Pravimo, da je česen rastlina kratkega dne, zato jesenskega sadimo pozno jeseni, spomladanske sorte pa zelo zgodaj spomladi - če je zemlja primerna za obdelavo, že konec februarja, vsekakor pa marca. Le v času kratkega dne razvije najprej močne korenine, da pozneje bolje črpa hranila iz tal, je odpornejši in debelejši. Če je dan predolg, če torej jeseni s sajenjem prehitevamo in spomladi kasnimo, pa rastlina najprej naredi listje, koreninski sistem pa ostane šibek. Če posadimo česen prepozno, se glavica prepozno začne deliti na stroke ali pa se ti sploh ne razvijejo.
PREBERITE ŠE: Jesensko sajenje čebulnic: Bolje se obnese pri česnu
Drobnejše stroke lahko posadimo gosteje in rastline spomladi porabimo kot mlad česen, z listi vred.
Foto:
Kaj je pomembno
- Sorte: Medtem ko lahko spomladanske sorte sadimo jeseni, pa jesenskih ne moremo spomladi. Ali gre za jesenski ali spomladanski tip česna, je zapisano na deklaraciji semenskega česna, drugače se za ta podatek pozanimajmo pri prodajalcu.
- Gnojenje: Česen potrebuje skromna tla. Ne mara gnojenja s hlevskim gnojem niti mineralnih dušikovih gnojil. Zemlji lahko dodamo le minimalno količino domačega komposta (do 1 na kvadratni meter) Pretirano gnojenje povzroči, da zraste veliko listov, v tleh pa manjše, bolj vodene, h gnitju nagnjene čebulice.
- Stroki: Česen sadimo s stroki, na katere glavico razdelimo tik pred sajenjem, ne denimo deset dni prej. To bi namreč povzročilo kaljenje. Debeli stroki dajo debelejše glavice. Drobnejše stročke lahko posadimo na en del grede bolj na gosto in jih spomladi uporabimo za mlad česen.
- Način sajenja: Jeseni sadimo česen v globino okrog sedem centimetrov, malo globlje kot spomladi. Pri zelo peščeni zemlji ga potisnemo še malce globlje. Stroki naj bodo obrnjeni s koničastim delom navzgor, sadimo jih na razdaljo 10 do 15 cm, vrste pa naj bodo med sabo oddaljene 30 cm, da ga bomo lahko okopavali.
- Okopavanje: Spomladi česen takoj, ko zemlja ni premokra, okopljemo. Okopavanje je odločilno za dober pridelek.