Kako znižati stroške ogrevanja, da bo vaš dom vedno topel?

16. 10. 2019 | Besedilo: P. I. | Fotografije: Kronoterm

toplotna črpalka, ogrevanje, Kronoterm

Kurilna sezona že močno trka na vrata in še je čas, da razmislite, kako boste ogrevali v prihodnjih mesecih in koliko vas bo to stalo na koncu sezone. Vsekakor pa ne pozabite na čas, ki ga boste vložili v to, da boste potreben energent pripravili za ogrevanje v vašem domu (priprava lesne biomase, polnjenje plinskih in oljnih kotlov …).

S podobnimi vprašanji in izračuni se je srečevala tudi družina z Vranskega, ki je na letni ravni za ogrevanje porabila tudi več kot 2300 evrov.

DO 1.600 EUR PRIHRANKOV LETNO V PRIMERJAVI Z OGREVANJEM NA PLIN

Danes 6-članska družina z Vranskega za ogrevanje hiše in sanitarne vode skupaj na mesec porabi toliko, kot je njihov povprečni strošek 1 polnega rezervoarja goriva za avto. Dve družini, ki bivata v skupni hiši, za ogrevanje hiše in sanitarne vode v povprečju porabita le 58 evrov mesečno. Kako jim to uspeva?

HITRA DEJSTVA
Velikost hiše in velikost ogrevane površine: 240 m2
Leto izgradnje: 2004
Leto obnove ogrevalnega sistema: 2014, zamenjava plinske peči s toplotno črpalko
Letni stroški ogrevanja in sanitarne vode do zamenjave s toplotno črpalko: 2300 evrov
Vrsta ogrevanja: radiatorsko, visokotemperaturno
Število oseb v hiši: 6
Tip toplotne črpalke: zrak-voda
Trenutni letni stroški ogrevanja prostorov in sanitarne vode ter hlajenja s toplotno črpalko: 700 evrov

V hiši na Štajerskem, ki po velikosti meri 240 m2, v dveh nadstropjih ločeno živita dve družini, starši in hči z družino. Pred 15 leti so starši zgradili novo hišo na Vranskem. Vgradili so PVC-okna, hišo ustrezno izolirali, centralno ogrevanje so naredili visokotemperaturno, radiatorsko, za ogrevanje pa najprej izbrali plinsko peč s cisterno. K prvotni odločitvi za plinsko ogrevanje je prispevalo tudi dejstvo, da je bil plin takrat cenejši kot kurilno olje. Ker pa na njihovi lokaciji ni bilo javnega plinovoda, so morali za uporabo ogrevanja na plin namestiti tudi plinsko cisterno in jo dvakrat letno polniti ter trepetati pred cenami, ki so se z leti višale in višale. Hčerkin mož nam je zaupal: »Hiša v dveh nadstropjih z ločenimi gospodinjstvi zahteva kar nekaj več porabe kot enodružinska. Po petih letih uporabe, ko sva z ženo postala starša in so bili stroški tudi zaradi prihoda dveh novih družinskih članov vse višji, je bilo čedalje bolj jasno tudi, da bo v prihodnjih nekaj letih zamenjava ogrevalnega sistema nujna. Tako s stroškovnega vidika kot tudi z vidika udobja upravljanja ogrevalnega sistema.«

PRED ZAMENJAVO PLINSKE PEČI JE BIL STROŠEK OGREVANJA HIŠE IN TOPLE VODE V POVPREČJU 2300 EVROV LETNO

V hiši imajo že od nekdaj radi bolj toplo. Tako imata npr. starša pozimi rada višjo temperaturo, ki lahko znaša tudi do 27 °C, v hčerinem delu hiše pa bivalne prostore ogrevajo na približno 23 °C. Ker je tako postajal strošek porabe plina, ki je vključeval ogrevanje in toplo sanitarno vodo, zelo visok, se je hči z možem odločila poiskati alternativo in tako obiskala proizvajalca toplotnih črpalk Kronoterm. Izračunali so jima porabo in prihranke, ki bi jih omogočala toplotna črpalka. Hči pravi, da je bila odločitev za toplotno črpalko tako zelo enostavna: »Zelo smo veseli, da so nam Kronotermovi zaposleni strokovno svetovali in da smo se na koncu le odločili za zamenjavo kurilnega sistema. Danes smo zelo zadovoljni z uporabo in prihranki. Zdaj, ko se ogrevamo s toplotno črpalko, pa je poleg nižjih stroškov bistveno večje tudi udobje, saj toplotna črpalka deluje samodejno in smo lahko glede delovanja popolnoma brezskrbni

NAMESTITEV TOPLOTNE ČRPALKE IN IZKUŠNJE Z UPORABO

V letu 2014 so se odločili za namestitev toplotne črpalke Kronoterm, tip zrak-voda, ki je bila tudi z vidika montaže zelo preprosta. Za namestitev niso potrebovali nobene vrtine, pregleda podtalnice, posebnih dovoljenj, prav tako ni bilo nobenih zadržkov za montažo, zato je bil sistem za uporabo pripravljen že v nekaj dneh. Tudi v hiši ni niso bile potrebne prilagoditve bivalnih prostorov. Obdržali so tudi radiatorsko ogrevanje.

Zunanja enota Kronotermove toplotne črpalke Adapt, ki se zlije z arhitekturo zgradbe; izbirate lahko med različnimi barvami.


ZA VSE LETO LE 700 EVROV

Letni stroški ogrevanja prostorov in sanitarne vode znašajo za 6-člansko družino v povprečju do 700 evrov, s tem da poleti ogrevajo sanitarno vodo s kolektorji. Pred tem so na leto za plin, ki so ga polnili s cisterno, plačali povprečno 2300 evrov.

Poleg nizkih stroškov ogrevanja so v družini navdušeni tudi nad preprostim upravljanjem toplotne črpalke prek Kronotermove aplikacije Home.Cloud.

DO 1600 EVROV PRIHRANKOV LETNO V PRIMERJAVI Z OGREVANJEM NA PLIN

Danes za ogrevanje in sanitarno vodo skupaj porabijo približno trikrat manj. To pomeni, da za ogrevanje s toplotno črpalko plačajo v treh letih toliko, kot so prej v enem.

Hči o izbiri toplotne črpalke pove: »Danes obžalujemo samo to, da se nismo za toplotno črpalko odločili že na začetku, pred 15 leti. Tako smo imeli zdaj dvojno investicijo v ogrevalni sistem, da smo tam, kjer bi bili lahko že na začetku. Toplotna črpalka je res dobra stvar. Nimamo nobenih težav z delovanjem, sploh ne vemo, da jo imamo, vse deluje samodejno. Delovanje lahko spremljamo na telefonu, tudi kadar smo npr. na dopustu. Glede na trenutno delovanje in porabo električne energije to za nas pomeni, da se nam bo investicija v toplotno črpalko kmalu povrnila in bodo tako prihranki še večji. Prav tako pa smo veseli tudi dejstva, da je Kronoterm slovenski proizvajalec toplotnih črpalk, kar pomeni, da so rezervni deli v primeru okvar blizu nas in vselej na zalogi. Zelo so tudi odzivni, tako da jih lahko vselej pokličemo, tudi če imamo le kakšno vprašanje.«

ZANESLJIVOST DELOVANJA TOPLOTNE ČRPALKE V ČASU NAJNIŽJIH ZIMSKIH TEMPERATUR

O delovanju toplotne črpalke hči pove: »Toplotna črpalka deluje ves čas, 24/7, poleti malo manj zaradi kolektorjev. Redne vzdrževalne servise smo doslej opravili dvakrat, ko so serviserji pregledali toplotno črpalko, tesnila, raven plina, očistili filtre in preverili nastavitve. To nas ob njihovem obisku stane približno 100 evrov. Toplotno črpalko tipa zrak-voda bi vsekakor priporočala tudi drugim. Izpostavila pa bi tudi udobje, saj praktično vse deluje samo in nimamo s sistemom za ogrevanje nobenih skrbi.«

Notranja enota Kronotermove toplotne črpalke, ki je v bivalnih prostorih neslišna in nemoteča. Vse za ogrevanje doma na manj kot 0,5 m2.


IZBIRA DOBREGA PONUDNIKA

Ko izbirate ponudnika toplotne črpalke, izberite evropsko blagovno znamko. Še bolje pa je, da izberete slovensko. Nakup toplotne črpalke pri uvozniku ali posredniku je lahko precej tvegano dejanje. Podjetje se lahko preneha ukvarjati z dejavnostjo, vi pa ostanete brez podpore in včasih celo brez pooblaščenega servisa, torej brez garancije. Preverite prodajalca in to, ali vam podjetje ponuja popoln servis in svetovanje ter ali vam bo na voljo v vseh možnih situacijah, da v morebitnih kritičnih trenutkih ne ostanete brez ogrevanja.

Menjava ogrevalnega sistema je pomembna odločitev, pri kateri so vam lahko v veliko pomoč strokovni svetovalci podjetja Kronoterm. Toplotne črpalke razvijajo že od leta 1976. Kronotermov lastni razvoj, proizvodnja in servis vam zagotavljajo, da bodo za vaš topli dom poskrbeli v vseh situacijah. Svetujejo vam pri rešitvah za ogrevanje in hlajenje vašega doma, pripravi tople sanitarne vode in najbolj primerni izbiri za vaš dom, vaše potrebe in prihrankih za vašo denarnico. Vabljeni v naš salon v Trnavi!


Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE