Med trendi in otroško razigranostjo

2. 9. 2009 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: A. Z. in arhivi podjetij

pohištvo, otroške sobe, barve, dosje

Pohištvene zapovedi se spreminjajo oziroma jih podjetja dopolnjujejo enkrat ali dvakrat na leto. Nove barve, nove kombinacije materialov, izvirnejše oblike in nove smernice v slogih so običajne spremembe iz sezone v sezono. Novosti, čeprav na prvi pogled ne tako očitne, se dogajajo tudi pri opremi za otroške in mladinske sobe. V slovenskih razstavno-prodajnih salonih in pri proizvajalcih smo povprašali, kakšne so te novosti, ter pripravili pregled ponudbe pohištva, s katerim lahko starši opremijo sobe za najmlajše člane družine. Odzvali so se v podjetjih Alples, Cri, Dom design, Elementare, Garant, Gorenje, Lagea, Maros, Novoles, Paron in Slovenijales.

Iz leta v leto se pri pohištvu za otroške in mladinske sobe osvežuje zlasti ponudba posameznih pohištvenih elementov in izvedbe ličnic, večje spremembe pa uvajajo novi izdelki, ki se menjajo v daljših časovnih obdobjih. Pri opremi otroških in mladinskih sob je treba upoštevati njihov praktični (omogočati morajo udobje in nemoteno izvajanje vsakodnevnih aktivnosti) in čustveni vidik (otrok se mora počutiti varno in imeti občutek domačnosti) ter dodajati novosti. Te so lahko zabavne, hkrati pa uporabne in prilagojene otrokovi starosti. Trendi se spreminjajo na vseh omenjenih ravneh, vendar gre za razmeroma počasen tok, posledice katerega so opaznejše v daljših obdobjih. Življenjska doba pohištva je daljša od enega leta oziroma obdobja, v katerem podjetja pošiljajo na trg novosti. V krajših obdobjih se samo prilagaja spremembam, ki jih nosi čas. Na primer z novimi barvami. Trendom so namreč še najbolj podrejene barve, čeprav ima večina podjetij vedno na voljo celo paleto različnih odtenkov. Tako pri nekaterih v letošnji sezoni zaznamo večji poudarek na vijoličasti, ki trenutno spada med modne.

K modnim smernicam pri opremljanju otroških sob sodijo tudi priljubljeni liki iz risank in knjig, pri opremi sob za najstnike pa seveda ne moremo mimo priljubljenih pevcev, igralcev in drugih idolov. Tako najdemo postelje v obliki formule 1, tapete, preproge, posteljnine z junaki risank in televizijskih nadaljevank in podobno.

Med trende lahko uvrstimo tudi večje povpraševanje staršev, zlasti ko gre za opremo novorojenčkov, po do okolja in zdravja prijaznejšem pohištvu. Na eni strani je to povezano z vsesplošnim »ekotrendom«, ki je med drugim posledica vse večje ozaveščenosti ljudi, da lahko z materiali, ki jih izberemo za svoj dom, vplivamo na to, v kakšnem okolju bomo živeli, na drugi strani pa ima veliko otrok težave zaradi alergij, zato so starši bolj pozorni pri izbiri materialov, iz katerih je pohištvo.

Najprej uporabno

Ne glede na modne smernice na izbor opreme za otrokovo sobo poleg finančnih zmožnosti staršev najbolj vpliva starost otroka. Z njo se spreminja potreba po različnih kosih pohištva. Če za malčka potrebujemo posteljico, ki jo bo uporabljal do približno petega ali šestega leta, pa je za šolarja treba kupiti večjo posteljo. Dobro je premisliti, ali mu ne bi kupili dovolj velike, da jo bo uporabljal vse do srednješolskih let. Če potrebujemo v sobi dojenčka previjalno mizo in nekaj odlagalnih površin, pa v sobi šolarja ne gre brez pisalne mize in ergonomsko oblikovanega stola, polic in predalov za shranjevanje šolskih knjig, zvezkov in drugih pripomočkov.

Seveda bo povsem drugačen načrt in izbor za sobo, ki si jo delita dva ali celo več otrok. Otroške sobe so glede na vse aktivnosti, ki potekajo v njih, večinoma precej majhne, zato so dobrodošle rešitve, ki na različne načine pripomorejo k dobremu izkoristku površine, pa tudi k občutku usklajenosti in zračnosti. V takih primerih je dobrodošlo sestavljivo in mobilno pohištvo, ki ga je mogoče preprosto prestavljati po prostoru in delno tudi predelovati. Sobo, ki si jo delita starejša otroka, lahko pregradimo s knjižnimi regali, omaricami ali nizkimi pregradnimi stenami, ki mladostnikoma omogočajo vsaj nekaj zasebnosti. Navidezno se da prostor razdeliti z različnimi barvami. Takšne rešitve pridejo v poštev tudi v primerih, ko želimo ustvariti različne kotičke, na primer za igranje, učenje, spanje …

Otroci v zgodnejšem obdobju, kot opažajo sogovorniki, si v svojih sobah želijo zanimive elemente, ki spodbujajo igro, na primer šotor, tobogan, prostor za skrivanje, tablo za risanje in podobno. Starejši pa kakšen dvosed ali vsaj vrečo za sedenje, tudi plezalna stena se znajde v marsikateri sobi najstnika.

Pri izboru pohištva je pomemben zlasti praktični vidik, ki je v večini primerov povezan z udobnim spanjem, učenjem in igro. Sem spada še shranjevanje oblačil, igrač, šolskih potrebščin, knjig in drugih predmetov, pa tudi uporaba sodobnih elektronskih naprav. Občutek domačnosti se navezuje na obkroženost s predmeti, ki jih ima otrok rad in so mu všeč.

Pisano, a ne vsakdanje

Želje so različne, pravijo sogovorniki. Ponekod opažajo, da je prodaja pohištva močno pod vplivom svetovne gospodarske krize, kar se pri otroškem pohištvu kaže kot zelo premišljen nakup, pri katerem igra odločilno vlogo cena. Povpraševanje pa je tudi po izvirnejših, nevsakdanjih kosih, s katerimi bi spodbudili otrokovo domišljijo in ustvarili njemu prilagojen kotiček. Zelo zaželena je igralnica pod in, zlasti v zadnjem času, nad ležiščem. V zadnjih letih starši otrokom kupujejo večje postelje kot nekoč, pravijo sogovorniki, in jim tako zagotovijo prostor za spanje skoraj do konca srednje šole.

Seveda so med najpomembnejšimi zahtevami barve, vse od nežnih do močnejših, take, ki ustrezajo otroku. To pa niti ni presenetljivo, saj po mnenju strokovnjakov prav barve spodbujajo otrokovo domišljijo. Zato je pri proizvajalcih in ponudnikih na voljo celotna barvna lestvica, v katerih lahko kupci izberejo ličnice pohištva.

Poleg omenjenega pa pri načrtovanju otrokove sobe prevladajo tudi drugi dejavniki. Upoštevati je namreč treba, da jo bomo vsakih nekaj let malo preuredili, dopolnili s kakšnim novim kosom pohištva, tako da se bo spreminjala oziroma rasla skupaj z otrokom. Najprej jo moramo opremiti tako, da zadošča dojenčku, nato malčku, osnovnošolcu, najstniku. Zato je največ povpraševanja po večnamenskem pohištvu, ki se ga da preprosto spreminjati, na primer previjalna miza lahko postane predalnik, počivalnik, ki mamici omogoča dojenje, se lahko pozneje s kakšno stoječo lučko spremeni v kotiček za branje.

Pohištvo v otroških sobah je izpostavljeno velikim obremenitvam, ki nastajajo ob živahni igri. Zato je zelo pomembna kakovost tako materialov kot same izdelave. V ta kontekst lahko uvrstimo tudi vse večje zanimanje za otroško pohištvo iz masivnega lesa, ki ni obdelano z laki in barvami, ampak zaščiteno le z naravnimi olji in voski.

Prav tako je dobro pred nakupom preveriti, ali so uporabljeni materiali trpežni in ustrezno obdelani, da ni nevarnih ostrih robov, grobih površin in lomljivih dekorativnih elementov. Pohištvo mora po velikosti ustrezati starosti otroka in biti stabilno, po potrebi ga lahko pritrdimo v tla ali na stene.

Ne glede na trende pri pohištvu za najmlajšega člana družine ne smemo pozabiti, da tudi to pomembno vpliva na njegovo dobro počutje. Zato postavitev in izbor barv prilagodimo otroku in prisluhnemo njegovim željam. Z barvami in zanimivo urejenimi igralnimi kotički bomo spodbudili njegovo ustvarjalnost. Podobno kot v drugih ambientih domačega okolja so tudi v otroških sobah za prijetno počutje zelo pomembni dobra osvetlitev in dekorativni dodatki.

Delo in dom, 2. september 2009

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE