16. 11. 2012 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: Ljubo Vukelič/Delo
tradicionalni slovenski zajtrk, Čebelarska zveza Slovenije, dan slovenske hrane
Otroci zajtrkovali in spoznavali slovensko hrano
16. 11. 2012 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: Ljubo Vukelič/Delo
tradicionalni slovenski zajtrk, Čebelarska zveza Slovenije, dan slovenske hrane
Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku v okviru letošnjega dneva slovenske hrane so se letos pridružile tudi bolnišnice, domovi za ostarele in drugi javni zavodi. Del živil zanj slovenski kmetje in podjetja tudi letos donirala, preostala pa so šole in drugi zavodi po ugodnih cenah kupili od pridelovalcem v lokalnem okolju.
Med največjimi donatorji so bili čebelarji, povezani v Čebelarsko zvezo Slovenije, ki je bila pred šestimi leti pobudnica uvedbe tradicionalnega slovenskega zajtrka. Kljub slabi letini so večino medu za zajtrk podarilii. Po podatkih Čebelarske zveze, se je v šestih letih, odkar poteka ta ozaveščevalno-izobraževalna akcija v šolah, prodaja domačega medu na Slovenca povečala z 900 na 1300 g. Zveza je tudi predlagala naslednji korak tega projekta, obvezni naravoslovni dan na temo kmetijstva in čebelarstva v šolah z obiskom kmetije. Med donatorji je bil tudi Mercator, ki je pripravil zajtrk za otroke v pediatričnih bolnišnicah v Ljubljani in Mariboru.
Drugačen utrip v šolah in vrtcih pa se danes ni končal že po zajtrku; s spoznavanjem pomena v Sloveniji pridelane hrane, pomena čebel za okolje, uživanja sadja, sadjarstva in kmetijstva so jih seznanjali tako učitelji kot gostje čebelarji, sadjarji in prehranski strokovnjaki. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bo tako izbralo najbolj aktivna vrtčevski in šolski oddelek v vsaki statistični regiji (ki sta se posebej odlikovala po programu za današnji dan), ki bosta za nagrado odšla na obisk in ogled izbrane kmetije.