Eko sklad s prenovljeno spletno stranjo in več sredstvi

16. 2. 2015 | Besedilo: Ba. P. | Fotografije: Ba. P.

Eko sklad, finančne spodbude, krediti, naložbe

Zaradi poznega sprejetja uredbe o zagotavljanju prihrankov energije je bil poslovni in finančni načrt Eko sklada, ki je podlaga za objavo javnih pozivov in razpisov, pripravljen in usklajen s pristojnimi ministrstvi šele ta mesec. Ker nova uredba pred objavo javnih pozivov in razpisov zahteva tudi pripravo in sprejetje nekaterih internih aktov, na Eko skladu ocenjujejo, da bo vlada sprejela poslovni in finančni načrt sklada v marcu, kar posledično pomeni, da bodo v tem mesecu objavljeni tudi novi pozivi oziroma razpisi.

Po novi uredbi o zagotavljanju prihrankov energije bo imel Eko sklad, ki je z novim letom prenovil spletno stran, na voljo več sredstev za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud za letošnje in naslednja leta. »Z njimi si bomo prizadevali uresničiti predvsem tri cilje: neprekinjeno dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud; uvajanje novih ukrepov z okoljskimi učinki in uvajanje novih tehnologij, prijaznih do okolja; spodbujanje energijske obnove javnih stavb, zlasti šol in vrtcev,« so sporočili z Eko sklada. Pri tem opozarjajo, da za devet občin (Ljubljana, Maribor, Celje, Murska Sobota, Kranj, Novo mesto, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik) velja načrt o varstvu zunanjega zraka, ki investitorjem s teh območij zagotavlja višje nepovratne finančne spodbude.

Tudi letos bodo lahko investitiorji kombinirali nepovratna sredstva s kreditom po ugodni obrestni meri (3-mesečni euribor + 1,5%). Nepovratna sredstva (tudi v kombinaciji s kreditom) se bodo dodeljevala za različne ukrepe: vgradnjo solarnega sistema, vgradnjo kurilne naprave za centralno ogrevanje na lesno biomaso, vgradnjo toplotne črpalke, priključitev na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir, vgradnjo energijsko učinkovitega zunanjega stavbnega pohištva, toplotno izolacijo fasade, toplotno izolacijo strehe ali stropa, vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka, gradnjo ali nakup pasivne oziroma skoraj ničenergijske hiše, celovito energijsko obnovo hiše in nakup stanovanja v pasivni oziroma skoraj ničenergijski večstanovanjski stavbi.

Spodbude tudi za manjše fotonapetostne sisteme

»Novost letošnjega javnega poziva za nepovratne finančne spodbude bodo manjši fotonapetostni sistemi na stanovanjskih stavbah, ki bodo namenjeni samopreskrbi z električno energijo in tudi ogrevanju ter pripravi tople sanitarne vode, in ne bodo deležni finančnih spodbud iz drugih programov,« še pravijo na Eko skladu in dodajajo, da bodo zagotovljena tudi nepovratna sredstva za trajno mobilnost, za nakup ali predelavo vozila na električni pogon ter za ukrepe proti energetski revščini, in sicer za naprave za ogrevanje na lesno biomaso.

Še naprej bodo delovale svetovalne pisarne mreže Ensvet. »Če v vaši občini nimate stalne svetovalne pisarne, lahko občinska uprava organizira občasna svetovanja in povabi energetskega svetovalca iz bližnje občine. Pokličete lahko tudi na brezplačno telefonsko številko 080 1669,« svetujejo na okoljskem skladu.

Za fizične in pravne osebe terobčine bodo poleg nepovratnih spodbud na voljo tudi ugodni krediti za različne ukrepe na področju učinkovite rabe energije, varstva voda, učinkovite rabe vode ter ravnanja z odpadki. Do zdaj je Eko sklad fizičnim osebam najpogosteje odobril kredit za odstranitev in zamenjavo azbestne kritine, priključitev na javni vodovod ali javno kanalizacijo, vgradnjo čistilnih naprav in zbiralnikov deževnice. Pravne osebe so s skreditom najpogosteje financirale naložbe v čistilne naprave za komunalne ali tehnološke odpadne vode, za naložbe v tehnologije za zmanjševanje onesnaževanja voda v tehnološkem procesu, ukrepe za zmanjševanje izgub pitne vode, zbiralnike in lovilce olj in drugih nečistoč. Občine so z odobrenimi kreditom Eko sklada financirale naložbe v vodovod, kanalizacijo in čistilne naprave, nekaj kreditov pa je bilo odobrenih tudi za energijsko obnovo javnih stavb, predvsem šol.

Naložbe ne začnite pred oddajo vloge

Eko sklad poziva vse investitorje, da se pravilno lotijo tako izvedbe načrtovanih ukrepov kot tudi izpolnjevanja vloge: »Pri tem so jim lahko v pomoč prodajalci opreme, materialov in naprav, pa tudi izvajalci naložb.« Izkušnje preteklega leta kažejo, da je še vedno preveč nepopolnih vlog, ki niso pravilno izpolnjene in jim niso priložene vse predpisane priloge, kar posledično podaljšuje postopek izdaje odločbe in v nadaljevanju izplačila nepovratnih finančnih spodbud.«

Najpomembneje pa je, še opozarjajo na Eko skladu, da naložbe ne začnete pred oddajo vloge. Šele ko oddate popolno vlogo – z vso dokumentacijo, predračunom in fotografijami starega stanja, se lahko lotite dela. Po končanih delih pa na Eko sklad pošljite fotografije novega stanja, izjavo o zaključku del, račun, dokazilo o plačilu računa ter druge obvezne priloge.

Na spletni strani sklada bodo v kratkem objavljena tudi tehnična merila, ki jih bodo morale posamezne naložbe izpolnjevati glede na posamezni ukrep.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE