Sejemski četverček v Celju: vse za zanesljivo 
in trajno bivanje

16. 5. 2012 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: arhiv Celjskega sejma

energetika, Terotech, eko, sejem

Na celjskem sejmišču od včeraj 720 razstavljavcev iz 28 držav predstavlja celovite inovativne rešitve na področju energetike in ekologije za poslovno javnost in gospodinjstva. Vrata so namreč odprli kar štirje sejmi: Energetika, Eko, Terotech – vzdrževanje ter Varjenje in rezanje. Sejemsko dogajanje med drugim ponuja odgovore na številna vprašanja o energijski učinkovitosti na področju ogrevanja, hlajenja in prezračevanja ter primere dobre prakse pri gradnji in obnovi stavb.

»V Celju vsaki dve leti skupaj z razstavljavci poskrbimo, da strokovna in splošna javnost spoznata novosti na področju energetike, varčne rabe in virov energije, razvojne dosežke na področju industrijskega vzdrževanja, čiščenja in obnove zgradb, ekologije in varovanja okolja, nove tehnologije ter materiale za varjenje in rezanje,« pravi Breda Obrez Preskar, izvršna direktorica družbe Celjski sejem. Na štirih strokovnih sejmih letos svojo ponudbo vse do tega petka, 18. maja, predstavlja več kot 320 neposrednih razstavljavcev in še 403 zastopani iz skoraj 28 držav, v ospredju sejemskega dogajanja je trajnostni vidik, razstavljeni izdelki pa so po besedah Obrez Preskarjeve do okolja prijazni in energijsko visoko učinkoviti.

Energetika, varčna raba in viri energije

Sejem Energetika, 16. po vrsti, prinaša pestro ponudbo novosti na področju učinkovite rabe energije (URE) in uporabe obnovljivih virov energije (OVE) za zadovoljevanje vse večjih energijskih potreb. Predstavlja se največ ponudnikov opreme in storitev za pretvorbo sončne energije v električno v zad­njih letih, vse več je ponudnikov soproizvodnje električne energije in toplote (kogeneracije), izkoriščanja biomase in geotermalne energije. Obiskovalci si lahko ogledajo novosti v ponudbi klimatskih naprav, toplotnih črpalk, hladilnih sistemov, kotlov za različne energente, zalogovnikov toplote, ogrevalnih teles in elektroinštalacijskega materiala. Pomemben del razstavnega programa so ponudniki s področja avtomatizacije, nadzora in upravljanja sistemov ogrevanja, hlajenja, prezračevanja (tudi z rekuperacijo) in razsvetljave ter celovitih rešitev za energijsko sanacijo stavb. Veliko pozornosti namenjajo tudi financiranju energetskih projektov, kot so naložbe v proizvodnjo energije iz obnovljivih virov energije, nepovratne finančne spodbude za 2012, ukrepi učinkovite rabe energije, zmanjšanje emisij, gospodarjenje z odpadki, naložbe na področju varstva voda in podobno.

Vzdrževanje, čiščenje in obnova zgradb

Že 15. sejem Terotech – vzdrževanje je namenjen vsem, ki skrbijo za ozaveščanje industrije in posameznikov o pomenu učinkovitega vzdrževanja in uporabe objektov, strojev in resursov za konkurenčnost in dolgo življenjsko dobo, pravijo v Celjskem sejmu. Obiskovalci si lahko ogledajo elemente in sisteme za avtomatizacijo industrijskih procesov ter industrijske robote, svojo ponudbo predstavljajo ponudniki industrijskih olj in maziv, ki so prijazna do človeka in okolja, industrijskih cevi in priključkov iz različnih materialov, ponudniki industrijskih pnevmatik, ventilov za krmiljenje nevtralnih in agresivnih plinov in tekočin v industriji. Na ogled so še sistemi za učinkovito regulacijo svetlobe, senzorji kakovosti olja, paletni transportni sistemi, specialna vakuumska prijemala in dvižni magneti, rešitve za meroslovje, naprave za industrijsko odpraševanje in za filtracijo oljne megle za najzahtevnejše aplikacije v protieksplozivni izvedbi, naprave za pranje industrijske embalaže v proizvodnji in logistiki ter uparjalniki z novo tehnologijo obdelave odpadne vode v industriji.

Ekologija in varovanje okolja

Razstavni program 9. sejma Eko je namenjen vsem, ki s svojo ponudbo, uporabo izdelkov in storitev prispevajo k uresničevanju prehoda na trajnostno gospodarstvo, uporabo obnovljivih virov energije, ohranjanju naravnih virov, obnavljanju biotske raznovrst­nosti ter preprečevanju onesnaženja vseh vrst, poudarjajo v Celjskem sejmu. Za obiskovalce je zanimiva ponudba bioloških čistilnih naprav, med drugim si lahko ogledajo napravo, ki deluje brez električne energije in dodajanja preparatov. Na ogled so še biološki čistilci delcev na vodni osnovi, ki odstranjujejo dele maščob in olj, pri čemer ne škodujejo uporabniku in okolju, sodobno ekološko vozilo za praznjenje zvonastih zabojnikov, razstavljavci pa bodo obiskovalce na zabaven način poučili tudi o pravilnem ločevanju odpadkov. Praktično predstavitev pravilnega ločevanja odpadkov napoveduje podjetje Simbio, ki skrbi za zbiranje in odvoz odpadkov v dvanajstih občinah Savinjske regije.

Tehnologija, oprema in materiali

Ponudba 5. sejma Varjenje in rezanje je namenjena vsem, ki uporabljajo tehnologijo, opremo in materiale za varjenje in rezanje. Gre za tehnologije, ki po zagotovilu proizvajalcev postajajo energijsko manj potratne in do okolja prijaznejše. Razstavni program obsega še ponudbo tehničnih in medicinskih plinov, aplikativnih rešitev za področje procesne tehnike, avtomatizacije varilnega procesa vključno z robotizacijo, zaščitnih sredstev in opreme ter plemenitih kovin za industrijske namene.

Svetovanja in primeri dobrih praks

V štirih sejemskih dneh bodo na celjskem sejmišču izvedli približno 50 predavanj in strokovnih razprav, namenjenih tako obiskovalcem kot strokovni javnosti. Na razstavnem prostoru Eko sklada v dvorani L 1 so obiskovalcem vse dni sejma med 10. in 17. uro na voljo energijski svetovalci mreže Ensvet. Brezplačno svetovanje s področij učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije jim bo v pomoč pri obnovi stanovanjskih stavb ali pri načrtovanju optimalnih rešitev za novogradnje. Svetovalci priporočajo, da se obiskovalci za obisk pripravijo, s seboj naj prinesejo čim več podatkov o zgradbi, ogrevalnih napravah, porabi goriva, projekte, skice, ponudbe za izvajanje del in predračune.

Sejemsko dogajanje bodo popestrili prikazi primerov dobre prakse, med drugim so včeraj razglasili energijsko najbolj učinkovite objekte v okviru natečaja Energetsko učinkoviti objekti 2012 – za priznanja, ki jih od leta 2007 podeljuje Dnevnikova priloga Moj dom v sodelovanju s Celjskim sejmom in Eko skladom, se je letos potegovalo 13 prijaviteljev oziroma objektov, od tega pet poslovnih. Strokovna komisija pod vodstvom Franka Nemca, direktorja Agencije za prestrukturiranje energetike, je podelila dve priznanji v kategoriji zasebnih stanovanjskih hiš in tri priznanja za poslovne oziroma turistične objekte. Hiša Andreje in Jožeta Šmida z Dola pri Hrastniku si je priznanje zaslužila zaradi majhne porabe energije, ki jo dosega z dobro toplotno zaščito iz naravnih materialov in učinkovitim prezračevanjem z rekuperacijo toplote odpadnega zraka. Ogrevanje in priprava tople vode sta urejena s toplotno črpalko zemlja/voda, kar je vsekakor zelo primerno za pasivne objekte, je odločitev utemeljila komisija. Hiša Jaris v Vodicah je zasnovana in izvedena celovito, majhno porabo energije pa dosega z dobro toplotno zaščito iz materialov na osnovi lesa, ki so uporabljeni za vse elemente ovoja. Hiša ima vgrajen tudi sistem za zbiranje deževnice za zalivanje vrta in pranje avtomobilov. V kategoriji poslovni oziroma turistični objekti je komisija nagradila Mladinski objekt Punk na Ravnah na Koroškem, Gozdno vilo Mari v Radljah ob Dravi in poslovni objekt Cubis v Šenčurju.

Včerajšnji dan je sicer minil v znamenju inštalaterjev – energetikov (danes poteka že tradicionalno tekmovanje dijakov srednjih poklicnih šol, ki se izobražujejo za poklic inštalater strojnih inštalacij), današnji dan je v znamenju centra ponovne uporabe – že od dopoldneva namreč v organizaciji Okoljsko-raziskovalnega zavoda potekajo predstavitve okoljskih, ekonomskih in socialnih vidikov ponovne uporabe in delovanja mreže centrov Reuse s predstavitvijo primerov dobrih praks iz tujine.

Do informacij iz prve roke lahko danes ob 10. uri pridejo vsi, ki razmišljajo o postavit­vi sončne elektrarne (dvorana Celjanka). Jutri, ko bo sicer dan varilne tehnike, pa se bo ob 10. uri prav tako v dvorani Celjanka začel brezplačni seminar En.forum z naslovom Modro gospodarstvo ali kako zaslužiti z učinkovito rabo energije, ki ga pripravljata spletni portal Energetika.net in slovenska spletna skupnost za promocijo trajnostnega bivanja Energija doma. Strokovnjaki z različnih področij energetike bodo poskušali odgovoriti na vprašanja, koliko lahko v res­nici prihranimo z ukrepi učinkovite rabe energije in koliko lahko zaslužimo z njimi, ali na njih temelji modro gospodarstvo in ali lahko takšno postane tudi slovensko gospodarstvo, ali uvajanje URE spodbuja le težnja po ohranjanju okolja ali pa v prid URE govori tudi ekonomika in podobno. Obiskovalci seminarja bodo lahko izkoristili tudi možnost brezplačnega energetskega svetovanja, za katero bodo na voljo strokovnjaki iz lokalnih energetskih agencij.

V petek bodo lahko obiskovalci med 10. in 14. uro v mali kongresni dvorani izvedeli, kakšen je postopek postavitve, obratovanja in vzdrževanje enote soproizvodnje električne energije in toplote ter se seznanili s primeri dobre prakse v Sloveniji.

-----

Sejemski četverček, ki je v Celju potekal pred dvema letoma, je v štirih dneh obiskalo več kot 21.000 ljudi, nekaj več kot dve leti poprej. Odzivi razstavljavcev in obiskovalcev so bili pozitivni, pravijo v Celjskem sejmu. Anketa, ki jo redno opravljajo med obiskovalci in razstavljavci sejemskih dogodkov, je pokazala, da največ ljudi pritegnejo pestra ponudba in novosti. Na tretjem mestu je pridobivanje koristnih informacij ter, kakor je pri strokovnih sejmih pričakovati, spremljanje razvoja stroke – skoraj polovica obiskovalcev je namreč na sejme prišla poslovno.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE