21. 5. 2012
Skuta
Stane iz Spodnjih Bitenj po običajni pošti
Prosim za nasvet, kako enostavno pripraviti dobro skuto iz kravjega mleka. Moja tel. št. je (04) 231 13 33.
KOMENTARJI
Milena
12. 6. 2012 10:36
Sama že dlje časa pripravljam skuto iz kravjega mleka na naslednji način: mleko nalijem v posodo in ga zmešam s kupljenim kislim mlekom (uporabljam kislo mleko Zelene doline). Dodajanje kislega mleka pospeši oziroma zagotovi, da se mleko (hitreje) skisa. Kupljeno kislo mleko je treba dodajati zlasti v zimskih mesecih, čez poletje pa se mleko skisa tudi samo oziroma z dodatkom doma pripravljenega kislega mleka. Mleko se kisa pozimi 48 ur, poleti pa je čas krajši. S skisanega mleka poberem kislo smetano. Mleko postavim na električno ploščo (steklokeramično ali indukcijsko, plinski štedilnik ni primeren) in ga eno uro segrevam na tretji stopnji. Posoda je lahko pokrita ali odkrita. Da se kislo mleko bolje pregreje, priporočam, da ga med segrevanjem prerežete (križno) z nožem. Potem temperaturo znižam na dve in segrevam še 30 minut. Zadnjih 30 minut ga segrevam še na ena (najnižji stopnji). Segreto kislo mleko (od katerega odstopi sirotka) pustim, da se dobro ohladi. Najbolje čez noč. Ohlajeno previdno stresem na cedilo (pod katero postavim posodo, da prestrežem sirotko) in pustim, da vsa sirotka odteče (24 ur). Skuto pripravljam iz treh litrov mleka (iz mlekomata, lahko pa uporabite tudi drugo vrsto mleka, tudi alpsko). Iz te količine dobim približno kilogram skute, dva litra sirotke (ki jo tudi uporabimo – pijemo) in lonček kisle smetane.