Sejem MOS 2015: V znamenju lesa in mobilnosti

1. 9. 2015 | Besedilo: Aleksandra Zorko

48. MOS, obrtni sejem, celje

Med 8. in 13. septembrom 2015 bo na celjskem sejmišču živahno, saj bo na njem potekal 48. mednarodni sejem obrti in podjetnosti (MOS). Organizator sejma Celjski sejem je skupaj z razstavljavci in partnerji tudi tokrat pripravil kar nekaj novosti in vsebinskih dopolnitev sejemskega programa. Med drugim bo prvič v Sloveniji na enem mestu celovito predstavljeno področje e-mobilnosti, posebna pozornost pa bo namenjena lesu kot strateški surovini.

Na sejmu pričakujejo 1500 razstavljavcev iz 35 držav, napovedujejo številne novosti in sejemske ugodnosti ter bogat spremljevalni program s predavanji za obiskovalce, strokovnimi dogodki in mednarodnimi srečanji.

V ospredju bo les

Posebna pozornost bo letos namenjena lesu kot strateški surovini, ki jo, kakor ugotavljajo organizatorji, v Sloveniji mnogokrat uporab­ljamo na neprimeren način s premalo dodane vrednosti pri predelavi. Poleg ponudbe na razstavnih prostorih, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali različno gozdno mehanizacijo, lesnopredelovalne stroje, lesno biomaso, predstavitve izdelovalcev hiš, brunaric, vrtnih hišk in naravnih okroglih brun, lesenega stavbnega pohištva in pohištva, bo v znamenju lesa tudi sprem­ljajoči program. Drugi sejemski dan, 9. septembra 2015, bo potekala okrogla miza Gozdno-lesna veriga – povezani, naprej!, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Razvojnim centrom koroškega gospodarstva. Na njej želijo prikazati lesnopredelovalno dejavnost kot močno gospodarsko panogo prihodnosti. »Gostje bodo predstavniki vseh sektorjev, ki sestavljajo gozdno-lesno vrednostno verigo, od ministrov, pristojnih za gozdarstvo in gospodarstvo, direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, predstavnika žagarjev Slovenije, mladih inovativnih podjetnikov, ki so lesu znali dodati vrednost, do arhitektov in gradbincev, ki so v tem materialu prepoznali priložnosti in izzive sodobnega načina bivanja,« napovedujejo organizatorji.

Prvič bo celjsko sejmišče gostilo državno tekmovanje gozdnih delavcev Slovenije, in to jubilejno deseto, ki ga bodo izvedli v soboto, 12. septembra 2015. Tokrat ga organizira Skupina Gozd, ki jo sestavljajo podjetja Gozd Ljubljana, Gozdno gospodarstvo Celje in Gozdno gospodarstvo Brežice. Na njem pričakujejo približno 60 tekmovalcev, ki se bodo s spremljevalnimi ekipami pomerili v petih disciplinah, kot zanimivost za obiskovalce bodo zunaj uradnega dela tekmovanja izvedli tudi hitrostno kleščenje.

Brezplačni nasveti in predavanja

Sejemsko dogajanje bodo sooblikovali brezplačni nasveti o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije, ki jih pripravljajo neodvisni energetski svetovalci mreže Ensvet. Vsak dan bodo štirje energetski svetovalci na razstavnem prostoru v sejemski dvorani L individualno svetovali obiskovalcem sejma o energetski sanaciji stavb ali energetski zasnovi novogradenj, toplotni zaščiti zunanjega toplotnega ovoja stavb, izbiri ustreznih oken, zasteklitve ter drugega stavbnega pohištva, izbiri ogrevalnega sistema in ogrevalnih naprav, regulaciji ogrevalnih naprav, izbiri sistema za prezračevanje stavbe ali sistema za hlajenje, uporabi obnovljivih virov energije pri preskrbi stavbe z energijo, izbiri ustreznega energenta glede na danosti lokacije in značilnosti stavbe, zmanjšanju porabe goriva, vodenju energetskega knjigovodstva, uporabi varčnih gospodinjskih aparatov, pripravi tople sanitarne vode in tudi možnosti pridobitve nepovratnih sredstev za investicijske ukrepe v stanovanjskih stavbah.

Nekateri svetovalci bodo imeli tudi strokovna predavanja. Dr. Miha Praznik bo predstavil primere energijsko učinkovitih novogradenj iz lesa in prenove stavb z uporabo lesa. Poleg tega bo mogoče prisluhniti predavanjem o lesenih hišah, kurilnih napravah na lesno biomaso in praktičnih izkušnjah pri ogrevanju na lesno gorivo, o načrtovanju in gradnji sodobne ekološke pasivne hiše, o načrtovanju energijsko učinkovitih stanovanjskih novogradenj, predstavili bodo primer sanacije starejše družinske hiše, energijsko učinkovito razsvetljavo za stanovanjske stavbe, učinkovito rabo in varčevanje z elek­trično energijo, ekonomiko energentov in dobo vračanja, enostavne energetske ukrepe, pa tudi male čistilne naprave in sodobne načine prezračevanja hiš.

Energetske teme bodo tudi v ospredju tradicionalnega Dneva gospodarske diplomacije in srečanja slovenskih občin, na katerem se bodo predstavniki občin pogovarjali o priložnostih in pasteh energetsko učinkovite obnove javnih stavb.

E-mobilnost

Na MOS bo celovito predstavljeno tudi področje e-mobilnosti. »Prednosti električnega vozila pred tistim z motorjem z notranjim zgorevan­jem je več. Na okoljski ravni bistveno prispeva k zmanjševanju onesnaževanja v urbanem okolju, na ravni vožnje pa navduši s preprostim uprav­ljanjem, stalnim največjim navorom, odlično lego, prihranki pri vzdrževanju in zanemarljivim stroškom porabljene energije. Za zdaj sta glavni pomanjkljivosti električnih vozil še visoka cena in omejen doseg z enim polnjenjem baterije, vendar se s pospešenim razvojem oboje zelo hitro izboljšuje,« pojasnjujejo organizatorji, zakaj prav e-mobilnost. Na ogled bo ponudba električnih in hibridnih osebnih avtomobilov, ki so že na voljo na slovenskem trgu, prav tako se bodo predstavili ponudniki električnih koles, motorjev, skirojev in električnih polnilnic. Nekatere električne avtomobile, motorje, skuterje in kolesa bo mogoče tudi preizkusiti. Predstavljene bodo električne polnilnice, novosti na področju baterij in svetovne smernice. Na strokovnem posvetu, ki bo prvi sejemski dan, bodo poskušali odgovoriti na vprašanje, ali bomo v Sloveniji sooblikovali prihodnost na tem področju ali le sledili.

Na posvetu bodo sodelovali predstavniki pristojnega ministrstva za infrastrukturo, strokovnjaki s Kemijskega inštituta, mariborske fakultete za logistiko, ljubljanske in mariborske fakultete za elektrotehniko oz. elektrotehniko, računalništvo in informatiko. O električni mobilnosti bo govoril slovenski inovator in avtomobilski vizionar Andrej Pečjak, predsednik Društva za električna vozila Slovenije Simon Čretnik pa bo med drugim predstavil svoje izkušnje po 160.000 prevoženih kilometrih. O priložnostih, ki jih e-mobilnost prinaša slovenskemu gospodarstvu in turizmu, bodo spregovorili tudi predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Prvi dan sejma bodo ob tem odprli hitro brezplačno polnilnico za električna vozila in zagotovili še 15 brezplačnih parkirnih mest za električna vozila s priključkom 230 V, 16 A.

Skupinske predstavitve

Dogajanje na sejmu bodo znova pomembno sooblikovale skupinske predstavitve tujih držav in gospodarstev – največjo letos pripravlja Kitajska, in sicer Premium Brands China, na kateri bo sodelovalo približno 100 izbranih podjetij s ponudbo strojne opreme, gradbenih materialov, kovinskih izdelkov, zabavne elektronike, gospodinjskih aparatov, varovalne opreme. Poleg Kitajske bodo skupinsko predstavitev poslovnih priložnosti izvedli še Hrvaška in Srbija, Turčija, Brazilija, Venezuela, Tajvan, slovensko-ameriška in slovensko-kanadska zbornica, BiH, Italija, Madžarska, Filipini, Indija in Romunija.

Deset podjetnih talentov

Natečaj MOSovi podjetni talenti, ki vsako leto omogoči nekaj mladim, inovativnim podjet­nikom, da se brezplačno predstavijo na sejmu, so letos razširili in k sodelovanju povabili mlade podjetnike iz JV Evrope. Komisijo je s svojo podjetniško zgodbo in inovativno idejo prepričalo deset prijavljenih mladih. To so Aljoša Antolin iz Maribora, Dejan Leš­nik iz Slovenske Bistrice, Mateja Dobovšek s Škofljice, Staš Stermecki iz Celja, Rok Ceglar iz Ljubljane, Silvija Špehar iz Novega mesta, Miha Artnak iz Ljubljane, Andrej Podbevšek iz Kamnika, Eva Prezelj iz Kranja in Jernej Mirt iz Celja. Novost letošnjega razpisa pa je odločitev, da bodo za enega od desetih mladih talentov lahko glasovali tudi obiskovalci. Ti bodo ves čas sejemskega dogajanja prek aplikacije glasovali za najboljšo podjetniško idejo, kar bo mladim podjetnikom omogočilo merjenje odziva obiskovalcev.

Pestro dogajanje

Med novostmi sejemskega dogajanja je prva velika razstava kampinga in karavaninga. Na ogled bodo avtodomi, počitniške in šotorske prikolice, predelave in druga oprema. V tem sklopu bodo predstavili tudi čare kampiranja ob Savinji in raznolike možnosti preživljanja prostega časa ob tej reki tudi v jesenskem času. Napovedujejo zanimivo dogajanje, saj bodo obiskovalci lahko uživali v različnih dejavnostih, kot so mobilni adrenalinski park, umetno jezero za animacijo z rafti, zorbing, bike proga, smučanje na travi, se seznanili s supanjem in kajtanjem.

Najmlajše obiskovalce bo gotovo pritegnila mini olimpijada, ki jo bo na sejmišču izvedel Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Potekala bo v skladu z načeli olimpijskih vrednot odličnosti, sodelovanja in prijateljstva.

Prvi dan sejma bo vstopnina simbolična, tako da bodo obiskovalci plačali le dva evra. Odrasli bodo sicer odšteli za vstopnico sedem evrov, upokojenci 5,5 evra, učenci, dijaki in študenti pa 4,5 evra. Preostale sejemske dni bodo cenejše vstopnice na voljo po 16. uri.

KOMENTARJI

avgust bezamovski
1. 9. 2015 19:52

upam na podarjeno vstopnico, ki bi me popeljala med novosti, ki jih sejem ponuja. Obiščem ga vsako leto, zato bi ga letos obiskal še toliko bolj veselo. Sicer je pa revija Delo in dom enkratna tako besedno kot slikovno. Pa lep pozdrav !

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE