Sejem Dom - Izbor energetskega svetovalca: V ospredju energijska varčnost 
in gospodarnost

25. 3. 2013 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: Julijana Bavčar

sejemd om, energetski svetovalec, kotel, toplotna črpalka, okna

Na ogled razstavljenih izdelkov smo se drugi dan sejma Dom odpravili v družbi Matjaža Malovrha, energetskega svetovalca pri svetovalni mreži Ensvet, katere delovanje subvencionira Eko sklad Slovenije. Sogovornik je bil dolga leta vodja te svetovalne mreže, ki je nastala v okviru Gradbenega inštituta ZRMK. Svoj sejemski izbor je prilagodil najbolj aktualnim potrebam ljudi, ki se obračajo po nasvete na energetske svetovalnice.

Po njegovih besedah je v zadnjem času najpogostejše vprašanje zamenjave goriva. Kurjenje z drvmi in drugo biomaso se je izkazalo za polovico cenejše od kurilnega olja, drugi problem pa je nastopil z delitvijo ogrevalnih stroškov v večstanovanjskih zgradbah, zaradi česar se stanovalci bolj odločajo za posege, s katerimi bi izboljšali energijske lastnosti stavb, zlasti izolacijo hiš in zamenjavo stavbnega pohištva. Ker opaža čedalje pogostejše prehode s fosilnih goriv na biomaso, je v svoj izbor uvrstil ogrevalne naprave, ki so na tehnološko najvišji ravni in imajo hkrati kar najmanjši izpust trdnih delcev v ozračje. Med sejemskimi ponudniki letos žal ni našel veliko tehnoloških novosti, v izbor pa je vključil izjemna dosežka slovenskih podjetij Termo-tehnika in M Sora, ki med konkurenco izstopata po tehnološki inventivnosti: prvo z visoko učinkovito toplotno črpalko za pripravo tople vode, drugo pa s svojim dovršenim lesenim oknom, za katero je pridobilo certifikat primernosti za pasivne hiše.

Kotel na polena Fröling F 4 turbo, Biomasa

Prednost izdelka, ki ga ponuja podjetje Biomasa iz Luč, je avtomatski vžig – naložen s poleni se lahko vključi kadarkoli pozneje (po načelu naloži, zakuri in pozabi). Kotel ima v ozadju prigrajen shranjevalnik tople vode, v katerega oddaja toploto, ko regulacija ogrevalnega sistema zapre dovod te v ogrevalni sistem hiše. Ta pa iz njega črpa toploto, ko gorivo v kotlu dogori in je treba spet naložiti polena. Če izberemo ustrezno izvedbo kotla, mu je mogoče takoj ali pozneje prigraditi kotel na pelete, ki deluje povsem avtomatsko, brez dodatnega nakladanja. To kombinacijo, ki se imenuje Dual, na začetku naložimo s poleni, ko teh zmanjka, pa se v sistem avtomatično vključi del, ki se samodejno nalaga s peleti iz zalogovnika, izbiro pojasni Matjaž Malovrh.

Toplotna črpalka TČ 2 Kronoterm, 
Termo-tehnika

Pri toplotni črpalki zrak/voda za pripravo tople vode gre za popolnoma slovenski izdelek, ki se zunaj ne razlikuje od podobnih, vendar ga zaradi optimirane sestave notran­jih elementov odlikuje izredna učinkovitost. Da ne bo zmede, naj povemo, da bodo izdelki Termo-tehnike iz Braslovč, ki se je zelo uveljavila tudi v tujini, na trgu odslej prepoznavni pod blagovno znamko Kronoterm. Medtem ko ima črpalka moč le od 1,5 do 2 KW, dosega grelno število 4,3. Izdelek ima tristolitrski bojler in je primeren za pripravo tople vode za individualne hiše. Za zamenjavo je posebej ustrezen tam, kjer se topla voda že zdaj pripravlja z elektriko, je svojo utemeljitev zaokrožil Matjaž Malovrh.

Kaminska peč Umbra, Pečarstvo Hrovat

Izdelek proizvajalca Leda, ki ga na slovenskem trgu ponuja Pečarstvo Hrovat iz Meng­ša, je avtomatsko delujoča peč na pelete, pri kateri z vrhnje strani odpremo zalogovnik, v katerega gre 45 kg peletov. To lahko, seveda glede na potrebe po toploti, zadostuje tudi za več dni. V prehodnih obdobjih lahko peč, opremljena s popolno regulacijo, samodejno uravnava temperaturo v večjem prostoru. S toplotno močjo od 2,4 do 8 kW in 90-odstot­nim izkoristkom je po sogovornikovih besedah primerna za ogrevanje v individualnih hišah v prehodnih obdobjih. Za delovanje polža, ki nalaga pelete, in regulacijo potrebuje električni priključek. Matjaž Malovrh je izdelek izbral tudi zato, ker preverjeni ponudnik zanj zagotavlja celostno storitev, od svetovanja, vgradnje do servisiranja.

Leseno okno Udobje E112, M Sora

Naš sejemski spremljevalec je izbral najnovejše in tehnološko najbolj dovršeno okno slovenskega proizvajalca M Sora iz Žirov, primerno za nizkoenergijske in pasivne hiše, za katero je podjetje pridobilo certifikat nemškega inštituta za pasivno gradnjo iz Darmstadta. Leseni okvir ima v notranjosti zračne kanale, ki povečajo izolativnost profila. Skupni količnik toplotne prehodnosti okna je 0,66 W/m2K. Prednost je, da ima okensko krilo tesnjenje v treh ravneh, kar mu zagotav­lja skoraj absolutno zrakotesnost. Za manj zahtevne objekte izdeluje podjetje po sogovornikovih besedah celo paleto kakovostnih oken (za povečanje obstojnosti tudi z aluminijasto oblogo na zunanji strani) – primerna so tudi za zamenjavo v večstanovanjskih hišah, zanja pa je mogoče dobiti subvencijo Eko sklada, ki je zadnja leta omejena na lesena okna. Kakor pri vseh oknih pa velja, da ustrezajo standardom le, če so vgrajena po smernicah RAL, posebej poudari Malovrh.

Prezračevalni sistem Mikrovent 300, Mik Celje

Ta izvedba lokalnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo toplote podjetja Mik iz Celja, ki je sicer sestavni del Mikovih oken, se je v sogovornikov izbor uvrstila, ker jo je mogoče prigraditi tudi ob druga že zamenjana okna na objektu, in sicer v vseh položajih (tudi v navpičnem). Pri tem je treba skozi zunanjo steno izvrtati le majhne prezračevalne odprtine, za pogon ventilatorja v sistemu pa potrebujemo električno napeljavo. Prednost vgradnje takšnih prezračevalnih sistemov v stanovanje je možnost nastavitve samodejne regulacije zraka v prostoru, pri čemer v njem ne izgubljamo toplote. Rekuperator v lokalnem sistemu namreč izkoristi toploto odpadnega zraka za ogretje lamel v izmenjevalniku, skozi katere se mrzli zunanji zrak pred vstopom v prostor ogreje.

Lokalni prezračevalni sistem e2, 
Lunos

Zaradi prepogostih težav z zračenjem v stanovanjskih objektih, kjer so bila obstoječa okna zamenjana s sodobnejšimi, ki zelo tesnijo, je naš sogovornik izbral še lokalni prezračevalnik z rekuperacijo oz. vračanjem toplote, ki ga ponuja podjetje Lunos iz Ljubljane. Sistem, ki se namesti na zunanji zid stavbe, omogoča prezračevanje stanovanja brez odpiranja oken. Deluje tako, da slab zrak iz prostora v okolico prehaja skozi kemični vložek in mu odda toploto, po 70 sekundah pa ventilator tok obrne: sveži zrak iz zunan­josti skozi isti vložek, v katerem se segreje, preide v notranjost. S tem iz bivalnih prostorov odvedemo slab zrak, uravnavamo zračno vlago in preprečimo pojavljanje plesni.

Plošče Multipor za notranjo izolacijo, Xella porobeton SI

Izdelek podjetja iz Kisovca je primeren za izvedbo toplotne izolacije z notranje strani prostora. Gre za lahek in vodonevpojni kompaktni material, porobeton, tj. beton z veliko količino zaprtih zračnih mehurčkov, ki ima dobre toplotnoizolativne lastnosti. Po Malovrhovih besedah je prednost plošč, ki obstajajo v različnih debelinah, da se zelo lahko oblikujejo, zato oblaganje z njimi obvladajo tudi domači mojstri. Material zaradi svojih fizikalnih lastnosti ne potrebuje parne zapore, ki pri drugih tipih izolacije preprečuje, da bi vlaga iz prostora skoznje prešla na notranjo stran stene, ki jo izoliramo. Vseeno pa ta izolacijski material deloma sprejema vlago in jo potem vrača v prostor, zaradi česar ima tudi funkcijo regulatorja vlage. Ta vrsta izolacije se sogovorniku zdi primerna denimo tudi v kleteh, ki so vkopane in slabo ogrevane, saj prepreči, da bi se na stenah pojavil kondenz. Z njo je mogoče oblagati tudi strope, pri čemer do debeline 14 cm sidranje na podlago ni potrebno.

Panelne plošče Ekopanel iz stisnjene slame, Zeleni zajec

Konstrukcijski izdelek iz stisnjene slame češkega proizvajalca Ekopanel, katerega ponudnik pri nas je podjetje Zeleni zajec iz Ljubljane, je naš sogovornik izbral predvsem zato, ker je primeren tudi za gradnjo notranjih predelnih sten tam, kjer potrebujemo zelo dobro zvočno izolacijo. Zvočno izolira namreč precej bolje od mavčnokartonskih plošč, pri katerih se v notranjosti uporabi kamena volna. Nekoliko manj dobra je njegova toplotna izolativnost – če bi z njim oblagali zunanje stene, bi morali dodati še drugo izolacijo. Pomembna je tudi njegova okoljska neoporečnost, saj je povsem naraven izdelek z minimalnim okoljskim odtisom, pri katerem je za površino uporabljen recikliran karton, po koncu življenjske dobe pa ga je mogoče povsem razgraditi.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE