En.občine 2014: Domžale, Ormož in Šentrupert

Medijska založniška hiša Energetika.net je letos že petič podelila nagrade slovenskim občinam, ki so naredile največ na področju učinkovite rabe energije in uvajanja obnovljivih virov. Letos so nagrado prejele občina Šentrupert kot najbolj učinkovita mala občina in absolutna zmagovalka, v kategorijah srednje velike in velike občine pa sta si naziva prislužili občini Ormož in Domžale. Občine zmagovalke so poleg priznanj prejele še praktične nagrade v skupni vrednosti več kot 5000 evrov. Organizator je letos prvič podelil tudi nagrado za posebne dosežke, ki jo je prejela Mestna občina Velenje.

Na slovesni podelitvi v ptujskem Dominikanskem samostanu so včeraj v okviru zaključne konference Seap Plus za energetsko najbolj učinkovito veliko občino razglasili Domžale, v kategorijah srednje velike in majhne občine pa sta si naziva prislužili občini Ormož in Šentrupert. Občina Šentrupert je postala tudi absolutna zmagovalka med energetsko učinkovitimi lokalnimi skupnostmi letošnjega leta. Dodatno nagrado za nenehne izboljšave in posebne dosežke je prejela občina Velenje. Organizator medijsko-založniška hiša Energetika.NET je ob peti obletnici natečaja En.občina pripravil še posebej bogate nagrade v skupni vrednosti več kot 5000 evrov.

Natečaj En.občina je namenjen občinam, ki se zavedajo energetsko učinkovitega ravnanja in v tem vidijo priložnost za izboljšanje energetskega stanja v lokalni skupnosti: »Komisija je imela tudi letos izjemno težko delo, saj se v občinah čedalje bolj zavedajo pomena izboljšanja učinkovite rabe energije in uvajanja obnovljivih virov energije. Vsako leto so bolj uspešne pri samostojnih ali projektih v sodelovanju z različnimi partnerji. V petih letih, odkar nagrado podeljujemo, smo zaznali, da se projekti večinoma dotikajo energetske učinkovitosti stavb, predvsem občinskih uprav, šol in vrtcev, aktivnosti na področju prometa ter spodbujanja uvajanja novih tehnologij in rabe obnovljivih virov energije,« je povedala Mateja Kegel Kozlevčar, vodja projekta En.občina. Letos se je sicer za nagrado potegovalo osem občin, poleg že omenjenih še občine  Idrija, Koper, Markovci in Punconci.

Poglejmo, kaj je prepričalo strokovno komisijo, ki so jo sestavljali: Rajko Leban (GOLEA), dr. Mihael Sekavčnik (Fakulteta za strojništvo UL), mag. Boris Sučić (IJS), mag. Tomaž Fatur (Solvera Lynx), dr. Vlasta Krmelj (EnergaP), Gorazd Marinček (Slovenski E-forum), mag. Sabina Jordan (ZAG) in Mateja Kegel Kozlevčar (Energetika.NET). 

Občina Šentrupert – mali energetski biser in absolutna zmagovalka

Občina Šentrupert je letos že drugič prepričala strokovno komisijo (prvič leta 2012). Že ob prvem priznanju je razkrila svoj načrt – postati energetsko neodvisna. »Zmagovalka v kategoriji malih občin se ponaša z učinkovito strategijo energetske samopreskrbe, z natančno analizo stanja na posameznih področjih in na splošno, predvsem pa se zaveda prioritet in nalog, ki jih je treba opraviti, če želijo doseči rezultate. Osnovno šolo in vrtec daljinsko ogrevajo na lesno biomaso, zmanjšujejo porabo energije na področju javne razsvetljave, vodijo energetsko knjigovodstvo in skrbijo za kratke transportne poti biomase. Predvsem pa se lahko pohvalijo z jasno vizijo nadaljnjega razvoja,« je zapisano v obrazložitvi strokovne komisije.

Občina Ormož – zmagovalka med srednje velikimi občinami

»Zmagovalka v kategoriji srednje velikih občin z več kot 5000 prebivalci, ima jasno zastavljen terminski plan izvajanja ukrepov na področju OVE in URE. Že od leta 2010 skrbijo za postopno rekonstrukcijo in ugašanje javne razsvetljave, konkretno zmanjšujejo izpuste CO2 in ustvarjajo prihranke v MWh,« meni strokovna komisija, ki je pohvalila tudi sodelovanje občine v kar štirih evropskih projektih, dobre lastne rešitve, ki prispevajo k energetski neodvisnosti, in dobro narejeno oceno okoljskih vplivov. Člane komisije pa je najbolj pozitivno presenetila velika ambicioznost.

Občina Domžale – zmagovalka med velikimi občinami

Občina se je na natečaj prijavila tretje leto zapored, zato komisija lahko redno spremlja njen razvoj. »V občini imajo konkretno zastavljeno zmanjševanje porabe energije, na račun javne razsvetljave so uspeli zmanjšati porabo za več kot tisoč MWh, podobno na področju izpustov CO2. Zmagovalka v kategoriji velikih občin se pohvali s konkretno analizo stanja, zelo dobro pripravljen je tudi njihov akcijski načrt,« je zapisano v utemeljitvi strokovne komisije. 

Mestna občina Velenje – letos s posebnimi dosežki

»V Velenju nenehno izvajajo projekte s področja URE in OVE in predstavljajo enega od najpomembnejših energetskih stebrov Slovenije, saj se zelo dobro zavedajo negativnih vplivov proizvodnje fosilnih goriv,« je poudarila strokovna komisija. Letos je občina Velenje prejela posebno nagrado komisije En.občina 014 za kontinuirano delo na področju učinovite rabe energije, saj občina pri projektu sodeluje že od samega začetka.
 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE