČISTITE ŽAR
Tisti, ki so občutljivi na vonj morskih sadežev, naj dajo v košaro za piknik tudi limone, s katerimi po peki zdrgnejo žar in vonj po morju bo preteklost.
To sta beli kis in rdeča čebula. Ko je žar še topel, polijemo rešetke žara ali žar ploščo z belim kisom, da se maščoba, ki je ostala od peke, stopi. Nato s polovico rdeče čebule dobro podrgnemo in postrgamo maščobo z žara. Čiščenje zaključimo z nekaj alu folije, ki smo jo zmečkali in še z njo podrgnemo po površini, rešetke pa dobro speremo z vodo. Tako je žar pripravljen na novo pečenje.