Pravilno zalivanje lahko zelo pripomore k dobremu razvoju rastlin, predvsem pa njihovemu zdravju. Pri tem moramo vedeti, katere rastline lahko zalivamo po listih in katere to slabše prenašajo. Za zalivanje in škropljenje po listih bodo hvaležni: solata, radič, pesa in redkvice.
Nasprotno vodnih kapljic na listih prav gotovo ne marajo: paradižnik, fižol, zelena, bučke, kumare itd. Paradižniku to tako zelo ni všeč, da zaradi omočenosti listov kdaj tudi zboli. Zato se potrudimo, da med zalivanjem močimo samo tla, lahko si pomagamo kar z narobe obrnjenimi odrezanimi plastenkami, ki jih postavimo ob rastline.
Če je le mogoče, za zalivanje uporabljamo deževnico, ogreto na zunanjo temperaturo. Dokler temperature še niso previsoke, zalivamo zjutraj, poleti pa se še bolje obnese večerno zalivanje, da si rastline ponoči v hladu opomorejo.
Zalivamo raje manj pogosto in takrat temeljito, pravimo, da vrt namakamo. Če pa imamo možnost, si omislimo kapljični namakalni sistem.
Na pomanjkanje vode se bodo rastline odzvale z odpadanjem cvetov in cvetnih popkov, ušle bodo v cvet, nekatere bodo venele, plodovi lahko tudi malo zagrenijo (kumare). Listi se bodo zvijali, saj le tako lahko zadržijo izhlapevanje vode.
Včasih opazimo, da rastline slabše rastejo ali da imajo svetlejše liste. Naš naravni odziv je seveda dognojevanje. Večinoma pa ne gre za to, da primanjkuje hranil, temveč za preprosto previsoke temperature, ki nekaterim (npr. kapusnicam) ne ustrezajo, ali zbita tla. Prilagodite gnojenje potrebam posameznih rastlin in upoštevajte navodila na embalaži gnojil.
Poleti bodo vrtnine najbolj hvaležne za krepitev s pripravki na osnovi alg, zato jim redno dodajamo Bio Plantella Vrt ali Organsko za paradižnike. S takšno oskrbo rastlini občutno pospešimo metabolizem ter povečamo rast in pridelek, izboljša se tudi odpornost proti pozebi in drugim stresnim razmeram. Z dodanimi vitamini spodbujamo zdravo in enakomerno rast ter tvorbo okusnih in sočnih plodov.
Vrtnine v času intenzivne rasti in oblikovanja plodov potrebujejo več kalcija. Ta se v tleh izredno hitro izpira, zato ga je treba dodajati s foliarnimi gnojili. Najpogostejši znaki pomanjkanja kalcija:
• Pri kapusnicah odmirajo notranji listi, propadajo brsti, rjavijo robovi mladih listov, cvetača ima lahko steklaste rože.
• Fižol je zbite rasti, listi rumenijo, mladi poganjki venijo, stroki so nepravilno razviti.
• Pri paradižniku, papriki in jajčevcu opazimo črno gnilobo okoli muhe plodov.
• Na bučnicah se sušijo plodiči.
Kalcij dodajamo z organskim kalcijevim gnojilom Bio Plantella Kalcijem za paradižnike, ki ima trojno delovanje. Je biostimulant za rastline, gnojilo in obenem pomaga pri boljšem prenosu kalcija in drugih mikroelementov v rastlino. Uporabljamo ga od oblikovanja ploda do zrelosti vsakih 7–10 dni v koncentraciji 30–40 ml/10 l vode.
Neurja z močnim dežjem, sodro ali točo lahko naše vrtnine precej poškodujejo.
Paradižnik, kumare, bučke, jajčevec in paprike bodo preživeli, če je steblo ostalo in so prva kolenca živa, bo pa seveda pridelek manjši. Solata, endivija in radič, ki še nimajo glav, se bodo ravno tako obrasli. Obrastejo se tudi rdeča pesa, peteršilj in krompir, malo slabše pa korenček.Po neurju odstranimo vse polomljene in poškodovane dele in rastline takoj poškropimo z ekološkim varovalnim sredstvom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur. Čez dva dni poškropimo še s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vita, ki vsebuje vitamine B, aminokisline in huminske kisline za hitrejšo regeneracijo. Zemljo zrahljamo, da lahko spet sprejema vodo in hranila. Če jo prekrijemo z zastirko, bomo preprečili zbitost tal.
Zaščita rastlin pred boleznimi in škodljivci je ključnega pomena za ohranjanje njihovega zdravja in zagotavljanje obilnega pridelka. Redno opazovanje rastlin je pomembno, saj lahko pri zgodaj odkriti bolezni učinkoviteje ukrepamo in preprečimo njeno širjenje.
Če želimo na vrtu zmanjšati razmah bolezni, poleti ne dognojujemo z dušikom, temveč za krepitev uporabimo pripravke na osnovi alg Bio Plantella Vrt. Vrtnine redno preventivno škropimo z naravnim varovalnim sredstvom Bio Plantella Natur, paradižnike pa z Bio Plantella Vital.
Rastline redno pregledujemo in škropimo s pripravkom Bio Plantella Thymi, ki odganja insekte. Za zastirko uporabimo močno dišeča zelišča, ki škodljivce s svojim vonjem zmedejo.
Ob vrtninah sadimo: česen, čebulo, redkvice, kumino, timijan, žajbelj in šetraj. Izogibamo se modri barvi na vrtu, ker privlači tripse. Nekatere vrtnine prekrijemo z mrežami, nastavimo tudi Bio Plantella Rumene lepljive plošče proti čebulni muhi, ki zmanjšajo naval drugih letečih škodljivcev.
Za pravočasno prepoznavanje težav v vrtu in pravilno ukrepanje si pomagamo s Plantellinim slikovnim vodnikom SOS Vrtnar.
Naročnik oglasne vsebine je UNICHEM d.o.o.