20. 9. 2011 | Besedilo: J. B.
Recepti za shranjevanje in konzerviranje pridelkov
20. 9. 2011 | Besedilo: J. B.
Paradižnikova omaka
- solatna skleda narezane čebule
- 2 dl oljčnega olja
- 5 l paradižnikovega soka
- 15 strokov strtega česna
- 42 g soli
- majaron, bazilika, peteršilj in timijan
Na olju posteklenimo čebulo, zalijemo s paradižnikovim sokom (paradižnik sočimo s polžastim sokovnikom), dodamo česen in začimbe ter solimo. Kuhamo približno 15 minut, vroče napolnimo v kozarčke in zapremo.
Paradižniki na sladko
- 1,1 kg paradižnika češnjevca
- 30 dag sladkorja
- sok 1 pomaranče
- sok 1 limete
- 1 limeta, zrezana na koščke z olupkom vred (ekološko pridelana)
Sladkor in paradižnik z dodatki kuhamo podobno kot marmelado in zmes ves čas mešamo. Če se pojavijo pene, jih odstranimo s penovko. Zmes bo precej tekoča, če jo želimo zagostiti, lahko dodamo še pektin. Vroč preliv nalijemo v kozarčke in jih takoj zapremo. Odlično se poda k vaniljevemu sladoledu.
Borovničeva marmelada s kokosom
- 1,8 kg gozdnih borovnic
- 65 dag banan
- 22 dag kokosovih kosmičev
- 50 dag temnega trsnega sladkorja
- 22 g pektina
S sladkorjem pomešano sadje kuhamo in mešamo približno 15 minut, pred koncem dodamo kokosove kosmiče in pektin. Vročo marmelado nalijemo v kozarčke in jih takoj zapremo.
Kisli prevretek za pasterizirane paradižnike
- 2,5 l vode
- 1,1 l kisa za vlaganje
- od 7 do 9 velikih zvrhanih žic sladkorja
- od 2,5 do 3 velike zvrhane žlice soli
Sestavine prevremo, z ohlajenim prevretkom zalijemo paradižnik in izbrane začimbe ter kozarce pasteriziramo. Enako raztopino lahko uporabimo tudi za kumarice ali bučke. Tem dodamo čebulo, česen, lovorov list, svež koprc, nekaj zrn popra in po želji še kaj.
Več napotkov naše sodelavke Ruth Podgornik Reš za shranjevanje in konzerviranje pridelkov si lahko preberete v članku z naslovom Eksperimentiranje in tradicija.
Deli na facebooku
Ne spreglejte
Nuša Ule Maček preko spletne strani
Recept za marmelado
Spoštovani! Pred leti je bralec/bralka v rubriki PISALI STE NAM objavil nasvet, kako pripraviti marmelado iz zrelih bezgovih jagod. Po receptu smo ... Več >
Ivanka preko spletne strani
Marmelada
Letos je sadje dobro obrodilo. Ker pa mi ga je bilo škoda zavreči, sem iz njega kuhala marmelado. Sedaj pa jo je preveč za domačo uporabo. Č... Več >