21. 6. 2012

Recept za domačo čokolado

Gorazd po elektronski pošti

Ko sem bil otrok (okrog leta 1955), je mama delala domačo čokolado, ki pa je bila zelo krušljiva. Ko sem jo po sedanjem receptu naredil sam, sem dobil lepljiv »poc«, ki ni hotel s prstov, kaj šele iz pekača, pa še to šele takrat, ko je bil že trd kot kamen. Bralce prosim za preverjen recept za spodobno domačo čokolado.

KOMENTARJI

Majda
19. 10. 2012 12:21

Med svojimi recepti sem našla recept sodelavke Lučke, verjetno s konca sedemdesetih let. Potrebujete: kilogram sladkorja, dva decilitra vode, eno celo margarino –vse to naj vre sedem minut, nato ohladimo. Dodamo pol kilograma mleka v prahu in 15 dekagramov kakava. Vse sestavine zmešamo v mešalniku in jih damo v posodo, ki smo jo prej namazali z margarino. Posodo damo v hladilnik, da se zmes strdi, nato jo narežem na poljubne kose.

Dragica iz Kopra
2. 10. 2012 11:59

Hvala bralcu Gorazdu, da nas je spomnil na dobro domačo čokolado, in Nataši, da jo je ponudila ob obisku in spomnila, kako smo jo pri uri gospodinjstva izdelali v osnovni šoli. Mleko v prahu Pomurskih mlekarn je še v prodaji. Poleg zavitka tega mleka potrebujemo še kilogram sladkorja, dva decilitra vode, 250 dekagramov margarine in 10 dekagramov kakava v prahu. Skuhamo sladkor v vodi, da se povsem raztopi in ohladimo. Ohlajeni tekočini dodamo zmehčano margarino, mleko in kakav v prahu ter stepemo z metlico. Po želji lahko dodajamo lešnike, če pa želite čokoladne kocke, vlijte pripravljeno zmes v pekač, obložen s peki papirjem, v zmes pa položite model za izdelavo ledenih kock. Zmes postavite v hladilnik za najmanj dve uri, še bolje čez noč. Želim, da vam uspe, in dober tek.

Alenka iz Ljubljane
1. 10. 2012 08:56

Prošnja za recept me je spomnila, da je tudi moja mama nas otroke stalno razveseljevala z doma pripravljeno čokolado, ki se nam je zdela čudovita. Pobrskala sem po svojih receptih in ga našla. Potrebujemo pol kilograma mleka v prahu, četrt kilograma surovega masla ali neslane margarine, kilogram sladkorja, tri decilitre vode, 15 dekagramov kakava, naribano limono po okusu, lahko dodamo še mlete lešnike, orehe, mandlje ali rozine. V posodo nalijemo vodo, dodamo sladkor in kuhamo 10 do 12 minut. V vroč sladkor zamešamo surovo maslo in mešamo, da se raztopi. Pridamo limonino lupinico in po želji druge dodatke. Razmažemo po pekaču, prekritem s papirjem za peko, približne velikosti 30 krat 40 centimetrov. Da se zmes v vročini lepše in trdneje zgosti, jo položimo v hladilnik. Pa dober tek!

Vesna
27. 9. 2012 09:58

Obožujem domačo čokolado, ki jo je delala moja mama, zdaj jo pripravljam sama. Pošiljam recept za Gorazda. Petdeset dekagramov sladkorja vsujemo v liter in pol vode, zavremo in kuhamo sedem minut na zmernem ognju, dodamo 12 dekagramov masla. Skupaj zmešamo 50 dekagramov suhega mleka (mleko v prahu) in sedem dekagramov kakava v prahu. Vmešamo v zmes na štedilniku in takoj vlijemo na pomaščen pekač. Masa je precej gosta. Včasih je mama v pekač dala celofan, premazan z oljem. Počakamo, da se malo ohladi in jo zrežemo na poljubne koščke. Dobra je šele naslednji dan, ko se popolnoma ohladi, hranim jo v škatli za piškote.

Majda iz Maribora
2. 8. 2012 13:26

Potrebujete: en kilogram sladkorja v prahu, 25 dekagramov masla, dobrega četrt litra vode, ščepec soli. Zmes v loncu malo prevrite, posebej pa gladko zmešajte pol kilograma mleka v prahu, 20 dekagramov grenkega kakava (lahko dodate še orehe ali lešnike) in primešajte prvotni zmesi, vse skupaj pa predenite v pomaščen pekač in postavite za pol ure v hladilnik. Nato razrežite zmes na kockice in jih položite nazaj v hladilnik, da se popolnoma ohladijo. Kockice, ki so veliko boljše od kupljene čokolade, shranite v kovinski škatli. Če se vam pri pripravi zatakne, me lahko pokličete na tel. št. 040 755 866.

Draga iz Škofje Loke
23. 7. 2012 09:40

Pošiljam odličen recept za čokolado. Za približno poldrugi do dva kilograma čokolade potrebujemo: 250 gramov čokolade v prahu (ali 100 gramov kakava in 150 gramov čokolade v prahu), 500 gramov mleka v prahu, 2,5 decilitra vode, 250 gramov margarine in en kilogram sladkorja. Na nizek pekač poravnaj peki papir ali aluminijasto folijo in namaži z margarino. V posodi dobro zmešaj mleko v prahu in čokolado v prahu. V petlitrski lonec daj margarino, sladkor in vodo ter postavi na štedilnik. Med segrevanjem mešaj z leseno žlico. Vre naj pet minut. Odstavi s štedilnika in v to takoj vmešaj mleko s čokolado ter takoj vlij na pomazan papir v pekaču. Ko se čokolada ohladi, razreži na želene kose, jih zavij (v alufolijo) in shrani na hladnem. Če želiš drugačen okus, čokoladi tik pred vlivanjem vmešaj lešnike, rozine ali drugo suho sadje.

Polonca Jurgec
12. 7. 2012 09:53

2 dl vode 1 kg sladkorja 250 g masla 500 g mleka v prahu 200 g čokolade v prahu V 2 dl vode kuhamo sladkor in maslo, da se razstopita in nastanejo pene. Med tem časom si v večji posodi zmešamo mleko v prahu in čokolado, nato vrelo zmes vlijemo na prah in hitro mešamo, da se ne naredijo grudice. Ko je zmes gladka, prelijemo čokolado v pekač in damo za nekaj ur na hladno, da se strdi. Narežemo na poljubne kocke. Sama dodam še lešnike ali rozine ali mandeljne.

danica
22. 6. 2012 19:04

Domača čokolada 2,5 dl vode zavri v 3literskem loncu, dodaj 1 kg sladkorja in 1 margarino, ta naj se stopi in vre 3 minute. Presej pol kilograma mleka v prahu, 5 dag mlete čokolade in 10 dag kakava. To zmešaj v zavreto tekočino in dobro premešaj. Stresi na pekač in daj hladit. Na pekač daj polivinil. Hladi naj se 2 uri.

Več pisem bralcev

 Pošljite nam vprašanje

Antonija iz Šenčurja po običajni pošti

Martinčki

Pred zunanjo teraso na sončni strani so se naselili martinčki. Vedno več jih je, najdem jih tudi na zelenjavnem vrtu, tako da so postali že nadležn... Več >

Oddajte nasvet >

France po elektronski pošti

Agave

Oddam štiri večje agave. Za dogovor me lahko pokličete po 20. uri na telefonsko številko 041 574 292.

Oddajte nasvet >

Milka iz Velenja po elektronski pošti

Sadike špargljev

Čeprav je zdaj že pozno zanje, me vseeno zanima, ali ima kdo od bralcev sadike špargljev, ki bi mi jih lahko odstopil. Želela bi jih jeseni.... Več >

Oddajte nasvet >
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE