Hiše prihodnosti: Oktobra in novembra na ogled skoraj ničenergijske hiše

16. 9. 2014 | Besedilo: Barbara Primc

ničenergijske hiše, NZEB 2021, hiše prihodnosti

Prvi vikend v oktobru ter drugi in tretji vikend v novembru si bo spet mogoče ogledati hiše prihodnosti. Mednarodna kampanja Skoraj ničenergijske hiše: Že danes obiščite hiše prihodnosti ali krajše NZEB2021 se namreč nadaljuje tudi letos. Lani je vrata odprlo 34 stavb, med njimi kar 22 stanovanjskih hiš, ogledalo pa si jih je blizu 600 obiskovalcev, ki so jih zanimale izkušnje z gradnjo ali prenovo stavb v skoraj ničenergijskem standardu.

Gradbeni inštitut ZRMK, ki je koordinator projekta NZEB2021 v Sloveniji, še ved­no vabi k sodelovanju uporabnike skoraj ničenergijskih hiš, strokovnjake, ki so sodelovali pri njihovi gradnji, ter občine, ki se lahko pohvalijo z energijsko visoko učinkovitimi javnimi stavbami. Zlasti zad­nje bodo lahko s predstavitvijo občinskih stavb, zgrajenih ali prenovljenih v skoraj ničenergijskem standardu, javnosti pokazale ukrepe, s katerimi dajejo zgled in hkrati spodbujajo učinkovito rabo energije ter uporabo obnovljivih virov med svojimi prebivalci.

Pogoji, ki jih morajo stavbe izpolnjevati za sodelovanje v kampanji, so zapisani na splet­ni strani projekta (www.0energijskehise.si), operativni vodja projekta Miha Mirtič z GI ZRMK pa dodaja, da so lahko razstavljavci tako lastniki javnih stavb in poslovnih objektov kot lastniki večstanovanjskih in individualnih hiš: »S pridružitvijo kampanji nam bodo pomagali posredovati koristne informacije o gradnji skoraj ničenergijskih hiš širši javnosti. Pri tem bodo sami odločali, kdaj v treh podaljšanih vikendih bodo sprejeli obiskovalce, v kako velikih skupinah in kakšno zgodbo jim bodo predstavili. Če želijo, lahko k sodelovanju povabijo tudi projektanta, izvajalca del oziroma katerega koli strokovnjaka, ki je sodeloval pri gradnji.«

Namen kampanje NZEB2021, ki jo je finančno podprla evropska komisija v okviru programa Inteligentna energija Evropa, poteka pa v več državah (v Belgiji, Nemčiji, na Mad­žarskem, Švedskem, v Franciji, Avstriji, na Poljskem, Malti, Irskem in v Sloveniji), je jasen: seznaniti širšo javnost s sodobnimi tehnologijami gradnje skoraj ničenergijskih stavb oziroma prenove obstoječih hiš v skoraj ničenergijskem standardu. Te stavbe so energijsko visoko učinkovite, za svoje delovanje potrebujejo kar najmanj energije, ki jo pridobivajo iz čim več obnovljivih virov, in sicer z energijsko čim bolj učinkovitimi tehnologijami. Kako majhne morajo biti potrebe po energiji in iz katerih obnovljivih virov naj bi jo pridobivali, še ni natančno določeno, ne na ravni Evropske unije ne v Sloveniji. »Zato velja opomniti, da so v projekt NZEB2021 vključene hiše oziroma stavbe, ki se s tehnologijami približujejo skoraj ničenergijskemu standardu,« pravi Mirtič.

Za vsakega nekaj

Izbor stavb, ki si jih je bilo pri nas mogoče ogledati lani, je po njegovih besedah sledil načelu »za vsakega nekaj«, zato je koordinator projekta GI ZRMK med drugim upošteval izkazane energijske karakteristike stavbe, delež uporabljenih obnovljivih virov, tehnološki dosežek na področju energijsko učinkovite gradnje, prikaz uporabe različnih tehnologij uporabe obnovljivih virov: »Želeli smo omogočiti oglede stavb na vseh koncih Slovenije, prav tako smo upoštevali, da bodo nekatere obiskovalce zanimale predvsem hiše, a smo poskušali zajeti tudi večstanovanjske, javne in poslovne stavbe.«

K sodelovanju jim je tako uspelo pritegniti lastnike oziroma uporabnike 22 stanovanjskih, osmih javnih in štirih zasebnih poslovnih stavb, na njihove oglede pa se je prijavilo skoraj 600 obiskovalcev. »Kampanja je naredila izjemen vtis na obiskovalce, o čemer pričajo tudi rezultati raziskave, ki smo jo opravili med njimi. Dovolj zgovoren podatek o kakovosti v kampanjo vključenih stavb in strokovnosti razstavljavcev pa je, da je več kot 99 odstotkov vprašanih potrdilo, da so vodeni ogledi hiš izpolnili njihova pričakovanja,« o uspešnosti lanske kampanje pove Mirtič. Več kot 37 odstotkov sodelujočih v anketi je v času ogledov načrtovalo novogradnjo, malo manj kot 12 odstotkov se jih je udeležilo zato, ker so se zanimali za prenovo, dobrih osem odstotkov pa jih je že začelo gradbena dela in so iskali potrditev, da so se gradnje oziroma prenove lotili pravilno. »Vsi ti podatki potrjujejo, da je kampanja NZEB2021 tudi odlična poslovna priložnost za strokovnjake, ki so sodelovali pri gradnji ali prenovi v kampanjo vključenih stavb,« poudarja sogovornik.

Na GI ZRMK so zadovoljni tudi z rezultati spletne ankete, ki so jo pozneje opravili med razstavljavci. Skoraj 95 odstotkov jih je odgovorilo, da so zadovoljni z izkušnjami, ki so jih dobili s sodelovanjem v kampanji. Potrdili so, da so ogledi potekali po predvidenem načrtu in da od njih niso zahtevali večjega časovnega vložka, saj so strokovnjaki gradbenega inštituta poskrbeli za dobro koordinacijo projekta.

Letos trije vikendi namesto dveh

Rezultati ankete so dobra popotnica in spodbuda za nadaljevanje kampanje v letošnjem letu. Na Gradbenem inštitutu ZRMK so zdaj združili moči z Odprtimi hišami Slovenije, ki prvi vikend v oktobru že peto leto zapored pripravljajo največjo arhitekturno razstavo v Sloveniji z vodenimi brezplačnimi ogledi. Gre za projekt v okviru mreže Open House Worldwide, ki deluje od leta 1992, njeno poslanstvo pa je približati arhitekturo širšim množicam, uveljavljati odličnost v arhitekturni stroki in visoke standarde v praksi. Prireditve Open House vsako leto privabijo milijon obiskovalk in obiskovalcev po vsem svetu, zelo dobro so obiskane tudi v Sloveniji; prvo leto so pritegnile približno 450, lani pa že več kot 3500 ljudi. Ker nekatere stavbe, ki si jih je mogoče ogledati v okviru Odprtih hiš Slovenije, izstopajo ne samo po arhitekturni plati, ampak tudi po tem, da gredo z uporabo sodobnih tehnologij in izkoriščanjem obnov­ljivih virov v smeri skoraj ničenergijskih hiš, je bilo po Mirtičevih besedah smiselno povezati obe kampanji. Tako bodo letos skoraj ničenergijske hiše na ogled tudi v okviru projekta Odprte hiše Slovenije, ki bo potekal prvi vikend v oktobru – v programu OHS so posebej označene.

-----

Dnevi odprtih vrat

Ogledi hiš in drugih stavb, ki so vključene v kampanjo NZEB2021, bodo potekali tri podaljšane vikende v oktobru in novembru. Najprej, med 3. in 5. oktobrom 2014, bodo vrata odprle tiste stavbe, ki so hkrati vključene v projekt Odprte hiše Slovenije (OHS). Na oktobrske oglede se je mogoče prijaviti na spletni strani OHS (www. odprtehiseslovenije.org). Naslednja termina bosta mesec dni pozneje, in sicer med 7. in 9. novembrom 2014 ter med 14. in 16. novembrom 2014. Na novembrske oglede se lahko prijavite na spletni strani projekta NZEB2021 (www.0energijskehise.si). Prijave bodo mogoče od 16. septembra.

Skoraj ničenergijske hiše kot standard

Evropska direktiva o energetski učinkovitosti stavb (EPBD) od držav članic zahteva, da na nacionalni ali regionalni ravni opredelijo minimalne standarde energijske učinkovitosti stavb pri novogradnjah in večjih prenovah stavb. Od 31. decembra 2018 bodo morale biti vse nove javne stavbe (v lasti ali najemu) skoraj ničenergijske. Vse druge nove stavbe bodo morale biti skladne z novimi zahtevami dve leti pozneje. Povedano z drugimi besedami: skoraj ničenergijske hiše bodo v letu 2021 postale in predstavljale evropski standard na področju gradnje stavb. To je velik izziv na države članice Evropske unije, a nikakor ne neuresničljiv. Kampanja, kakršna je NZEB2021, je eden od učinkovitih načinov, kako spodbujati investitorje, da pri gradnji ali prenovi razmišljajo v tej smeri. Lani si je 637 stavb ogledalo 11.258 obiskovalcev.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE