Klimatske naprave: Redno vzdrževanje podaljša življenjsko dobo

24. 7. 2018 | Besedilo: Tjaša Sterle Polak | Fotografije: Shutterstock

klimatske naprave, vzdrževanje klimatske naprave, hlajenje, čiščenje filtrov, servis klimatske naprave

Če želimo imeti v stanovanju poleti prijetno hladno in čist zrak, je nujno, da klimatsko napravo redno vzdržujemo. Za servis ni priporočljivo čakati na napake, ropot ali smrad – takrat je s klimatsko napravo večinoma že nekaj narobe.

Redni servis klimatske naprave vključuje pregled kompresorskega kroga in hladiva, čiščenje obeh toplotnih izmenjevalnikov, čiščenje in razkuževanje zračnih kanalov, pregled in po potrebi čiščenje odtočne cevi in zbirne posodice za kondenz, čiščenje in zamenjavo filtrov, čiščenje ventilatorja, pregled električnih spojev, kontrolo temperature vpiha in vizualni pregled naprave ter freonske povezave.

Čiščenje filtrov

Klimatska naprava ima poleg ogrevanja in ohlajanja zraka tudi funkcijo filtriranja. Zrak, ki ga na eni strani sesa, potuje skozi toplotni izmenjevalnik in filtre v nazaj prostor. Prašni in drugi za zdravje škodljivi delci se pri tem usedajo na lamele toplot­nega izmenjevalnika, ventilator in posodo kondenzata. Še več pa se jih usede na filtre, ki glede na svojo propustnost odstranjujejo iz zraka delce različne velikosti. Pri servisu je zato pomembno, da serviser filtre dobro očisti ali zamenja, dele, na katerih se nabira prah, pa razkuži. Pogostost čiščenja je odvisna od navodil proizvajalca in od časa delovanja klimatske naprave, priporoča pa se najmanj enkrat na sezono.

V vlagi uspevajo mikroorganizmi

Poleg filtrov je treba redno čistiti tudi izmen­jevalnik. Umazanija in mikroorganizmi, ki niso ostali na filtrih, se zadržujejo na izmen­jevalniku. Vlažno okolje je primerno za raz­voj bakterij, plesni in glivic. Ti lahko v najboljšem primeru povzročijo neprijeten vonj, v najslabšem pa alergijske reakcije in bolezni. Serviser mora izmenjevalnik, zbirno posodo in odtočno cevko dobro očistiti in razkužiti.

Iz klimatske naprave na uro izteče od liter do tri litre vode, če začne ta zastajati, pa lahko povzroči težave v delovanju. »Odtok se lahko spelje v vse odtočne sisteme (talni sifon, umivalnik, žleb). Lahko se napelje v žleb, na streho ali pa voda kaplja na zelenico. Pozoren je treba biti na smrad, ki se lahko širi iz odtočnega mesta, zato predlagamo vgradnjo sifona,« je pojasnil Gregor Deu iz podjetja Dines. Miha Glavič iz E2E pa je poudaril, da mora imeti odtočna cev konstanten padec. »Če to ni mogoče, se za prečrpavanje kondenzne vode uporabljajo posebne črpalke, ki so pri večini vgradnih modelov že vgrajene v enoto,« je pojasnil. Po besedah Aleksandra Salkiča iz podjetja Petrol moramo paziti, da voda ne kaplja na pohodne ali kakšne druge skupne površine. »Če bomo klimatsko napravo uporabljali tudi kot primarni vir ogrevanja, pa je treba razmisliti o montaži dodat­nih grelnih kablov pri odtoku kondenzata, da v hladnejših mesecih ne bi voda zmrzovala, kar bi lahko pripeljalo do poškodb zunanje enote in kompresorja,« je pojasnil.

Tudi zunanjo enoto klimatske naprave je treba pregledati ter odstraniti listje in drugo umazanijo, ki se je nabrala na njej.Kaj lahko očisti uporabnik sam?

Sam uporabnik se lahko loti pregleda klimatske naprave, preden jo začne uporabljati v novi ogrevalni ali hladilni sezoni, vzdrževanje pa je omejeno zgolj na tisto, kar je navedeno v priročniku. Uporabnik lahko torej očisti in zamenja filtre, za vse drugo pa je smiselno poklicati serviserja, pojasnjujejo ponudniki klimatskih naprav. »Če boste napravo popravljali sami v garancijskem roku, potem garancija ne bo več veljala. V primeru manjše napake in izpusta freona boste naredili veliko škodo okolju, polnjenje pa vas bo stalo od 200 do 250 evrov, če imate doma klimatsko napravo, ki nima najnovejšega plina R32,« je opozoril Miha Glavič.

Notranjo enoto lahko čistimo s krpo in posebnim čistilom ali blago mešanico mila in mlačne vode. Ne čistimo je z razredčili, bencinom, polirnimi masami ali insekticidi. Pokrov očistimo z obeh strani in ga obrišemo s suho krpo. Če ga je mogoče sneti, ga moramo pred namestitvijo nazaj temeljito posušiti. Filtre v času uporabe naprave čistimo vsakih štirinajst dni. Speremo jih pod mlačno vodo, trdovratno umazanijo lahko postrgamo, a moramo paziti, da filtra ne strgamo. Čiščenju lopute se izogibamo, saj to opravijo serviserji enkrat na leto. Priporočljiv čas za čiščenje klimatske naprave je zvečer, ko je ta lahko izklopljena dalj časa. Tudi zunanja enota potrebuje nego, saj je izpostavljena vremenskim vplivom. Uporabnik mora redno preverjati, ali je treba z nje odstraniti morebitno listje in prah. Priporočljivo je tudi namestiti nadstrešek, ki napravo varuje pred dežjem, sončnimi žarki in umazanijo.

Življenjska doba

Klimatske naprave imajo življenjsko dobo od 15 do 20, nekatere pa tudi do 25 let, vendar je za to pomembno redno servisiranje. Učinkovitost delovanja se z leti zmanjša, poraba energije pa poveča. Vzrok je običajno v pomanjkanju hladilnega plina v sistemu, ki z leti počasi uhaja v okolico. V starejših klimatskih napravah je še hladilni plin R410A, v novih pa R32, ki je prijaznejši do okolja in učinkovitejši.

Kadar klimatska naprava slabo hladi, serviser preveri količino freona in ga doda. Od letos bodo vse nove klimatske naprave napolnjene z novim plinom R32, ki je učinkovitejši od freona R410A in hkrati prijaznejši do okolja.Kdaj je servis nujno potreben?

Poleg rednega servisa (cene se gibljejo od 50 evrov naprej) potrebujemo dodaten pregled klimatske naprave, če iz nje smrdi, ne hladi dobro ali ropota, so opozorili ponud­niki. »Sodobnejši modeli imajo vgrajene varnostne sisteme, ki se ob nepravilnem delovanju vklopijo in napako izpišejo na zaslonu, naprava pa zaradi varnosti preneha delovati. V tem primeru si zapišemo navedeno napako – večinoma gre za črko in številko (na primer E3) – in jo sporočimo pooblaščenemu serviserju,« je pojasnil Aleksander Salkič.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE