Talne obloge in preproge: nove zgodbe z enako funkcijo

17. 6. 2012 | Fotografije: arhiv podjetij

preproge, takači, tekstilne obloge, talne obloge

V sodobnih domovih vse redkeje opazimo tekstilne talne obloge, preproge pa imajo drugačno vlogo kot nekoč. V sodobnem interierju so dodatek, saj jih običajno krasijo zanimivi motivi, živahne kombinacije barv in tekstur. Nekatere bi lahko visele tudi na stenah. V katerih prostorih sodobnih stanovanj se uporabljajo tekstilne talne obloge in preproge? Kako očistiti lepo preprogo z dolgimi resicami? O prvem vprašanju smo se pogovarjali z arhitektko Jano Malenšek, na drugo pa nam je odgovoril Viljem Ambrožič, direktor čistilnega servisa Kapljica.

Preproge in tekstilne talne obloge, ki jih podjetja predstavljajo na milanskem pohištvenem sejmu, so prave umetnine s podpisi priznanih oblikovalcev iz sveta industrijskega in modnega oblikovanja. Letos so s svojo predstavitvijo izstopali pri švedskem podjetju Bolon. Zanjo je poskrbel francoski oblikovalec Jean Nouvel. Razstavni prostor je deloval kot nekakšen predor, v celoti oblečen v tekstilno oblogo, meje med tlemi, stenami in stropom so popolnoma zabrisali. »Kot bi stal v svojih fantastičnih sanjah brez gravitacije,« je oblikovalec Jean Nouvel pojasnil svojo interpretacijo nove Bolonove kolekcije Create. Ta predstavlja novo možnost oblikovanja tekstilnih talnih oblog, saj s posebnim računalniškim orodjem omogoča neomejeno kreativnost in izvirnost. Prvi jo je preskusil prav omenjeni francoski oblikovalec.

Zgodba švedskega podjetja Bolon, ki izdeluje teks­tilne talne obloge, je doživela preporod, ko sta ga pred devetimi leti prevzeli sestri Marie in Annica Eklund, vnukinji Nilsa-Erika Eklunda, ki je leta 1949 ustanovil podjetje. Njunemu dedku se je namreč porodila genialna zamisel, saj je začel izdelovati tekstilne obloge iz ostankov tekstila, ki so nastajali v sosednji tovarni. Pozneje v šestdesetih letih, ko so tovarno vodili starši sester Eklund, so začeli uporabljati umetne materiale, zdaj pa so znova v ospredju tekstilne obloge, a v sodelovanju s priznanimi industrijskimi in modnimi oblikovalci. Lani so prav tako v Milanu predstavili rezultat sodelovanja z brazilskima oblikovalcema, bratoma Fernandom in Humbertom Campana, ki sta si zamislila velikanski mozaik, sestavljen iz živahnih barv s pridihom Brazilije.

Podjetje je priljubljeno tudi med znanimi kupci. Modni gigant Giorgio Armani je bil nad njihovimi talnimi oblogami tako navdušen, da je z njimi opremil svoje trgovine, dom in celo jahto. A ni edini, ki so ga pritegnile, tudi Paul Smith je z njimi opremil razstavni prostor na sejmu v Stockholmu, britanski oblikovalec Tom Dixon pa svojo trgovino v Londonu.

Takšnih zgodb o sodobnih preprogah je še kar nekaj. Tako recimo špansko podjetje Gandia Blasco vsako leto predstavi nekaj novih zamisli s tega področja pod blagovno znamko Gan. Veliko pozornost so vzbudile volnene preproge Mangas oblikovalke Pat­ricie Urquiola, ki po videzu spominjajo na pletene puloverje. Ti so bili tudi navdih zanje. Letos aprila pa so presenetili z novo kolekcijo, v kateri so tradicionalne ročne spret­nosti prenesli v vsakdanje kose, namenjene za sodobne interierje. Preprogo, oblazinjeno pohištvo in okrasne blazine prekrivajo vzorci, vezeni v tehniki križnega vboda.

Inventiven pristop imajo tudi pri nemš­kem podjetju Kymo, ki v moderne preproge vnaša orientalski slog. Njihova posebnost je, da gre za stare preproge, ki jih reciklirajo in nekemično obdelajo. Vsaka je unikatna, izdelana s tehniko krpanke in možnostjo izpisa naročnikovega slogana ali imena. Nastajajo stare preproge v novi preobleki.

V spalnici in otroški sobi

Vse te lepe sodobne preproge so popestritev pogosto hladnih sodobnih interierjev. Tu in tam se kdo odloči in takšno lepo, a manjšo preprogo obesi kar na steno namesto umetniške slike. Toda tekstilne talne obloge po celotnem prostoru res redko opazimo. Po besedah arhitektke Jane Malenšek se preproge, tekači in druge različice manjših preprog pojavljajo v vsakem domu, saj so dosegljivi v različnih barvah, vzorcih, oblikah. Z njimi si, kakor pravi, popestrimo tla in na splošno interier. S svojo barvitostjo in gostoto dajo stanovanju edinstven videz in občutek, hkrati pa delujejo kot zvočna izolacija in pripomorejo k udobju, še dodaja sogovornica.

Če se jih sčasoma naveličamo, jih zlahka zamenjamo z novimi in prostorom damo novo podobo. Klasičnih tekstilnih talnih oblog pa po njenih izkušnjah v slovenskih domovih skoraj ni več, prevladujejo nam­reč lesena tla. Če se že kateri naročnik odloči zanje, je to običajno za tla v otroških sobah in spalnicah. V otroških sobah se da s tekstilnimi oblogami dopolniti videz, ki si ga želi otrok. Pa naj bo to romantična soba v pastelnih tonih ali soba, kakršno ima kraljična na dvoru iz najljubše pravljice. S tekstilnimi oblogami z različnimi vzorci lahko po besedah arhitektke uresničimo takšne otroške želje. Prav tako lahko sami predlagamo ali narišemo vzorec, ki ga nato proizvajalec izvede. Tako je s tekstilno oblogo soba varnejša, hkrati pa spodbuja kreativnost.

Tekstilne talne obloge izdelujejo iz sintetičnih in naravnih vlaken. Njihova kakovost je odvisna od izbire in kakovosti vlaken, načina obdelave, gramature in trpežnosti, pa tudi od spodnje plasti obloge, ki vpliva na dimenzijsko stabilnost. Kakovostne obloge se od manj kakovostnih ločijo po tem, da imajo kakovostno globinsko barvana vlakna, so obstojne na svetlobi, neobčutljive za obrabo in antistatične. V grobem ločimo štiri tehnologije izdelovanja tekstilnih talnih oblog: iglanje, taftanje, tkanje in kosmičenje. Najbolj razširjene in cenovno dostopne so taftane, saj je postopek izdelave hiter in razmeroma preprost. Z iglami, v katere je vdeta preja, prebadajo primerno podlago. Če zanke režejo, govorimo o iglani talni oblogi, če pa ostanejo neprerezane, govorimo o krožnih zankah. Tkane talne obloge spadajo v višji cenovni razred, saj so kakovostnejše.

Kako se lotiti čiščenja preproge?

To je prvo vprašanje, ki se postavi ob pogledu na vse te lepe preproge, saj jih je treba občasno tudi očistiti, predvsem pa se bojimo, da bi se po njih razlilo kaj drugega kot voda. Za redno dnevno čiščenje preprog po besedah Viljema Ambrožiča, direktorja Čistilnega servisa Kapljica, uporabljamo suhi sesalnik, vendar to pomeni le površinsko čiščenje. Ko je preproga čista in nova, to zadošča. »S takšnim čiščenjem se odstranjujejo le nečistoče iz zgornjih plasti preproge, vendar se jih veliko kopiči v spodnjem delu, kjer so vlakna pritrjena v jedro preproge, in do tja navadni suhi sesalniki ne sežejo. Tako začnejo preproge izgubljati živahnost barv in imajo neprijeten vonj. Zato je priporočljivo, da se vsaj enkrat na leto opravi mokro globinsko čiščenje preproge,« svetuje Ambrožič. Postopek mokrega globinskega čiščenja se po njegovih besedah začne s strojnim krtačenjem, ki obdela vsa vlakna, z vseh strani do jedra preproge, in omogoči, da se nečistoče omehčajo, raztopijo in pridejo v zgornje plasti preproge. Po končanem krtačenju sledi globinsko ekstrakcijsko sesanje s strojnim izpiranjem. »Pri tem postopku se skozi preprogo spusti najmanj 30 litrov vode. Tako se izpere velika večina nečistoč in tudi čistilnega sredstva, ki smo ga uporabili za mehčanje nečistoč ter odstranjevanje neprijetnih vonjav,« še dodaja sogovornik.

Nad trdovratnejše madeže z globinskim čiščenjem

Trdovratnejši madeži se odstranjujejo med globinskim čiščenjem, in sicer pri postopku strojnega krtačenja. »Na madeže se nanese čistilo za določeno vrsto madeža. Na teh mestih je treba izvesti temeljitejše krtačenje preproge in nato tudi intenzivnejše ekstrakcijsko sesanje ter temeljitejše izpiranje. Tako se madež raztopi in odlepi s preproge, z globinskim sesanjem pa se te raztopljene nečistoče popolnoma odstranijo iz tkanine,« Ambrožič pojasnjuje postopek. Ob tem se zastavlja vprašanje, kdaj lahko madeže čistimo sami in kdaj je pametneje poklicati čistilni servis. Kakor odgovarja sogovornik, je pri trdovratnejših vrstah nečistoč pogosto najbolje, da se delo opravi strokovno. Torej, z globinskim čiščenjem, kar vključuje tudi ekstrakcijsko globinsko sesanje. »Če se čiščenja lotimo sami, ponavadi dobro naredimo le prvi korak, pri katerem se nečistoča raztopi. Vsa čistila za širšo uporabo, ki jih lahko kupimo v supermarketih, dobro opravijo ta korak čiščenja. Težava nastane, ko je treba raztopljeno nečistočo odstraniti s preproge. To lahko sami naredimo z mokro krpo, s katero brišemo kritični del. Ta postopek moramo večkrat ponoviti, krpo pa sproti ožemati in izpirati,« pojasnjuje Viljem Ambrožič in dodaja, da kljub temu v veliki večini primerov iz majhnega intenzivnega madeža nastane manj intenziven madež na večji površini, vidi se na primer njegova obroba. To po njegovih besedah nastane zaradi nezadostnega izpiranja iz preproge, ki ga je skoraj nemogoče opraviti brez globinskega sesalnika. Poleg tega ljudje ponavadi uporabijo preveč čistilnega sredstva, ki potem skupaj z madežem ostane v vlak­nih. Ko se oboje zasuši, je ostanek madeža veliko teže odstraniti. Zaradi vsebnosti čistila v vlaknih je preproga na tem delu še bolj lepljiva in deluje kot magnet za nečistoče. Zato sogovornik svetuje, da si, če se sami lotite čiščenja preproge, poleg čistilnega sredstva priskrbite tudi globinski sesalnik – med drugim si ga lahko izposodite v čistilnem servisu –, ali pa za čiščenje najamete strokovno usposobljeno osebo.

Kakor poudarja sogovornik, za osnovno čistilno sredstvo pri globinskem čiščenju uporabljajo ekološko čistilo: »Njegova glavna funkcija je, da se v jedru preproge zapeni in potiska nečistoče na površino. Pri trdovratnejših madežih je treba uporabiti močnejša specialna čistilna sredstva, ki pa še niso ekološka.« Moderne preproge z resicami ali drugimi teksturami so za vzdrževanje še bolj občutljive, zato je postopek čiščenja dolgotrajnejši. »Pri dolgih resicah se opravi strojno krtačenje z manjšo krtačo, da jih ne potrgamo iz jedra preproge. Enako je pri naslednjem koraku globinskega ekstrakcijskega sesanja, ko je treba posesati vsako vlakno posebej z vseh strani. Tako dosežemo najboljši rezultat. Lastnikom takšnih preprog bi svetoval, da se čiščenja ne lotevajo sami, saj so resnično specifične in škoda, ki jo lahko naredijo, nepopravljiva,« poudarja Ambrožič. Vsekakor pa je pred nakupom pametno povprašati ponudnika o vzdrževanju preproge ali tekstilne talne obloge in temeljito prebrati priložena navodila.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE