24. 11. 2014 | Besedilo: Ba. P./STA
Nizka stopnja samopreskrbe z zelenjavo in krompirjem
24. 11. 2014 | Besedilo: Ba. P./STA
Vsak prebivalec Slovenije je lani za prehrano v povprečju porabil 112 kilogramov žit, 96 kilogramov zelenjave, 82 kilogramov mesa, od tega največ prašičjega, 60 kilogramov krompirja in 10 kilogramov jajc, kažejo podatki statističnega urada. Stopnja samopreskrbe je bila sicer lani še posebej nizka pri zelenjavi in krompirju.
Še zlasti nizko stopnjo samopreskrbe, ki prikazuje razmerje med domačo proizvodnjo in potrošnjo, je državni statistični urad za lansko leto zaznal pri zelenjavi in krompirju – stopnja samopreskrbe z zelenjavo je bila 34-odstotna, s krompirjem pa 46-odstotna, kažejo ta teden objavljeni podatki.
Stopnja samopreskrbe v bilanci za žito je lani znašala 55 odstotkov oziroma 16 odstotnih točk manj kot leto poprej. Domača proizvodnja žit je v tem letu dosegla skoraj 460.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 840.000 ton.
Domača prireja mesa je lani dosegla skoraj 139.000 ton, kar je nekoliko manj kot v predhodnem letu. Manjša je bila tudi domača potrošnja mesa, ki je znašala nekoliko manj kot 170.000 ton, je še zapisano v tat teden objavljenem poročilu statističnega urada.