Sejem Dom 2017: Vse za gradnjo in bivanje

2. 3. 2017 | Besedilo: A. Z. | Fotografije: Leon Vidic

sejem Dom 2017, gradnja, gradbeni sejem

Prihodnji teden (od 7. do 12. marca 2017) bo na Gospodarskem razstavišču potekal 56. mednarodni sejem Dom, na katerem bo ponudbo s področja graditeljstva predstavljalo več kot 580 podjetij iz 32 držav. Razstavni program bodo spremljala številna predavanja, svetovanja in delavnice. Prvi dan prireditve bosta organizator Gospodarsko razstavišče in Gradbeni inštitut ZRMK podelila priznanje znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG) za razvojno-tehnološke dosežke s tega področja.

Sejem je tudi letos v celoti razprodan. Poleg obstoječih dvoran Gospodarskega razstavišča so postavili še tri montažne. Na zunanjih ploščadih bo na ogled nekaj novosti. Med njimi Marlesova lesena mobilna hiška, ki je bivalna enota, ter geotermalni stroj za vrtanje geosond in vrtin za vodo. Skupaj s portalom VseStoritve.com pa želi organizator obiskovalce seznaniti še s kakovostnimi izvajalci s področja graditeljstva in na sejmu promovirati najboljše.

Podelitev znaka kakovosti v graditeljstvu

S priznanjem ZKG želita Gospodarsko razstavišče in Gradbeni inštitut ZRMK promovirati prizadevanja za odličnost ter dvigniti kakovost in konkurenčnost izdelkov, naprav, tehnologij in storitev s področja graditeljstva v Sloveniji. Gradbeni inštitut ZRMK je že leta 1996 razvil sistem priprave meril in postopek ocenjevanja izdelkov, naprav, tehnologij in storitev. S tem so bili položeni temelji priznanja ZKG, znaka za okolje in nadstandardne blagovne znamke. Prvo ocenjevanje oken slovenskih proizvajalcev so razpisali in izvedli naslednje leto, do zdaj pa so podelili 171 priznanj ZKG na 28 področjih ocenjevanja.

»Znak kakovosti v graditeljstvu je neobvezni okoljski certifikacijski znak in blagovno-storitvena znamka. Označuje izdelke, naprave, tehnologije in storitve s področja graditeljstva v Sloveniji, ki izpolnjujejo visoke, strokovno pripravljene in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti. Proizvajalec ali izvajalec storitve mora zagotoviti kakovost v razvojno-tehnološkem procesu in si prizadevati za poslovno odličnost. Pri ocenjevanju se preverjajo še okoljski, družbeni in gospodarski vidiki,« pojasnjujejo organizatorji sejma.

Člani ocenjevalnih komisij so neodvisni strokovnjaki, ki niso povezani s prijavitelji, so najvidnejši strokovnjaki na svojem področju. Pri primerjalnem vrednotenju je največji poudarek na kakovosti izvedbe in poslovnem procesu prijavitelja.

Brezplačna svetovanja in predavanja

Na letošnjem sejmu Dom bodo obiskovalci našli informacije o številnih novostih, različnih storitvah in izdelkih, sistemskih rešitvah in naprednih tehnologijah za dom, energijski učinkovitosti, stavbnem pohištvu, ogrevalni in hladilni tehniki, notranji opremi, varovanju doma in urejanju okolice. Ob tem bodo znova na voljo brezplačna predavanja in nasveti, ki sta jih pripravila Gradbeni inštitut ZRMK in mreža energetskih svetovalcev Ensvet – Eko sklad. Prvi pokriva strokovno-tehnično področje, drugi pa področje kreditiranja in sofinanciranja do okolja prijaznih naložb fizičnih in pravnih oseb. Podrobneje bomo o omenjenih brezplačnih predavanjih in nasvetih pisali v prihodnji številki priloge Deloindom ter na naši spletni strani www.deloindom.si.

Na sejmu bo tudi letos Razvojni dan gozdno-lesnega sektorja, in sicer v sredo, 8. marca 2017, ob 10. uri v dvorani Urška na Gospodarskem razstavišču. Glavni namen dogodka je predstaviti strokovni in širši javnosti pestrost in širino razvojnih aktivnosti v gozdno-lesni verigi ter možnosti za podjetja, da se aktivno vključujejo v domače in mednarodne razvojne projekte, v katerih lahko uresničijo svoje načrte.

Strokovni posveti

Gradbeni inštitut ZRMK bo pripravil tudi strokovni posvet Prenova stavb kulturne dediščine – večplastni izzivi, ki bo potekal drugi dan sejma, to je 8. marca, med 9. in 14. uro, v dvorani 1 Urška. Na njem želijo opozoriti na nekatere izbrane elemente prenove stavb kulturne dediščine in približati tematiko njihovim lastnikom, uporabnikom in upravljavcem. Kakor so napovedali, bodo predstavili različne pristope pri izbiri najustreznejših rešitev in izvedb ter jih ponazorili s praktičnimi primeri. »Poudarek bo na celoviti prenovi stavb kulturne dediščine: utrjevanje nosilne konstrukcije, prenova ali menjava lesenih delov (ostrešje, stropi, stop­nišča, ograje, okna, vrata), menjava kritine, pristopi pri zaključnih delih, kot so inštalacije, ometi, ornamenti, opleski. Podrobneje bodo osvetlili tudi posamezne vsebine in namen nedavno objavljenih Smernic za energetsko prenovo stavb kulturne dediščine. Posvet, na katerega se je treba (na portalu http://energetskaizkaznica.si/sejem-dom-2017/) prijaviti do 6. marca 2017, je namenjen javnim in zasebnim lastnikom stavb, strokovnjakom s področja varstva kulturne dediščine, projektantom in izvajalcem, upravnikom, stanovanjskim skladom, stanovskim zbornicam in vsem drugim zainteresiranim ali neposredno vključenim v prenovo stavb kulturne dediščine.

Prav tako v okviru sejma bo potekal strokovni forum na temo trajnostne gradnje v Sloveniji (v četrtek, 9. marca, med 9. in 14. uro v dvorani 1 Urška), s katerim želijo spodbuditi strokovno razpravo o razumevanju trajnostne gradnje v Sloveniji. Pogledi strokovne javnosti, kot še dodajajo, predstavljajo pomemben vidik oblikovanja nacionalnih meril trajnostne gradnje.

»Kaj načrtuje EU ali kako bodo tudi naše stavbe postale ne le skoraj ničenergijske, temveč tudi pametne,« pa bodo poskušali odgovoriti na posvetu Izzivi in tehnologije za stavbe po svetu po letu 2020. Ta bo v organizaciji Gradbenega inštituta ZRMK v petek, 10. marca 2017, med 9. in 14. uro v dvorani 1 Urška. Tudi na zadnja dva posveta se je treba prijaviti do 7. oz. do 9. marca 2017 na prej omenjenem portalu.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE