23. 2. 2011

Slatko

Veronika z Jezerskega po običajni pošti

Nikjer ne najdem recepta za »slatko«. Če ga kdo pozna, naj, prosim, sporoči.

KOMENTARJI

Gaia iz Kopra
23. 2. 2011 12:34

Za slatko iz višenj potrebujete: kilogram razkoščičenih višenj in 1250 gramov sladkorja. V kozico dajte plast višenj, plast sladkorja in tako izmenično, dokler ne porabite vseh sestavin. Kozico pristavite na nizko temperaturo, dokler se sladkor ne raztopi, nato pa na večji temperaturi kuhajte, da se zgosti. Ker višnje izpustijo vodo, mora biti sirup precej gost. Umaknite z ognja in počakajte 20 minut, da višnje izpustijo vso vodo, potem zakuhajte še enkrat. Umaknite z ognja, pokrijte kozico s čisto krpo in pustite stati čez noč. Drugi dan prelijte slatko v sterilizirane kozarce, zaprite in spravite v suh in zračen prostor. Za slatko iz kutin potrebujete: tri velike kutine, kilogram sladkorja in dva decilitra vode. Kutine naribajte na debelo. Sladkor dajte v kozico, prelijte z vodo in kuhajte, dokler se malo ne zgosti. Dodajte kutine in kuhajte, da je gosto, tako da sirup kaplja s kuhalnice v gostih kapljicah, ne pa da teče. Še vroče dajte v dobro ogrete, sterilizirane kozarce. Kozarce steriliziram tako, da jih dam za pet minut na najvišjo temperaturo v mikrovalovno pečico. Kozarce zaprite in jih shranite v suh in zračen prostor.

Staša
23. 2. 2011 12:34

Za štiri kozarčke slatkega iz lubenice potrebujete: kilogram zelenih delov lubenice, razrezanih na kocke, velike dva krat dva centimetra, dve limoni, dva kilograma sladkorja in dva stroka vanilje. Za slatko moramo izbrati lubenico z debelo skorjo. Vrhnjo zeleno plast moramo odstraniti, da dobimo samo svetli del lubenice. Koščke damo v večjo posodo, nalijemo hladno vodo in kuhamo približno 10 minut. To vodo odlijemo, nalijemo drugo hladno vodo in kuhamo lubenico, da se zmehča, vendar ne preveč. Vodo dobro odcedimo. V kozico damo sladkor, ga prelijemo s hladno vodo in skuhamo sirup, gost kot med. Vanj zelo pazljivo stresemo odcejene kocke lubenice in počasi kuhamo, dodamo vaniljevo palčko in na rezine narezano limono. Vse skupaj kuhamo približno 20 minut. Ko je skuhano, postavimo na hladno, pokrijemo z vlažno platneno krpo in pustimo stati 12 ur. S tako pripravljenim slatkim napolnimo kozarce, jih pokrijemo s celofanom in zavežemo.

Več pisem bralcev

 Pošljite nam vprašanje

France po elektronski pošti

Netresk in agave

Brezplačno oddam večjo količino netreska, več agav, šivalni stroj v omarici in starinsko omaro za obleke. Informacije na telefonu 041574292.

Oddajte nasvet >

'Gorazd' preko spletne strani

Iščem starejše igrače

Živjo,iščem in zbiram starejše igrače iz 80-ih ali začetka 90-ih, akcijske figure, kot so Masters of the universe (He-man), Transformers in vse, ka... Več >

Oddajte nasvet >

Vladimir po elektronski pošti

Skrilavci za cokel

Spoštovani,zaradi manjše adaptacije hiše potrebujem nekaj skrilavcev za cokel. Če jih kdo ima, pa jih ne potrebuje, naj me prosim kontaktira na tel... Več >

Oddajte nasvet >
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE