Kritine in ostrešja: Največ novosti na področju zaščite in barvanja

5. 6. 2014 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: arhiv podjetij

kritine, betonski strešniki, strešniki, ostrešja, strešne kritine

Kaj je novega v ponudbi strešne kritine na slovenskem trgu? S čim najpogosteje prekrivamo strehe bodisi na novi hiši bodisi pri prenovi? Katere posebnosti je treba upoštevati pri nameščanju posameznih vrst kritine in pripadajočih dodatkov na strehi? To so vprašanja, ki smo jih naslovili na proizvajalce in ponudnike kritine na našem trgu. Njihove odgovore povzemamo v nadaljevanju.

Zadnjo besedo pri izbiri imajo ženske

Na vprašanje, kateri strešniki iz njihove ponudbe gredo najbolje v promet, Jana Remec iz Goriških opekarn malo za šalo, malo za res odgovori, da imajo pri tem ponavadi največjo vlogo ženske, ki skrbijo za estetiko hiše. Na splošno pa so po njenih besedah pri njih zelo priljubljeni barvni korci, ki v kombinaciji z ustrezno barvo fasade in drugih materialov na objektu dajo hiši tisti pravi primorski, sredozemski pečat: »Streha, prekrita s korci, je zaradi načina prekrivanja ena najbolj prezračevanih, kljub temu pa se še vedno trudimo in težimo k nenehnemu izboljševanju tega parametra. Konstrukcijsko in po sestavnih sklopih so namreč strehe dandanes vedno bolj 'zaprte' (nosilna konstrukcija + folije + izolacija + folija + kritina), zato prezračevanju namenjamo več pozornosti.« V ponudbo so zato vključili linijo paroprepustnih folij, lepilnih in tesnilnih mas, trakov in še nekaterih dodatnih elementov nemškega proizvajalca, ki predvsem izboljšujejo raven prezračevanja strehe, krite s korci. Problem prezračevanja na kapu so rešili s kapno kovinsko mrežico, izdelano tako, da popolnoma preprečuje prehod ptičev in različnih glodavcev neposredno pod kritino, kjer bi lahko uničili paroprepustno folijo in izolacijo. »Mrežica hkrati preprečuje, da bi sunek vetra oziroma burje dvignil prvi korec v liniji,« dodaja sogovornica.

Teža opečne kritine na kvadratni meter je približno 54 kilogramov, naklon strehe, ki jo lahko pokrivamo s korci, je od 14 stopinj naprej, seveda pa sta temu prilagojeni izvedba paroprepustnih folij in dolžina prekrivanja strešnikov. Korce je mogoče na streho pritrjevati na različne načine. Najpogosteje se uporabljajo pritrdilne kljukice, ki omogočajo strešnikom, da »delujejo« skupaj z leseno strešno podlago (letvami). Poleg tega načina se na prezračevanih strehah uporablja pritrjevanje z vijaki, a je manj pogosto. »Na betonskih strešnih konstrukcijah, ki imajo izvedeno delno prezračevanje, pa je najpogostejši način pritrjevanja s poliuretansko peno,« pravi Remčeva in dodaja, da je za kakovostno izvedbo strehe pomembno uporabiti ustrezne dodatne elemente, kot so zaključni, razdelilni in vezni slemenjaki, prezračevalni korci, snegolovi in podobno, ki jih priporoča proizvajalec.

Nova tehnologija zaščite betonskih strešnikov

V podjetju Bramac med novostmi postav­ljajo v ospredje novo tehnologijo zaščite betonskih strešnikov. »Nova glazura, s katero obdelamo strešnik, je novost tudi v svetovnem merilu. Z njo ustvarimo ravno površino, v območju robov zapolni vse pore, česar z drugimi tehnologijami ni mogoče doseči,« poudarja Vide Boltez in dodaja, da glazura izboljša tudi videz streš­nika. Največ sprememb pa prinese v tehnološkem smislu, saj poveča kakovost kritine. Po sogovornikovih besedah gre za izjemno odporen sloj glazure, sestavljene iz kakovostnega in močnega cementa, kremenčevih peskov in naravnih pigmentov. Izdelana je iz naravnih materialov, zagotav­lja trdnost strešnika in površine, podaljša življenjsko dobo kritine in izboljša zaščito pred vremenskimi vplivi.

»Najbolje prodajan je strešnik Klasik Glazuron, ki združuje vse znanje izdelave kakovostih betonskih strešnikov in sodobno tehnologijo zaščite strešnika,« pravi Boltez, ki opaža, da so kupci pri izbiri kritine vse bolj pozorni na kakovost, varnost, videz in tudi na okoljsko sprejemljivost izdelkov, ki jih vgrajujejo v svoje hiše.

Sogovornik opozarja, da je treba pri montaži upoštevati strokovne informacije oziroma tehnična navodila proizvajalca. V njih je za vsak model strešnika opisan način letvanja strehe, ki pa je odvisen tudi od naklona: »Poleg pravilnega letvanja je zelo pomembno ustrezno prezračevanje, da dobimo tako imenovano hladno streho, poskrbeti je treba za pravilno in ustrezno razporeditev zračnikov glede na model strešnika, pravilno izvedbo slemena in pravilno izvedbo zračnega mostu. V zadnjem času, ko smo priča vse več­jim vremenskim spremembam, je še toliko bolj pomembno tudi pravilno pritrjevanje. Za ta namen graditeljem ponujamo posebne pritrdilne spojke (evrospojke), ki se glede na lokacijo objekta pritrjujejo po različnih shemah.« Priporočila proizvajalca kritine je prav tako treba upoštevati, ko gre za montažo snegolovov, tako točkovnih kot linijskih. Tudi v tem primeru so sheme pritrjevanja odvisne od lokacije objekta (različne debeline snežne odeje) in naklona strehe.

Nova tehnologija barvanja vlaknocementnih plošč

Po besedah Kristine Bavcon iz podjetja Esal med novostmi v zadnjih dveh letih najbolj izstopa nova tehnologija barvanja vlaknocementnih valovitih plošč: »Najsodobnejši sistem barvanja z dvojnim površinskim nanosom čiste akrilne barve v mat različici zagotavlja ploščam bistveno večjo kakovost in trajnost barvanja. Izboljšana sta sam oprijem barve in debelina barvnega filma, zato je površina odpornejša proti praskam in vremenskim vplivom.« Med novostmi opozori še na kritino Toscana, za katero so značilni majhna masa, velik format in atraktivna oblika, ki je hkrati valovita in ravna, primerna pa je za vse vrste streh z naklonom od deset stopinj naprej.

Najbolje prodajana kritina iz njihove ponudbe je valovita strešna kritina Valovitka, kar po eni strani pripisujejo dejstvu, da je to najugodnejša rešitev za zamenjavo dotrajane azbestnocementne kritine, saj so dimenzije in profil pri obeh popolnoma enaki in lahko ohranimo obstoječe nepoškodovane letve in nosilno strešno konstrukcijo. Po drugi strani, dodaja Bavconova, pa valovita kritina zaradi svojih fizikalno-mehanskih in estetskih lastnosti ustreza vsem zahtevam gradnje sodobnih nizkoenergijskih hiš: »Vali zagotavljajo kritini visoko nosilnost in dodatno prezračevanje pod njo, sama velikost plošč pa omogoča hitro pokrivanje streh z naklonom od sedem stopinj naprej. Program obsega dva tipa plošč s petimi in osmimi vali različnih dolžin. Najbolj priporočamo petvalno ploščo, ki jo lahko v kombinaciji z raznovrst­nimi fazonskimi kosi namestimo na vse vrste objektov z različnimi tipi strehe. Z izbranimi fazonskimi kosi je mogoča izvedba slemena, grebena, strešnega čela in podobno. S prehodnim elementom se lahko izvede eleganten prehod s strehe na fasado.« Plošča ima vgrajene varnostne trakove, ki zmanjšujejo nevarnost padca skozi streho, če plošča poči. Dobro prenaša tako zmrzal in sneg kot poletno vročino, se ne deformira in ohranja svojo funkcionalnost. »To obstojnost gre pripisati izredno visoki gostoti in trdnosti kritine, ki jo dosežemo s tehnologijo stiskanja plošč. Na letve ali kovinsko podkonstrukcijo je pritrjena z najmanj štirimi tipskimi vijaki, pri čemer sta razpored in število pritrdil odvisna od lege plošče na strehi, višine objekta in obtežbe z vetrom. Ker gre za lahko kritino, ki potrebuje preprosto nosilno konstrukcijo, je primerna tako za starejše objekte kot za sodobno zgrajene hiše v masivni ali montaž­ni izvedbi,« našteva sogovornica.

Kakovostnejši barvni nanosi

Alenka Skok iz podjetja Skrin med novostmi navede kakovostnejše barvne nanose za kovinske kritine: »Barvo smo poimenovali deep mat, pločevino z novim barvnim nanosom pa tržimo v obliki strehe Trapez in Strešnik v rjavem, opečnatem in antracitnem odtenku. Kritina je od slemena do žleba izdelana v enem kosu in preprosta za montažo.« Ob pravilni montaži, ki vključuje uporabo pritrdilnih elementov po priporočilu proizvajalca, je odporna proti vsem vremenskim vplivom.

Kritina je izdelana iz pocinkane pločevine, debele 0,6 milimetra in z 275 grami nanosa cinka na kvadratni meter, zato je lahka – njena teža je približno šest kilogramov na kvadratni meter, zato je po besedah sogovornice še posebno primerna za sanacije starejših objektov: »Vse obrobe, vrhnjaki in drugi dodatki so izdelani iz enakih materialov, v popolnoma enakih odtenkih in kakovosti kot sama kritina. Na streho lahko postavimo tudi linijske ali točkovne snegobrane, ki smo jih prav tako razvili in izdelali v podjetju.«

Predvsem vizualne spremembe

»Novosti na področju kritine v zadnjih letih temeljijo predvsem na vizualnih spremembah. Trgu smo tako ponudili več različnih barv in odtenkov, inovacije in izboljšave pa smo naredili tudi na proizvodnih strojih, kar pomeni predvsem krajši rok dobave in natančnejši končni izdelek,« pravi Uroš Justinek iz podjetja Hosekra.

Po kovinskih kritinah, ki jih imajo v ponudbi, je veliko povpraševanja, saj so primerne tako za novogradnje, gospodarska poslopja, proizvodne dvorane in nadstreške kot za prenove: »Pri novogradnjah se investitorji večinoma odločijo za pločevinasto kritino s posipom, ki jo poleg lepega videza odlikuje odpornost proti toči in neurju, primerna je tudi za razgibane strehe. Ko gre za prenovo starih hiš oziroma streh, pa je najpogostejša izbira kovinska kritina od slemena do žleba v enem kosu v imitaciji klasičnega streš­nika ali v imitaciji klasičnega bobrovca.«

Pločevinasta kritina je v primerjavi z drugimi kritinami zelo lahka (približno pet kilogramov na kvadratni meter), primerna je za strehe z naklonom od tri stopinje naprej. Najpomembnejše pa je, opozarja sogovornik, da je zmontirana kakovostno in v skladu s krovsko-kleparskimi standardi: »Pločevinasta kritina mora biti dovolj dobro pritrjena (približno štirje vijaki na kvadratni meter) in zaključena z ustreznimi zaključnimi obrobami. Če je pritrjena po navodilih proizvajalca, smo lahko pod takšno streho mirni tudi v najbolj ekstremnih vremenskih razmerah. Njena prednost se pokaže predvsem ob toči, saj je niti najdebeljša zrna ne prebijejo. Prav tako ni problem ekstremna snežna odeja, saj je kritina lažja in ni težav s preobremenjenostjo ostrešja. Je pa pomembno, da je na njej nameščenih dovolj snegobranov.« Tistim, ki imajo pomisleke glede odpornosti pločevinaste kritine proti vetru, Justinek odgovarja, da je bila večina razkritih streh v orkanskem vetru posledica nekakovostne in malomarne montaže.

Le sedmina teže klasičnih strešnikov

»Novost na trgu je kritina Quadro by Icopal, ki ima videz modernih gladkih opečnih streš­nikov, tehta pa le sedmino teže klasičnih strešnikov. Kljub temu je zelo kompakt­na, saj je narejena iz posebne 0,75 milimet­rov debele pločevine. K strešnikom seveda spada tudi paleta zaključnih elementov,« pravi Gregor Rupnik iz podjetja Gradion in dodaja, da kupci med njihovimi izdelki še vedno najraje posegajo po kritini decra classic, ki s svojimi lastnostmi in obliko zadosti najširšemu obsegu arhitekturnih zahtev.

Med posebnostmi pri montaži opozori na način pokrivanja z dvojnim preklopom, zaradi katerega je kritina primerna za strehe z naklonom od deset stopinj in vse do 90 stopinj: »Z njo lahko oblečemo tudi dele fasade, saj so strešniki pritrjeni na konstrukcijo. Zaradi tega kritina prenese močne orkanske vetrove, veliko točo in močne padavine.«

KOMENTARJI

janez vodenšek
14. 11. 2014 09:05

zanima me nova zaščita srešnika z barvo imam hišo 13x 9 m kak je postopek in cena

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE