30. 6. 2012 | Besedilo: Maja Prijatelj, Delo
kmetije, samopreskrba, pridelava, zelenjava, ekološka pridelava
Sadje, zelenjava in žita na pragu prestolnice
30. 6. 2012 | Besedilo: Maja Prijatelj, Delo
kmetije, samopreskrba, pridelava, zelenjava, ekološka pridelava
Z upadanjem samopreskrbe je lokalna pridelava hrane postala nova zapoved, morda bo kmalu tudi eksistencialna nujnost.
Zakaj res bi kupovali lepo, a prazno sadje in zelenjavo, uvoženo iz Avstrije, Italije, Nizozemske ali celo Kitajske, če veliko kakovostnejše in okusnejše raste tik pred našim pragom? Nizko ceno prej ali slej doplačamo s slabšim zdravjem. Lokalne pridelke lahko kupimo na mestnih tržnicah, toda tam so za marsikoga predragi.
Zato smo se odpravili raziskat drugo možnost, ponudbo na kmetijah. Ker verjamemo, da je prihodnost v ekološko pridelanih živilih, smo izbrali večinoma ekološke. V razdalji okoli 30 kilometrov od Ljubljane smo našli prav vse, po čemer hrepeni kruleči želodec, večinoma ceneje kakor na centralni mestni tržnici.
Kje v okolici Ljubljane se nahajajo pridelovalci domače zelenjave in sadja in kaj gojijo, si lahko preberete v tiskani izdaji Dela ali na www.delo.si.