Mehansko varovanje in protivlomni sistem

21. 6. 2012 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: arhiv podjetij

protivlomna vrata, elektronsko zaklepanje, vlomilci, alarmni sistem, varnost

Kako varni smo v lastnem domu pred vlomilci, je vprašanje, ki si ga najbrž vsak občasno zastavi. So dovolj mehanska varovala in protivlomna vrata ali potrebujemo alarmni sistem? Kakšna so kakovostna protivlomna vrata? Kaj lahko sami storimo, da ne bodo vsi vedeli, da smo na počitnicah? To so nekatera vprašanja, na katera smo poiskali odgovore pri strokovnjakih za varovanje doma.

»Raziskava, ki jo je za nas opravila agencija Gideon, je pokazala, da prebivalci Slovenije slabo poskrbijo za osnovne ukrepe za varnost svojega doma. Stanovalec lahko v resnici sam naredi veliko. Vlomilci se najraje in najpogosteje spravijo nad objekte, za katere presodijo, da je vanje mogoče precej preprosto in hitro vstopiti, hkrati pa so pozorni na takšne, kjer jih ne bo nihče zmotil pri delu,« poudarja Grega Zakrajšek iz podjetja Sintal. Naš dom ne sme dlje časa dajati vtisa, da ni nikogar. Če se odpravljamo na daljše počitnice, prijatelje ali sorodnike prosimo, da praznijo naš poštni nabiralnik, občasno odprejo okna, spremenijo lego senčil in rolet, morda tudi parkirajo na dvorišču ali na našem balkonu posušijo perilo. Lahko pa namestimo tudi časovna stikala, ki po naključnem času vklopijo luči, radio, premaknejo rolete. Ob tem sogovornik poudarja, da naj naša odsotnost ne bo javno znan podatek na različnih družabnih omrežjih ali telefonskem odzivniku.

Za varnost doma je po Zakrajškovih besedah vsekakor priporočljiva tudi mehanska zaščita vrat in oken, ki onemogoča preprost in hiter vstop v objekt. Med mehanskimi varovali za vrata so kukala, varnostne verižice, varovala proti dvigu vrat, dodatne ključavnice, prečne zapore, sistemske ključavnice na en ključ, ki za izdelavo dodatnih ključev zahtevajo posebne stroje, in podobno. Navadna vrata lahko po besedah Zakrajška zaščitimo z varnostno garnituro, ki onemogoča vrtanje ključavnice in lomljenje cilindričnega vložka. Ob nakupu ključavnice izberemo takšno, pri kateri je izdelava ključev omejena z varnostno kartico, ki jo je treba priložiti. Po njegovem mnenju je dobro, da imajo vrata tudi dvojni zapah. Druga, optimalnejša možnost so kakovostna protivlomna vrata. A tudi ta ne pomagajo, če so drugi vhodi nezavarovani.

Na okna lahko za mehansko zaščito namestimo varnostno protivlomno folijo. »To je najboljši način varovanja okenskih stekel. Folija je izredno odporna proti udarcem in drži steklo skupaj tudi, če to poči. Namesti jo strokovnjak, lahko je skoraj popolnoma prosojna ali takšna, da onemogoča poglede od zunaj,« pojasnjuje Zakrajšek. Za mehansko zaščito oken obstajajo še kovinske rešetke in ključavnice. Med mehanske oblike zaščite premoženja sodi tudi sef za shranjevanje vrednejših predmetov, za vsak primer, če vlomilcu uspe vdreti v dom.

Protivlomna vrata

»Varnostni sistem je močan toliko, kot je močan njegov najšibkejši člen,« pravi Zakrajšek in dodaja, da s kakovostnimi protivlomnimi vrati lahko odlično zavarujemo glavni vhod, če pa hkrati ne poskrbimo za okna v pritličju, je varovanje še vedno zelo pomanjkljivo.

»Prava protivlomna vrata so izdelana iz jeklene konstrukcije vratnega krila in podboja. Na krilo so nameščeni varnostni elementi, ki preprečujejo vlom. Med temi elementi izstopa večtočkovna ključavnica, ki se blokira pri izvleku ali lomljenju cilindričnega vložka. Na vrata so med drugim nameščeni zatiči proti dvigu vrat s tečajev, varnostni ščitnik, ki preprečuje lomljenje cilindričnega vložka, širokokotno kukalo, varnostni omejilec odpiranja,« opisuje protivlomna vrata Jože Vovko iz podjetja Vovko. Ta morajo po njegovih besedah imeti oznako CE, ki zagotavlja skladnost v kakovosti 89/106/CCE, standard UNI EN 14351-1 in certifikat o protivlomnosti UNI ENV 1627.

Protivlomna vrata poleg navedenega omogočajo tudi toplotno in zvočno izolacijo (do 41 dB). Običajna enokrilna protivlomna vrata za stanovanja po besedah Gregorja Vrhovnika, direktorja podjetja VAL Marketing, tehtajo približno 80 kg, debela pa so šest do osem centimetrov. »Opremljena so s posebnimi tečaji, zaradi katerih njihove večje teže pri vsakodnevni uporabi ne občutimo, hkrati pa preprečujejo njihovo povešanje,« pojasnjuje Vrhovnik in dodaja, da sta debelina in teža vrat odvisni tudi od tehnologije posameznega proizvajalca.

Jeklena konstrukcija protivlomnih vrat za hiše in zunanja obloga vratnega krila morata biti dodatno zaščiteni pred vremenskimi vplivi, to pa je tudi edina razlika med protivlomnimi vrati, namenjenimi za stanovanja in hiše.

Pred nakupom se moramo po besedah Jožeta Vovka temeljito seznaniti s ponudbo na trgu in izločiti tiste ponudnike, ki nimajo ustreznih certifikatov, da res ponujajo prava protivlomna vrata, izbrati pa tistega, ki zagotavlja tudi kakovostno vgradnjo, servis, garancijo zanje in ob nakupu izstavi ustrezen originalni račun. Cena je sicer vedno pomembna, ne sme pa biti edini pogoj pri izbiri, pravi Vovko. »Na trgu je namreč kar nekaj ponudnikov z raznimi lesenimi, kitajskimi in doma narejenimi vrati, ki jih prodajajo kot varnostna oziroma protivlomna, a to niso,« opozori.

Ob tem se zastavlja vprašanje, kako učinkovita so protivlomna vrata, ali se jih res ne da vlomiti. »Pri varovanju moramo ved­no upoštevati, da nikoli ne more biti stoodstot­no, lahko se le potrudimo, da bo kar najboljše. Velja, da je dobro varovanje tisto, ki nepridipravom preprečuje dostop do želenega plena dlje, kot je potrebno, da varnostnik primerno ukrepa na kraju vloma. Za visokokakovostno izdelana in vgrajena protivlomna vrata lahko trdimo, da to delo zelo dobro opravljajo,« odgovarja Grega Zakrajšek. Dobra protivlomna vrata po njegovih besedah sestavlja vrsta premišljenih varnostnih mehanizmov, ki skupaj zagotavljajo najboljše mehansko varovanje.

Elektronsko zaklepanje

Odpiranje protivlomnih vrat je še vedno največkrat klasično z varnostnim cilindričnim vložkom, a so mogoče nadgradnje, na primer odklepanje na prstni odtis, različne izvedbe odklepanja s šifro, odklepanje z brezstičnim ključem (s ključem se le približamo vratom in ta se samodejno odklenejo). »Vsi ti sodobni načini odklepanja pa so običajno kombinirani z mehanizmom ključavnice na motorni pogon, ki samodejno odklene vrata, vendar ima to bolj praktični kot varnost­ni učinek,« pojasnjuje Gregor Vrhovnik.

Nadgradnja mehanske zaščite z alarmnimi sistemi

Pri večini protivlomnih vratih je možnost naknadne vgradnje skritega alarma. Ta se sproži takoj, ko vlomilec poskuša odstraniti ali prevrtati varnostni ščitnik. Še višjo stop­njo varnosti zagotavljajo protivlomna vrata z elektronskim pristopom, ki so sicer bolj kot za stanovanja v blokih primerna za hiše. Takšna omogočajo boljši nadzor pristopa, saj lahko kadar koli preverimo, kdo in kdaj je vstopil v prostor, ali omejimo dostop. Odklepamo jih z elektronskim ključem, ki ga preprosto približamo ključavnici in vrata se elektronsko odklenejo in samodejno odprejo.

»Naloga alarmnega sistema je, da na neželeni poskus vstopa opozori varnostno podjetje. Alarmni sistem je lahko žični ali brezžični, razvoj tehnike pa je brezžičnemu omogočil visoko zanesljivost, ki ustreza varnostnim zahtevam doma, in številne prednosti. Ena je v preprosti in hitri montaži brez inštalacij, ki kazijo prostore,« pojas­njuje Grega Zakrajšek.

Takšen alarmni sistem za dom ponavadi sestavljajo alarmna centrala s pozivnikom za prenos alarmnih informacij na pooblaščeni varnostno-nadzorni center, tipkovnica za vklop in izklop ter nadzor sistema in brezžični IR-senzorji za zaznavo gibanja. Uprav­ljanje je po besedah Zakrajška preprosto in nezahtevno. »Senzorji so s centralo povezani brezžično in takoj pripravljeni za uporabo. Sistem omogoča prenos alarmnega signala v varnostno-nadzorni center in na naročnikov mobilni telefon,« še dodaja sogovornik.

Življenjska doba baterij je po njegovih izkuš­njah vsaj leto dni, na izpraznjenost pa nas sistem samodejno opozori. Ta nemoteno deluje tudi ob izpadu električne energije, komponente pa so zavarovane pred nedovoljenim poseganjem nepooblaščenih oseb, saj vsak poseg sproži alarm. Takšen sistem se da po besedah Zakrajška nadgraditi tudi s posameznimi dodatnimi komponentami, kot so detektor dima, magnetno stikalo, detektor plina, detektor loma stekla, daljinski upravljalnik, tipkovnica in zunanja sirena.

Sistem varovanja doma se lahko nadgradi še z videonadzorom, in sicer najpreprosteje z IP-kamerami. Te združujejo kamero in računalnik v istem ohišju, kar uporabnikom, priključenim na računalniško omrežje, omogoča ogled in shranjevanje žive slike in posnetkov kjer koli v lokalnem omrežju ali spletu z uporabo priložene programske opreme ali standardnega spletnega brskalnika. Razdalja med nadzorovanim mestom in lokacijo ogleda ni pomembna. »Še pred nekaj leti so take kamere veljale za nezanesljive, zdaj pa, čeprav se pri najbolj ogroženih objektih še vedno uporablja kabel, so tudi pri brezžičnih IP-kamerah rešitve kakovostne in več kot zadostujejo zahtevam za varovanje doma,« še pojasnjuje Zakrajšek.

Ob različni ponudbi je včasih težko pretehtati, katera kombinacija varovanja doma je najučinkovitejša. »Mehansko varovanje je del sistema tehničnega varovanja, h kateremu spada tudi protivlomni sistem. Protivlom­ni sistem in mehansko varovanje morata biti skladna, tako da mehansko varovanje zadržuje vlomilca, protivlomni sistem pa opozori pristojne osebe oziroma varnostno-nadzorni center na poskus neželenega vstopa v naš dom,« dodaja sogovornik. Operater varnostno-nadzornega centra poskrbi, da na kraj dogodka v najkrajšem mogočem času pridejo varnostniki. Ta čas naj bi bil krajši od časa, ki ga nepridiprav potrebuje za vstop v dom ali vsaj za pobeg.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE