Enoten videz vhodnih in garažnih vrat

28. 3. 2014 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: arhiv podjetij

vhodna vrata, toplotna izolativnost, garažna vrata, stavbno pohištvo, zaklepanje

Dobra zvočna in toplotna izolativnost, čim višja stopnja varnosti in enoten videz – to so zahteve, ki jih morajo izpolnjevati vhodna in garažna vrata, ne glede na to, iz katerega materiala so izdelana, pravijo proizvajalci in ponudniki.

Še pred nekaj leti je prevladoval trend vhod­nih vrat iz PVC, ki so bila tudi cenovno dostopna širšemu krogu kupcev, pravi Marta Lorenčič iz podjetja Arcont IP, a v zadnjem času, ugotavlja, so ljudje pripravljeni odšteti več, seveda pa za višjo ceno pričakujejo kakovost: »Večinoma se odločajo za vhodna vrata, ki so v celoti iz aluminija oziroma v kombinaciji s steklom, tisti, ki želijo maksimalno toplotno izolacijo, pa izberejo polnila iz stekla. Med barvami prevladujejo vsi odtenki sive, strukturne barve, kombinacije z detajli iz nerjavne pločevine ... Kar zadeva samo oblikovanje, pa gre razvoj v smeri ravnih linij in minimalizma, pri čemer marsikaterega kupca pritegnejo zanimivi detajli na sicer minimalistično oblikovanih vratih, denimo kristali Swarovski.«

Da kupci najraje izberejo minimalistično oblikovana vhodna vrata z ravnimi linijami, ugotavlja tudi Metka Banič iz podjetja INT vrata: »V ponudbi imamo lesena ter v kombinaciji lesa in aluminija, a opažam, da kupci raje naročijo takšna, ki so v celoti iz lesa. Čedalje bolj priljubljena sta macesnov in hrastov les, ki ju prečno krtačimo in tako dosežemo posebno hrapavo strukturo površine. Z ravnimi linijami in minimalističnim slogom s poudarjeno krtačeno strukturo sledimo najnovejšim smernicam na področju oblikovanja vhodnih vrat.«

V ospredju toplotna izolativnost

Zakonitostim energijsko varčne gradnje, ki teži k čim manjšim toplotnim izgubam, so se morali prilagoditi tudi proizvajalci vhodnih in garažnih vrat. Lorenčičeva pravi, da vsi njihovi izdelki ustrezajo veljavnim slovenskim in evropskim standardom: »Stavbno pohištvo iz PVC in aluminija je izdelano v skladu z evropskim standardom SIST EN 14351–1 : 2006 + 11:2010, garažna vrata s pogoni pa izpolnjujejo zahteve standarda EN 13241–1. Vsi izdelki so preizkušeni in oprem­ljeni z ustrezno izjavo o lastnostih za posamezno skupino produktov, prav tako imajo oznako CE.«

Po besedah Metke Banič so pri doseganju ustrezne toplotne izolativnosti za vgradnjo v nizkoenergijsko ali pasivno hišo bistvenega pomena izolativna sredica vrat, termoizolativni prag in večslojno steklo. V podjetju se lahko pohvalijo tudi z lastno inovacijo pri vgradnji stekla v vrata, ki pripomore k zmanjšanju toplotnih izgub.

Toplotna in zvočna izolativnost sta že nekaj časa pomembna dejavnika, ki vplivata na izbiro vhodnih vrat, medtem ko so kupci garažnih vrat še ne tako dolgo dajali prednost izdelkom s slabšimi toplotnoizolativnimi lastnostmi, ki so bili tudi cenejši. A tudi tu se je trend obrnil v drugo smer, pravi sogovornica. »Opažam, da je vedno več povpraševanja po garažnih vratih z najboljšimi toplotnimi lastnostmi, v ospredje prihajajo tudi barvne različice, videz v lesni strukturi ali svetlikajočih se barvah. Od vodoravnih in kasetnih vzorcev prehajamo h gladkim vratom ali sekcijam z vzorcem prizme, ki jih je tudi lažje čistiti. Več je povpraševanja po dodatni opremi, kot so fotocelice, stikala na kodo, dizajnerske izvedbe daljinskih upravljalnikov in podobno,« našteva Marta Lorenčič. Pravzaprav skoraj ne prodajo več vrat brez pogona na daljinsko upravljanje, veliko kupcev pa si omisli tudi dodatna vrata za osebni prehod.

Po besedah Anžeta Sedeja iz podjetja Von dobre toplotnoizolativne lastnosti garažnih vrat dosegajo z ustrezno izbranimi materiali oziroma njihovimi kombinacijami ter z izolacijskimi polnili: »Lamele garažnih vrat so izdelane iz vroče cinkane in prašno barvane pločevine, kot polnilo pa se uporablja poliuretanska pena, ki ne vsebuje za okolje škodljivih CFC.« Za čim manjše toplotne izgube poskrbijo s patentiranimi proizvodnimi postopki, dodatni tesnili med lamelami, prekinjenim toplotnim mostom na zgornjem in spodnjem delu lamele in podobno. »Dodatna toplotna izolacija so tudi tehnološko izpopolnjene stranske tesnilne gume, ki hkrati omogočajo lepše drsenje lamel,« doda sogovornik. Kupci sicer po njegovih besedah najraje izbirajo garažna vrata z gladko površino, ki se bolje ujema s preostalim stavbnim pohištvom, poleg tega je gladko površino lažje čistiti.

Marta Lorenčič še opaža, da zlasti pri prenovi ljudje težijo k čim bolj preprosti vgradnji: »Namesto da bi najeli gradbenega izvajalca, ki bi prilagodil odprtino, raje dokupijo elegantne prekrivne profile, ki občutno skrajšajo čas montaže in jo tudi poenostavijo.«

Protivlomne rešitve pri garažnih vratih

Garažna vrata imajo vgrajeno elektronsko blokado dviga in blokado v pogonu, kar zagotavlja optimalno varnost pred vlomom, tudi pri izpadu električnega toka. »Zlorabe preprečujejo kodirani daljinski upravljalniki, na voljo pa so tudi garažna vrata, ki imajo vgrajeno tipalo gibanja ali led-osvetlitev, kar odžene morebitne vsiljivce,« našteva Lorenčičeva. Po besedah Janeza Peljhana iz podjetja Vovko imajo sekcije garažnih vrat na zgornjem in spodnjem delu tudi dodatne ojačitve – tako zaradi dodatne stabilnosti lamel kot zaradi težjega vdora skozi samo lamelo. Motor in vodilo motorja pa imata dodatne ojačitve v samem zapiralnem mehanizmu proti nasilnemu dvigu vrat. »Varnost doma lahko še povečate z vgradnjo protivlomnih garažnih vrat, med katerimi so tudi takšna, ki s svojo obliko in sekcijskim načinom odpiranja spadajo med najbolj napredne rešitve na trgu. Tako kot za vsa garažna vrata tudi za protivlomna velja, da se lahko po videzu ujemajo z vhodnimi vrati,« poudarja Peljhan.

Standardno večtočkovno zaklepanje

»Varnostno steklo, cilinder, varnostna rozeta, varnostna ključavnica z večtočkovnim zaklepanjem so že skoraj obvezna oprema vhodnih vrat, ki zagotavlja varnost pred vlomilci,« našteva Metka Banič, Marta Lorenčič pa doda, da imajo vhodna vrata iz njihove ponudbe standardno vgrajeno varnostno kljuko, varnostno gonilko in varnostni cilinder, ki so bili vsi razviti in preizkušeni z namenom zagotoviti varnost pred vlomom.

Največjo varnost pa zagotavljajo protivlom­na vrata. Kakor pravi Janez Peljhan, kupce pri izbiri največkrat vodi zahteva po varnosti, v kombinaciji s toplotnoizolativnimi lastnostmi vrat, velikokrat pretehta tudi estetski vidik, v zadnjem času pa je čedalje bolj pomembna cena. »Kar zadeva protivlom­no varnost, je na voljo več rešitev. Lastniki stanovanj v blokih se lahko odločijo za protivlomna vrata, ki so opremljena z vsemi ustreznimi certifikati in oznako CE, ki zagotavlja skladnost v kakovosti. Izdelana so z najsodobnejšo tehnologijo, imajo močnejšo konstrukcijo in več mest zaklepa, vratno krilo pa nima vidne obrobe, kar sicer ni povezano v varnostjo, vpliva pa na videz vrat, ki ni nepomemben dejavnik,« pravi sogovornik. Namesto klasičnega kukala je vgrajeno širokokotno digitalno kukalo, skozi katero imamo jasen in neoviran pregled nad dogajanjem pred vrati. In ker tudi v bloku niso nepomembne toplotnoizolativne lastnosti, velja dodati, da se v notranjosti vratnega krila skriva trislojna izolacija.

Enako stopnjo protivlomne varnosti zagotavljajo vhodna vrata za hiše, le da so zasnovana posebej za hiše, kar pomeni, da imajo lahko nadsvetlobo in obsvetlobo. »Vanje lahko vgradimo motorizirano ključavnico ali druge elektronske elemente, ki med drugim omogočajo avtomatsko odpiranje, uporabo čitalnika prstnih odtisov, po naročilu pa lahko vse skupaj nadgradimo z možnostjo odpiranja na daljavo in podobno,« našteva Pelj­han. Seveda lahko videz protivlomnih vrat prilagodimo tako, da se ujemajo z drugimi elementi objekta, kar je še zlasti pomembno pri starih meščanskih hišah in stavbah pod spomeniškim varstvom.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE