Hiša v Beli Krajni je z geotermalno toplotno črpalko uspešno znižala stroške

19. 2. 2024 | Besedilo: P. I. | Fotografije: Atlas trading

ogrevanje, geotermalna črpalka, Atlas trading, energenti

Vedno dražji energenti in posledično vedno višji stroški za ogrevanje marsikoga prepričajo, da začne razmišljati o spremembi obstoječega sistema ogrevanja. Na srečo je na voljo vedno več okolju prijaznih in energijsko zelo učinkovitih sistemov za ogrevanje in hlajenje prostorov ter ogrevanje sanitarne vode.

Najboljša izbira za prihodnost zelenega ogrevanja: geotermalne toplotne črpalke Thermia

Za drugačen sistem ogrevanja so se odločili tudi lastniki hiše v Metliki, ki so že pred ogledom razmišljali o toplotni črpalki. 

Lastnik stanovanjske hiše v Metliki je želel za svojo stanovanjsko hišo, kjer se jima z ženo občasno pridružijo otroci z vnuki, najti čim bolj samooskrben sistem ogrevanja. V skrbi za prihodnje generacije je razmišljal tudi za naprej. »Rad bi se odločil za sistem, ki bi bil zanesljiv tudi dolgoročno in za naju primeren tudi v času pokoja, ko smo finančno bolj ranljivi,« nam je zaupal lastnik hiše, za katero so ob ogledu svetovalci podjetja Atlas Trading ugotovili, da je srednje dobro izolirana. 

Vsem lastnikom geotermalnih črpalk podjetja Atlas Trading je v času življenjske dobe sistema na voljo lastna servisna služba podjetja.

Ob pregledu hiše in terena sta lokalni mojster iz podjetja Mežme d.o.o. ter podjetje Atlas Trading, ki je s svojimi toplotnimi črpalkami Thermia vodilno v svetu na področju geotermalnega ogrevanja, predstavila sistem zemlja/voda s horizontalnim zemeljskim kolektorjem. Okrog hiše imajo namreč dovolj zemlje, da bi bilo takšen sistem mogoče postaviti.

Za najbolj optimalno toplotno črpalko se je izkazal inverterski model Thermia Calibra Eco, ki lahko ogrevalno moč prilagaja trenutnim potrebam objekta, je popolnoma nemoteča za stanovalce, saj nima zunanje enote, najbolj pa jih je prepričala z dolgo življenjsko dobo in najnižjimi obratovalnimi stroški. Zaradi razmeroma dobre izolacije hiša občasno potrebuje zelo majhno moč ogrevanja. V najhujšem mrazu pa je potrebna višja konična moč zaradi radiatorskega sistema in velikosti hiše.

Samooskrben sistem ogrevanja, primeren tudi za prihodnje generacije

Odločili so se za vgradnjo površinskega kolektorja. »Zemeljski kolektor bo lahko služil tudi za prihodnje generacije stanovalcev v hiši,« so zagotovili svetovalci podjetja Atlas Trading, kar je za lastnika hiše izjemnega pomena. Zelenico pred hišo so uporabili za izkop za horizontalni zemeljski kolektor, kar je le malce podražilo naložbo v primerjavi z izvedbo toplotne črpalke zrak/voda. Poleg tega pa je treba poudariti, da je pri geotermalnih toplotnih črpalkah višja tudi subvencija Eko sklada.

"Prepričala me je najnovejša tehnologija in reference podjetja Atlas Trading"

Željko Siročič: Prepričala me je najnovejša tehnologija geotermalne toplotne črpalke Thermia ter dobre reference podjetja Atlas.

»Prej smo se ogrevali na kurilno olje, stroški ogrevanja pa so bili vedno zelo visoki, zato sem se povezal z lokalnim mojstrom, ki mi je dolga leta servisiral peč za olje. Ker bi rad znižal obratovalne stroške, saj se bližam upokojitvi, sem razmišljal o postavitvi toplotne črpalke zrak/voda in začel malce poizvedovati, kakšne izkušnje imajo drugi,« je pripovedoval Željko Siročič.

»Zaupal sem predvsem izkušnjam in kakovostni izvedbi lokalnega mojstra. Prepričala me je tudi najnovejša tehnologija geotermalne toplotne črpalke Thermia ter dobre reference podjetja Atlas. Vse je potekalo zelo hitro, od pogovorov in analiz do naročila in izvedbe,« je bil zadovoljen lastnik, ki ga je hitra izvedba presenetila, saj se je zelenica v nekaj mesecih po izvedbi kolektorja lepo zarasla in ne kaže več nobenih sledi posega.

»Tega sistema do takrat nismo poznali in po obrazložitvi postopka izvedbe nas je začela zadeva zelo zanimati. Zelo nam je bilo všeč, da sistem deluje brez zunanje enote, je zelo tih, ima višji faktor SCOP in se ponaša z veliko bolj zanesljivim delovanjem z dolgo življenjsko dobo,« je povedal lastnik hiše z 200 kvadratnih metrov površine.

Po pogovoru z nekaj strankami, ki že imajo takšen sistem, in po pridobitvi realnih podatkov o porabi elektrike ter zanesljivosti sistema so se odločili za geotermalno toplotno črpalko Thermia.

»S takšnim sistemom nimamo skoraj nobenih stroškov«

Ker je na stanovanjski hiši postavljena tudi sončna elektrarna, je strošek ogrevanja še nižji, pa tudi vpliv na okolje je tako najmanjši. Zaradi nižje porabe za ogrevanje pa je ostalo nekaj kWh na voljo še za morebitne investicije v prihodnosti, ko bo pri hiši morda še kak električni avto ali drug večji porabnik.

»V hiši se vgradnja toplote črpalke zelo pozna, ker je toplota bolj enakomerno razporejena, kar je veliko boljše za počutje. Tudi finančno nas to ni tako obremenilo, ker smo poseg kombinirali s sončnimi kolektorji. S takšnim sistemom nimamo skoraj nobenih stroškov. Toplotne črpalke Thermia bi vsekakor priporočal, ker smo zelo zadovoljni tako z opremo kot s celotno ekipo,« je povedal zadovoljni lastnik.

Zakaj sem se odločil za geotermalno toplotno črpalko Thermia podjetja Atlas trading? VIDEO: 

Geotermalne toplotne črpalke izkoriščajo toploto zemlje in z njo zagotavljajo trajnostno ogrevanje in hlajenje zgradb, pri tem pa ne uporabljajo fosilnih goriv, zato so izredno prijazne okolju.

Trajna rešitev za naslednja desetletja

Temperatura v objektu je zdaj stalna, brez večjih nihanj, kar je velika sprememba v primerjavi s prejšnjim načinom ogrevanja. Tudi stroški obratovanja so nekajkrat nižji, sploh v kombinaciji s sončno elektrarno. Tako so si zagotovili trajno rešitev za prihodnjih 25 do 30 let, zemeljski kolektor pa bo opravljal svojo vlogo tudi po menjavi toplotne črpalke v prihodnosti.

Vsem lastnikom geotermalnih črpalk podjetja Atlas Trading je v času življenjske dobe sistema na voljo lastna servisna služba podjetja. Poudarjajo, da je veliko zapletov mogoče rešiti že z nadzorom na daljavo. V ta namen se toplotne črpalke registrirajo na serverju za daljinski nadzor in s tem se omogoči upravljanje sistema preko aplikacije, tako da se lahko tudi z mobilnim telefonom spremlja delovanje naprave.

Model toplotne črpalke: Thermia Calibra Eco: 
- Zmanjša porabo energije do 80 %.
- Inverterska tehnologija ogrevalno moč prilagaja trenutnim potrebam stavbe.
- Na voljo v treh velikostih: 2–8 kW, 3–12 kW in 4–16 kW .
- Zasnovana je tako za adaptacije kot tudi nizkoenergijske hiše.
- Thermia Calibra Eco 12 je ena najtišjih toplotnih črpalk na trgu.
- Primerna tako za radiatorsko kot za talno ogrevanje.
- Zahvaljujoč tehnologiji TWS je najbolj zmogljiva in stroškovno učinkovita pri pripravi tople sanitarne vode v svojem segmentu.

VEČ O GEOTERMALNI ČRPALKI Thermia Calibra Eco

ŽELIM IZRAČUN PRIHRANKOV

Trije načini pridobivanje energije

Geotermalna črpalka Thermia Calibra Eco 12 ima dolgo življenjsko dobo in zagotavlja nizke obratovalne stroške.

Z geotermalnimi toplotnimi črpalkami, ki veljajo za najučinkovitejše med vsemi toplotnimi črpalkami – prihranijo do 85 % stroškov energije – je mogoče ustvariti udobno notranjo klimo v hiši.

Na srečo za geotermalno toplotno črpalko ni nujno, da moramo imeti okrog hiše dovolj prostora za vgradnjo kolektorja. Veliko ljudi se zato namreč raje odloči za izvedbo vertikalnega zbiralnika energije – geosonde. Geosonda zbira sončno energijo, ki je shranjena v kamnitem podzemlju. V kamnito podzemlje izvrtamo vrtino, v katero položimo cev, dolgo od 100 do 200 metrov. Globina je odvisna od velikosti hiše, moči toplotne črpalke in sestave tal pod parcelo. Za geosondo, ki ima majhen vpliv na okolico, ne potrebujemo velike prostora na parceli. Velika prednost pa je tudi v tem, da omogoča pasivno hlajenje, ki v poletnih mesecih stranki predstavlja minimalni strošek.

Dobra alternativa geosondi je površinski kolektor, ki je primeren, kadar je na voljo večja površina zemlje ali kadar izvrtine ne moremo narediti. Zakopljemo ga približno meter in pol globoko. Dolžina kolektorja je odvisna od velikosti hiše, moči toplotne črpalke in lastnosti zemljine na lokaciji. Izkoristki toplotne črpalke so ob pravilnem dimenzioniranju in strokovni izvedbi podobni kot pri geosondi. Kolektor nima neposrednega vpliva na zgornjo, rodovitno plast zemlje. Tako funkcija zemljišča ostane nespremenjena in je primerna za zelenico, vrt, njivo ali travnik. Pomembno pa je omeniti, da je začetna investicija občutno nižja v primerjavi z izvedbo geosonde.

Na območjih, kjer je na voljo velika količina podtalne vode in je možno vodo črpati skozi črpalno vrtino v toplotni izmenjevalnik, pa je možna izvedba geotermalne toplotne črpalke v sistemu voda – voda. Ta sistem ima najvišje izkoristke, saj ima podtalnica stalno temperaturo med 10 in 12 °C skozi vse leto.

Izboljšajte energetsko bilanco svojega doma

S strokovnjaki podjetja Atlas Trading lahko vedno preverite, kako zmanjšati porabo energije in si zagotoviti čim bolj udobno bivanje. Za vas opravijo temeljit energijski in finančni izračun, ki ga prilagodijo vaši konkretni stavbi, mikrolokaciji, geološkim značilnostim terena in vremenskim podatkom za vašo lokacijo. Na podlagi izračuna pripravijo konkretno dimenzioniranje toplotne črpalke in zbiralnika energije (sonda, kolektor, podtalnica) ter finančno oceno investicije.

IZPOLNITE OBRAZEC: ZANIMA ME IZRAČUN PRIHRANKA IN BREZPLAČNI OGLED


Naročnik oglasne vsebine je Atlas trading

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE