Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Ljubljanice

18. 7. 2013 | Besedilo: Ba. P.

Cerknica, kanalizacija, odpadne vode, čistilna naprava

Občina Cerknica je podpisala pogodbo za izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave na območju naselja Rakek v okviru drugega sklopa projektov Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice. Naložba v vrednosti 10,8 milijona evrov bo po besedah cerkniškega župana Marka Ruparja končana konec leta 2015.

Namen projektov Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice – 2. sklop (Občina Cerknica) je odpraviti vrsto let trajajočo problematiko odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda, ki negativno vplivajo na okolje in zdravje ljudi, so sporočili s cerkniške občine. V okviru projekta, ki se bo izvajal na območju naselja Rakek, kjer še nimajo zgrajenega sistema za odvajanje in čiščenje komunalnih voda, bodo zgrajeni vodi kanalizacijskega sistema in čistilna naprava.

Vrednost celotnega projekta je ocenjena na 10,8 milijona evrov. Dobrih 6,2 milijona evrov bo občina Cerknica pridobila iz evropskega kohezijskega sklada, 1,1 milijona evrov bo primaknila država, občina pa bo morala v dveh letih zagotoviti 3,5 milijona evrov. Projekt bo gradila družba Riko iz Ribnice, skupaj z družbama Godina in Pirc gradnje, nadzornik del bo podjetje Proplus.

V okviru projekta bodo uredili 14,6 kilometra kanalizacije, osem črpališč in čistilno napravo Rakek z zmogljivostjo 4000 populacijskih enot, na katero bosta poleg naselja Rakek priključeni tudi naselji Ivanje Selo in Unec. Na kanalizacijsko omrežje naj bi bilo do konca leta 2015, ko bo naložba zaključena, priključenih 1628 prebivalcev in 594 populacijskih enot iz gospodarstva, je na tiskovni konferenci ob podpisu pogodbe povedal župan občine Cerknica Marko Rupar. Naložba v izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave na območju naselja Rakek je sicer letošnja največja naložba v občini, kjer se bosta letos zaključili še gradnja čistilne naprave v Cerknici in nov otroški vrtec.

Po županovih besedah bo projekt neposredno vplival na kakovost pitne vode in zdravje ljudi, razvoj in prihodke iz turizma, vrednost nepremičnin, kmetijsko dejavnost, zmanjšanje onesnaženosti naselij in okolja, estetsko vrednost in rekreacijske možnosti. Pričakovati je, da bo vse to več kot ugodno vplivalo na razvoj podeželja v tem delu Slovenije, je poudaril župan.

Celoten projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice je razdeljen na dva sklopa, po zaključku prvega bo Cerknica dobila sodobno čistilno napravo z zmogljivostjo 12.000 populacijskih enot. Naložba naj bi bila zaključena do konca leta, ko bo začela čistilna naprava tudi poskusno obratovati.

Trenutno je v občini Cerknica urejeno odvajanje in čiščenje sanitarnih odpadnih voda na kanalizacijski sistem in čistilno napravo Dolenja vas za 3432 populacijskih enot iz gospodinjstev in 800 populacijskih enot iz podjetij (naselje Cerknica, Dolenja vas, industrijska cona Podskrajnik). Preostali del prebivalstva (razen dela naselja Rakek) ima odpadno vodo speljano v greznice, kjer se delno mehansko očisti in biološko razgradi, vendar za strjena naselja greznice niso ustrezna rešitev, poudarjajo na cerkniški občini. Zaradi slabega vzdrževanja in nerednega odvoza grezničnih odplak so greznice stalen vir smradu in nevarnost za onesnaženje vodnih virov. Odtoki iz greznic ne ustrezajo zakonskim merilom, ki določajo parametre za izpust odpadne vode v okolje.

V občini Cerknica sta dve večji podjetji ter veliko manjših podjetij, ki odvajajo tehnološko odpadno vodo v javno kanalizacijsko omrežje. V občini so štiri podjetja, ki so dolžna opravljati obratovalni monitoring. Vsa imajo izpuste v javno kanalizacijsko omrežje, ki je speljano na obstoječo čistilno napravo v Dolenji vasi. Drugih zavezancev za obratovalni monitoring v občini ni.
Danes je priključenost na odvajanje in čiščenje odpadnih voda na tem območju 17,54-odstotna glede na celotno obremenjenost v aglomeraciji, so še sporočili s cerkniške občine.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE