Svetovanje pri sanaciji in gradnji

18. 1. 2016 | Besedilo: J. B.

energijska obnova, sanacija, natečaj

V sodelovanju s strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK (GI ZRMK) bomo v pomladnih mesecih objavili sedem predlogov za prenovo stanovanjskih hiš ali stanovanj ter za energijsko-ekonomsko optimizacijo pri načrtovanju pasivne hiše, izbranih izmed prijavljenih na natečaju za strokovno svetovanje. K sodelovanju vabimo tiste, katerih posegi oz. načrti sodijo v eno izmed teh skupin: utrditev nosilne konstrukcije v stanovanjski hiši; vdiranje kapilarne vlage v konstrukcijske elemente hiše iz terena; težave z algami, vlago in plesnijo v bivalnih prostorih ali na fasadi; zamenjava ogrevalnega sistema; energijska sanacija toplotnega ovoja družinske hiše; celovita energijska prenova enodružinske hiše in energijsko-ekonomska optimizacija pri načrtovanju nove pasivne enodružinske hiše.

Več o trajanju in pogojih natečaja, v katerem sodelujemo s strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK, lahko preberete v prispevku Natečaj: svetovanje pri načrtovanju obnove ali pasivne hiše, v nadaljevanju pa pojasnjujemo, kakšni posegi v stavbah ali bivalnih prostorih in načrtri spadajo v naštete skupine. Prosimo vas, da ob prijavi zapišete tudi zaporedno številko skupine, za katero se prijavljate.

1. Delna ali celovita utrditev nosilne konstrukcije

V sklopu celovitih prenov stavb, tudi spomeniško zaščitenih, se pogosto pozablja na utrditev nosilne konstrukcije, ki jo je treba izvesti tudi v primerih, ko niso vidne razpoke na konstrukcijskih elementih. Ker Slovenija leži na potresnem območju, je treba poleg statične sanacije predvideti tudi protipotresno utrditev. Trdnost in stabilnost nosilnega sistema sta bistvenega pogoja za varnost in uporabnost stavb. V sodelovanju s strokovnjaki GI ZRMK bomo opravili vizualni pregled, analizirali projektno nalogo investitorja, v kateri je začrtal glavne cilje in obseg načrtovane prenove, in predlagali sanacijsko-ojačitvene ukrepe, skladne z veljavno tehnično zakonodajo. Zaželeno je, da k opisu problema in želja priložite tudi fotografije obstoječega stanja.

2. Preprečitev kapilarnega vlaženja iz terena

K propadanju nosilnega sistema v stavbah pripomore tudi kapilarno vlaženje iz terena. Vzroki za prekomerno vlaženje so lahko različni, npr. neustrezna ali dotrajana hidroizolacija, neprimerno odvodnjavanje površinskih in meteornih vod, neustrezna drenaža. V sodelovanju s strokovnjaki GI ZRMK bomo opravili pregled prizadetega območja ter na podlagi opravljenih meritev stopnje vlage in ugotovljenih vzrokov za vlaženje predlagali najustreznejši pristop k sanaciji. Zaželeno je, da k opisu problema in želja priložite tudi fotografije obstoječega stanja.

3. Alge, vlaga in plesen na fasadah in v bivalnih prostorih

Na prvi pogled je izvedba toplotne zaščite fasade preprosto opravilo. Posledica neustrezne izbire in izvedbe toplotnoizolacijskega sistema so lahko estetskega in funkcionalnega značaja. Mednje sodijo razpoke zaključnega sloja, mehurjenje, odstopanje toplotne izolacije od podlage, zamakanje, toplotni mostovi, kondenzacija in plesen v bivalnih prostorih. Posebna vrsta težav pa so biogene poškodbe, to je pojav plesni in alg na zaključnem sloju fasade. V sodelovanju s strokovnjaki GI ZRMK bomo opravili vizualni pregled fasade in prostorov, ugotovi bivalne navade stanovalcev, opravili meritve mikroklimatskih parametrov (vlaga in temperatura), identificirali vzroke za težave ter predlagali morebitno spremembo bivalnih navad in ukrepe za sanacijo. Zaželeno je, da k opisu problema in želja priložite tudi fotografije obstoječega stanja.

4. Zamenjava ogrevalnega sistema

Zamenjava ogrevalnega sistema je v določenih primerih, predvsem tam, kjer prevladujejo finančne omejitve za investicijo, lahko učinkovitejši ukrep kot čakanje na celovito energetsko sanacijo stavbe. Tudi v primerih, kjer se iz vidika gradbene fizike učinkovite stavbe ogrevajo z neustreznim energentom ali sistemom, je zamenjava energetsko in stroškovno pogosto učinkovit ukrep, tudi če sistem še ni amortiziran. Poudarek bo predvsem na viru toplote ogrevalnega sistema in sistemu za pripravo tople sanitarne vode. Na podlagi stanja stavbe, pri čemer se preverijo ključni elementi (ovoj, stavbno pohištvo, toplotni mostovi) s termografijo, stanje razvodnega sistema ogrevanja in stanje vira toplote, bomo v sodelovanju s strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK predlagali energijsko učinkovito alternativo. Pri tem bomo upoštevali in predstavili okoljske in stroškovne učinke predlagane zamenjave. Zaželeno je, da k opisu problema in želja priložite tudi fotografije obstoječega stanja.

5. Energijska sanacija ovoja stavbe

Naša tehnična zakonodaja s področja energetske učinkovitosti je ena izmed najstrožjih v Evropski uniji. Pri prenovah ni več glavno vprašanje sama debelina toplotno izolacijskega sloja, ki je pomembna tudi zaradi nosilnosti, temveč iz kakšnega materiala naj bo ter da bo ustrezala protipožarnim in drugim zahtevam. Dileme se pojavljajo tudi pri izolaciji balkonov, nadstreškov, frčad, stropov, tal ter pri zatesnitvi prebojev in rege med oknom in zidom. V sodelovanju s strokovnjaki GI ZRMK bomo opravili vizualni pregled ovoja stavbe ter analizirali projektno nalogo investitorja, v kateri je začrtal glavne cilje in obseg načrtovane prenove. Po potrebi bomo opravili dodatne meritve in na podlagi pridobljenih podatkov predlagali ukrepe za izboljšanje enmergijske učinkovostosti stavbe. Zaželeno je, da k opisu problema in želja priložite tudi fotografije obstoječega stanja.

6. Celovita energijska prenova enodružinske hiše

Celovita energetska prenova starejše enodružinske hiše je velik organizacijski, tehnični in seveda investicijski korak. Ob oblikovanju zasnove zanjo se srečujemo z vrsto vprašanj, povezanih z izboljševanjem bivalnega ugodja, povečevanjem energijske učinkovitosti, zmanjševanjem stroškov za obratovanje in obvladovanjem investicije. Ob tem želimo v čim večji meri izkoristiti priložnosti ter ustrezno obvladati omejitve, ki nastopajo v takšnih projektih. Uskladiti moramo morebitne arhitekturne izboljšave in ovrednotiti učinke ukrepov na toplotnem ovoju stavbe (izolacijski posegi). Projekta za celovito energetsko sanacijo hiše mora biti optimiran, saj le tako izpolnimo pričakovanja, ki bodo obratovanje prenovljene hiše ter življenje v njej zaznamovali v naslednjih desetletjih. Za izbrani projekt bomo pregledali izhodiščne ideje za celovito energetsko prenovo ter jih v svetovanju podrobneje analizirali in jih računsko optimirali. Cilj je izboljšava in uskladitev rešitev za doseganje energijskega razreda nizkoenergijske hiše, ki se nato lahko vključijo v izvedbene načrte za prenovo stavbe. Z optimiranim projektom celovite prenove lahko investitorji kandidirajo za nepovratna sredstva ali ugodne kredite, ki so na voljo v takšnih primerih. Ob prijavi priložite opisu zasnove in želja, povezanih z načrtovano celovito energetsko prenovo, tudi načrte arhitekture za obstoječo hišo (tlorisi, prerezi, fasade) ter fotografije zunanjosti stavbe.

7. Energijsko-ekonomska optimizacija pri načrtovanju nove pasivne enodružinske hiše

Ko načrtujemo novo enodružinsko hi,šo se srečujemo z vrsto vprašanj, povezanih z doseganjem bivalnega ugodja, energijske učinkovitosti, stroškov za obratovanje in seveda same investicije v gradnjo stavbe. Na vse našteto vplivamo z arhitekturno zasnovo hiše, načrtovanjem investicijskih ukrepov na toplotnem ovoju stavbe ter na strojnih instalacijah. Energijski koncept hiše mora biti celovito optimiran, saj le tako izpolnimo pričakovanja, ki bodo obratovanje hiše ter življenje v njej zaznamovali v naslednjih desetletjih. Za izbrani projekt zidane ali lesene hiše bomo pregledali izhodiščne ideje za energetsko zasnovo ter jih v svetovanju podrobneje analizirali in jih računsko optimirali. Cilj je izboljšava in uskladitev rešitev za doseganje energijskega razreda pasivne hiše, ki se nato lahko vključijo v izvedbene načrte za novogradnjo. Z optimiranim projektom pasivne hiše lahko novograditelji kandidirajo za nepovratna sredstva ali ugodne kredite, ki so na voljo v takšnih primerih energijsko visoko učinkovitih zasnov. Ob prijavi priložite opisu zasnove in želja, povezanih z vašo načrtovano novogradnjo, tudi načrte arhitekture za idejno fazo ali pa aktualni arhitekturni načrt iz faze projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD), v elektronski obliki.

 

 

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE