Gomoljnice: Sladki krompir na vrtu

Sladki krompir lahko pridelujemo tudi v Sloveniji, ker je gojenje nezahtevno, pa je primerno tudi za vrtičkarje.

Sladki krompir (Ipomoea batatas) ni sorod­nik običajnega krompirja, saj ni razhudnikovka, temveč slakovka. Oblika nadzemnih delov in cvetovi so podobni našemu njiv­skemu slaku, katerega daljni sorodnik je. Sadike je zdaj že mogoče dobiti v malo bolje založenih vrtnarijah, ponujajo jih tudi na spletu.

Sadike sladkega krompirja.FOTO: Deborah Lee Rossiter/ShutterstockZa rast potrebuje bistveno višje temperature kot krompir. V našem podnebju lahko njegove sadike na prosto sadimo šele potem, ko mine nevarnost poznih spomladanskih pozeb, ne pred 15. majem. Po presaditvi na prosto bomo imeli z njim zelo malo dela. Ustrezajo mu običajna vrtna tla, ki so obogatena z domačim kompostom, npr. pet kilogramov na kvad­ratni meter, če se odločimo za hlevski gnoj, mora biti res dobro uležan in uporabljen že ob jesenski obdelavi tal.

Ker sladki krompir do jeseni naredi meter in pol, v skrajnem primeru tudi šest metrov dolga stebla (vreže), ki z listno maso skoraj povsem prekrijejo zemljo, posadimo sadike zelo na redko: ne smejo biti manj kot pol metra krat pol metra narazen, če želimo med vrstami hoditi, naj bo medvrst­ni prostor precej večji. Sadike posadimo tako globoko, kot so rasle v lončkih. Rastlin ne okopavamo in ne ogrinjamo, kakor smo navajeni pri krompirju, saj bi s tem poškodovali gomolje. Ti zrastejo tik pod površjem, in ko pride čas pobiranja pridelka, jih najlaže izkopljemo z vilami, ki jih previdno zapičimo kakih 30 centimetrov od rastline, v večjem radiju nam­reč ni pričakovati gomoljev. V suši je priporočljivo zalivanje. Sladki krompir pri nas nima bolezni, tekne pa strunam ali voluharju, če jih imamo na vrtu.

Gomolje izkopavamo konec septembra, oktobra oziroma najpozneje po prvi slani, ki požge zelenje, gomoljev pa ne prizadene. Znamenje, da je pridelek goden, je gost bel sok, ki se pocedi iz odlomljenega dela stebla. Ena rastlina da štiri do šest gomoljev, včasih tudi več.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE