23. 2. 2011
Slatko
Veronika z Jezerskega po običajni pošti
Nikjer ne najdem recepta za »slatko«. Če ga kdo pozna, naj, prosim, sporoči.
KOMENTARJI
Gaia iz Kopra
23. 2. 2011 12:34
Za slatko iz višenj potrebujete: kilogram razkoščičenih višenj in 1250 gramov sladkorja. V kozico dajte plast višenj, plast sladkorja in tako izmenično, dokler ne porabite vseh sestavin. Kozico pristavite na nizko temperaturo, dokler se sladkor ne raztopi, nato pa na večji temperaturi kuhajte, da se zgosti. Ker višnje izpustijo vodo, mora biti sirup precej gost. Umaknite z ognja in počakajte 20 minut, da višnje izpustijo vso vodo, potem zakuhajte še enkrat. Umaknite z ognja, pokrijte kozico s čisto krpo in pustite stati čez noč. Drugi dan prelijte slatko v sterilizirane kozarce, zaprite in spravite v suh in zračen prostor. Za slatko iz kutin potrebujete: tri velike kutine, kilogram sladkorja in dva decilitra vode. Kutine naribajte na debelo. Sladkor dajte v kozico, prelijte z vodo in kuhajte, dokler se malo ne zgosti. Dodajte kutine in kuhajte, da je gosto, tako da sirup kaplja s kuhalnice v gostih kapljicah, ne pa da teče. Še vroče dajte v dobro ogrete, sterilizirane kozarce. Kozarce steriliziram tako, da jih dam za pet minut na najvišjo temperaturo v mikrovalovno pečico. Kozarce zaprite in jih shranite v suh in zračen prostor.
Staša
23. 2. 2011 12:34
Za štiri kozarčke slatkega iz lubenice potrebujete: kilogram zelenih delov lubenice, razrezanih na kocke, velike dva krat dva centimetra, dve limoni, dva kilograma sladkorja in dva stroka vanilje. Za slatko moramo izbrati lubenico z debelo skorjo. Vrhnjo zeleno plast moramo odstraniti, da dobimo samo svetli del lubenice. Koščke damo v večjo posodo, nalijemo hladno vodo in kuhamo približno 10 minut. To vodo odlijemo, nalijemo drugo hladno vodo in kuhamo lubenico, da se zmehča, vendar ne preveč. Vodo dobro odcedimo. V kozico damo sladkor, ga prelijemo s hladno vodo in skuhamo sirup, gost kot med. Vanj zelo pazljivo stresemo odcejene kocke lubenice in počasi kuhamo, dodamo vaniljevo palčko in na rezine narezano limono. Vse skupaj kuhamo približno 20 minut. Ko je skuhano, postavimo na hladno, pokrijemo z vlažno platneno krpo in pustimo stati 12 ur. S tako pripravljenim slatkim napolnimo kozarce, jih pokrijemo s celofanom in zavežemo.
Več pisem bralcev
'Franc' preko spletne strani
Sredstvo za čiščenje pajkov na fasadi
Prosim za nasvet, kako očistiti fasado od pajkov. Hvala.
Irena po elektronski pošti
Podarim mikrovalovno pečico
Če kdo potrebuje mikrovalovno pečico, mu jo podarim. Pokličite na številko 051 209 122.
Ksenija po elektronski pošti
Prenosne klime
Pri pospravljanju garaže smo našli tri popolnoma nove prenosne klime, na koleščkih, v originalni embalaži. Imajo funkcijo ventilatorja, vlažilnika,... Več >
Ne spreglejte
Milica po elektronski pošti
Recept za rum
Bralce prosim za recept za izdelavo domačega ruma.
Vera iz Škofje Loke po običajni pošti
Medeno vino
Bralce prosim za recept za pripravo medenega vina.