20. 1. 2012 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: dokumentacija Dela
Vinarji in vinogradniki o novih izzivih
20. 1. 2012 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: dokumentacija Dela
Globalizacija svetovnega vinskega trga zahteva tudi od slovenskih pridelovalcev grozdja in vina, da se hitro odzivajo na povpraševanje in trende. To in prilagajanje sadilnega materiala glede na nove bolezni in škodljivce, ki ogrožajo vinograde, sta osrednji temi 4. slovenskega vinogradniško-vinarskega kongresa, ki bo potekal 25. in 26. januarja v Novi Gorici.
Osrednja organizatorka dogodka je Biotehniška fakulteta v Ljubljani, soorganizatorji pa Strokovno društvo vinogradnikov in vinarjev Slovenije, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in Kmetijsko-gozdarski zavod Nova Gorica.
Udeleženci bodo pretresli učinkovitost sprejete reforme trga z vinom in kmetijske politike s področja vinogradništva, trsničarstva in vinarstva in oblikovali predloge za vsa tri področja, ki bodo Sloveniji omogočila večjo konkurenčnost. Njihovo osnovno izhodišče je ohraniti površine slovenskih vinogradov in nasadov trsnih cepljenk vsaj na dosedanji površini in omogočiti okolju prijaznejše načine pridelave grozdja. Obravnavali bodo tudi teme, ki ne zadevajo samo ozko strokovnih krogov, temveč širšo družbo: kako s povečanjem pomena vinogradništva prispevati k ohranitvi ruralnega okolja, postaviti nacionalne cilje, ki bodo sledili svetovni alkoholni strategiji in povečati obseg izobraževanja o vlogi in posledicah uživanja vina v Sloveniji. Več o prijavah na kongres na spletni strani kongresa.