Izbor sort: Novosti in klasika

23. 2. 2017 | Besedilo: J. B.

sorte krompirja, izbor sort, krompir

Sredi februarja je prodaja semenskega krompirja že v polnem teku. Ker se število sort, ki so naprodaj na slovenskem trgu, približuje stotici, smo strokovnjake največjih slovenskih podjetij, ki na trgu zastopajo domače in tuje sorte – Semenarna Ljubljana, Roko, Interseme in Agrosaat – prosili, da iz svoje ponudbe izpostavijo predvsem tiste, ki so primerne za vrtičkarsko pridelavo.

Vsi poudarjajo primernost zgodnjih sort, ki s pridelkom prehitijo najhujši napad krompirjeve plesni, in sort, ki so odporne ali tolerant­ne na to bolezen. Najpomembnejše nove sorte najprej prestanejo poskusno pridelavo v različnih delih Slovenije, v kateri jih primerjajo s standardnimi sortami, ki jih pridelovalci že poznajo.

Prednost zgodnjega nakupa

Med sortami, ki jih zastopa Semenarna Ljub­ljana, za vrtičkarje kot že nekaj let zapored priporočajo sorto celtiane tipa kifeljčar, odlično za pripravo mladega krompirja. Klemen Zabret omeni tudi novejšo sorto daifla, ki jo odlikuje hitro začetno oblikovanje gomoljev, hkrati pa zaradi odličnega zdravstvenega stanja rastlin ostane na njivi ali vrtu še celotno rastno obdobje. Izredno dobro se skladišči in ima belo meso. Belmonda je sorta z rumenim mesom, ki dobro uspeva tudi v suši, odporna je na udarce in drugotno rast, plesen na listih in se zelo dobro skladišči. Ljubiteljem slovenskih sort krompirja pa sogovornik priporoča srednje zgodnjo sorto KIS savinja s krem belim mesom, ki je odporna na plesen na listih. Za popestritev kuharskih užitkov pa je na razpolago sorta z vijoličastim mesom fleur bleue.

Po Zabretovih besedah zgodnejši nakup semenskega krompirja omogoča širšo ponudbo in tudi izbiro želene sorte. Po nakupu ga shranimo v hladnem in temnem prostoru, idealno je 4 ˚C. Prostor naj bo dovolj vlažen, da se gomolji ne izsušijo. Od dva do tri tedne pred sajenjem jih lahko nakalimo. V eni plasti jih razporedimo v zaboju, temperaturo dvignemo na 10 do 15 ˚C ter jih postavimo na svetel prostor. S tem omogočimo hitrejšo začetno rast rastlin in si pridobimo zgodnejši pridelek.

Več zanimanja za rumenomesnate sorte

V podjetju Roko iz Hoč med novostmi izpostavljajo predvsem štiri sorte: colomba, actrice, mozart in monte carlo, za katere so besedah Anke Purgaj Puž po večletnih preizkušanjih pri nas ugotovili, da lahko dajo večji pridelek kot starejše. Colomba je zelo zgod­nja z rumeno obarvano kožico in mesom, ki se skladišči do decembra. Kožica in meso sta rumene barve tudi pri zgodnji sorti actrice. Mozart je srednje pozna sorta za ozimnico z rdeče obarvano kožico in rumenim mesom, medtem ko je monte carlo je srednje pozna sorta z rdečo kožico in belim mesom.

Za vrtičkarje posebej priporočajo slovensko avtohtono sorto kresnik, katere seme Roko prideluje v Sloveniji. Sorta je zelo zgod­nja, belomesnata, primerna za mlad pečen krompir. Zelo zgodnja je tudi novejša sorta montreal, ki je odporna na krompirjevo plesen. Na vrtovih je zelo priljubljena adora, zelo zgodnja, krem bele barve, čedalje bolj se uveljavlja tudi zelo zgodnja anuschka z rumenim mesom. Zelo zgodnje in zgodnje sorte, ki so posajene dovolj zgodaj, vendar ne prej, ko se tla ogrejejo na najmanj 8 °C, v času od marca do začetka aprila, praviloma dobro kljubujejo krompirjevi plesni in črni listni pegavosti. Delno so te sorte bolj odporne, delno pa prehitijo v razvoju največje okužbe teh bolezni.

Po besedah sogovornice je v Sloveniji na splošno vedno več zanimanja za rumenomes­nate sorte. Najbolj razširjene so marabel, colomba, elfe, gala, primura, monalisa in soraya. Vse so zgodnje z rumenim mesom, za svežo uporabo in tudi skladiščenje do pomladi. Za vrtičkarje, ki imajo velik vrt ali celo njivo, pa ponujajo tudi srednje zgodnje in srednje pozne sorte za ozimnico, kot so concordia, red fantasy, jelly, mozart in monte carlo.

Seme krompirja, ki je pri Roku namenjeno vrtičkarjem, je pakirano v manjšo embalažo, po 2,5, tri, pet in deset kilogramov. Letos so jo opremili z letakom z opisom sorte, dolžino rastne dobe in osnovnimi navodili za sajenje ter fotografijo gomoljev.

Zamenjava za stare sorte

Podjetje Agrosaat s Škofljice zastopa slovenske sorte krompirja, žlahtnjene v Kmetijskem inštitutu Slovenije, tuje sorte nemškega porekla, belo irsko sorto savanna, prodajajo pa tudi desiree. Vse slovenske in nemške sorte krompirja niso tretirane s fungicidi, izjema sta savanna in desiree.

Po besedah Jožeta Moharja sta med domačimi sortami za vrt najprimernejši zgodnejši odporni sorti KIS vipava in KIS kokra. KIS vipava je za vrtičkarje zanimiva zaradi belega mesa in primernosti za skladiščenje. KIS kokra pa je rumenomesnata sorta za pridelavo brez škropljenja na vrtu in njivi za lastno porabo, ker je izredno odporna na krompirjevo plesen. Tudi ta se zelo dobro skladišči in je srednje zgodnja.

Med slovenskimi jedci najbolj priljubljena slovenska sorta, belomesnata in pozna KIS sora, pa po Moharjevih besedah za pridelavo na vrtu ni najbolj primerna, ker jo je treba varovati pred boleznimi krompirja in ima daljši čas rasti. Belomesnata KIS krka je primerna za pridelavo krompirja za ozimnico predvsem na lažjih tleh, kjer je oskrba z vodo slabša. Je srednje pozna in se zelo lepo skladišči. KIS mura, srednje pozna sorta s krem belim mesom, je podobno kot KIS sora precej zahtevna glede tal – ta morajo biti dobra in dobro oskrbljena z vlago. V opuščanju pa je starejša belomesnata slovenska sorta bistra, ki je letos zadnjič v prodaji.

Med tujimi sortami iz ponudbe Agrosaata je najbolj prodajana zgodnja marabel. Primerna je tudi za pridelavo na vrtu, enako kot anuschka. Slednja je še zgodnejša, dobro se odziva na pokrivanje s prekrivko in nakaljevanje. Vrtičkarjem priporočajo tudi rumenomesnati sorti elfe in concordia. Elfe je prav tako zgodnejša kot marabel, dobro se odziva na nakaljevanje in pokrivanje ter daje na vrtu ali njivi pridelek izenačenih gomoljev. Je manj občutljiva na ozek kolobar kot marabel, zato jo lahko na isto površino sadimo že vsaka tri leta. Rumenomesnata je tudi srednje zgodnja sorta concordia. Kot zadnjo bolj robustno, primerno za vrtičkarje, sogovornik omeni zelo zgodnjo bellaroso, ki se lahko prideluje na zelo lahkih tleh. Ima rumeno meso in rdečo kožico, tvori debele gomolje in se odlično skladišči.

Poleg že naštetih domačih in tujih sort sogovornik izpostavi še srednje zgodnjo red fantasy z rdečo kožico in rumenim mesom, ki postaja najboljše nadomestilo za staro sorto desiree, jelly, poznejšo robustno in odporno sorto z rumenim mesom za dolgotrajno skladiščenje, ki izpodriva staro sorto agria, medtem ko lahko z belomesnato savanno nadomestimo staro sorto kennebeck. Je zelo rodna, primerna za najlažja tla in dolgotrajno skladiščenje.

V Agrosaatu imajo v letu 2017 v ponudbi ekološkega semena štiri sorte: slovenski KIS vipavo in KIS kokro ter tuji marabel in jelly.

Manjše pakiranje za vrtičkarje

V podjetju Interseme med sortimentom, ki ga tržijo, najbolj izpostavljajo sorte arrow, casablanca, esmee, arizona in rudolph. Med tistimi, ki so odporne proti boleznim, predvsem krompirjevi plesni, ker ne zahtevajo uporabe zaščitnih sredstev, Primož Štuhec posebej omeni sorti carolus in sunset, v manjših količinah je na voljo tudi alouette. Ker vrtičkarji radi posegajo po tradicionalnih sortah, ima v njihovi ponudbi poseben pomen kresnik, tradicionalna slovenska sorta ranega krompirja.

Arrow je najzgodnejša sorta, ki se srednje dobro skladišči. Visoke, hitre in zanesljive pridelke zagotavlja tudi v bolj sušnih in stresnih letih. Sorta casablanca zelo uspešno nadomešča sorto maris bard, ker je odpornejša proti navadni krastavosti in črni nogi. Sorta esmee je odporna proti boleznim in virusom. Uporabimo jo lahko kot glavni pridelek srednje zgodnjega krompirja, ki ga nato zelo dobro tudi skladiščimo. Nekoliko pozneje pričakujemo pridelek sorte arizona, ki jo uvrščamo med sred­nje zgodnje. Je zelo rodovitna, primerna za vse vrste tal in dobro kljubuje različnim vremenskim razmeram. Dobro se skladišči in je odporna proti boleznim in pokanju gomoljev. Srednje pozna je proti boleznim odporna sorta rudolph, pri kateri gomolje prekriva rdeča kožica z belim mesom. Dobro rodnost zagotavlja tudi v slabših pridelovalnih razmerah, se odlično skladišči in je zelo priporočljiva za vse, ki prisegajo na lastno ozimnico.

Ker ima povprečen slovenski vrtičkar manjši vrt, so v podjetju Interseme pripravili pakiranja v lesenih zabojčkih po tri kilograme, v katerih je le 100 gomoljev, uporabnih za nakaljevanje (za približno 20 kvadratnih metrov površine), in v še manjših zaboljčkih po 25 gomoljev. Sorte so razvrščene po namenu uporabe. Semenski krompir v vrečah je na voljo po tri, pet in deset kilogramov.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE