Zavarovanje doma: Pametna napeljava in videonadzor

22. 12. 2014 | Besedilo: Sebastijan Ozmec | Fotografije: Tomi Lombar, Igor Mali/fotodokumentacija Dela

zavarovanje doma, pametna napeljava, videonadzor, protivlomni sistemi

Hišo ali stanovanje pred vlomilci najbolje zavarujemo s sistemi tehničnega varovanja. Če alarme, kamere in druge elemente tehničnega varovanja povežemo v sistem pametne napeljave, lahko opozorilo o poskusu vloma dobimo kar po telefonu ali tablici, tudi kadar nas ni doma. Še bolj varni pa bomo, če se povežemo z varnostnim nadzornim centrom, ki ob alarmu pošlje na teren usposobljeno intervencijsko ekipo.

»Število vlomov v stanovanja ali stanovanjske hiše, pa tudi počitniške hiše narašča iz leta v leto, za povrhu so storilci čedalje bolj predrz­ni ali nasilni. Priložnost dela tatu in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje, da bi ga kdo odkril, najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu, in ki očitno nima varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno,« policija opozarja državljane glede vlomov v domove. Poleg mehanskih rešitev, s katerimi lahko zavarujemo svoj dom, se v zadnjem času vse bolj uporablja tehnično varovanje. Veliko novejših hiš in stanovanj je namreč že oprem­ljenih s pametno napeljavo, ki se v kombinaciji z videonadzorom lahko spremeni tudi v učinkovito preventivo pred vlomi.

Učinkovita pametna napeljava

Osnovni namen pametne napeljave, ki si jo namestimo v hiši ali stanovanju, je, da nam omogoči čim več udobja. Z njo lahko namreč upravljamo vrsto elektronskih naprav. Ne le da lahko prižigamo in ugašamo luči ali dvigujemo in spuščamo žaluzije, uporabljamo jo tudi za regulacijo ogrevanja, upravljanje avdio- in videonaprav, gospodinjskih aparatov, na daljavo odpiramo in zapiramo vhodna ali garažna vrata in še vrsto drugih stvari.

Pametno napeljavo pa lahko uporabimo tudi za varovanje doma, čeprav v osnovi ni namenjena temu. Povežemo jo namreč lahko z različnimi sistemi tehničnega varovanja, kot so alarm za dim oziroma požar, tipala gibanja, alarm proti vlomu, pa tudi z različnimi sistemi videonadzora ali z domofonom z zaslonom, da lahko sami preverimo, kdo je pred hišo ali stanovanjem. Če svoj dom povežemo še s klicnim centrom varnostne službe, pa smo za varnost pred vlomilci storili vse, kar je v naši moči. »Dandanes pametna napeljava, ki hišo nadgradi v pametno, res ni več znanstvena fantastika. Ponudnikov rešitev je veliko; menimo, da je zelo dobrodošlo, da je sistem upravljanja pametne hiše združen s sistemom varovanja. S tem poskrbimo za celovito upravljanje vseh funkcij obeh sistemov. Pri alarmnem sistemu je zelo pomembno, da je preprost za uporabo, in druge funkcije temu ne smejo biti v napoto,« pojas­ni Grega Zakrajšek iz podjetja Sintal.

Pametna napeljava omogoča, da na pamet­nem telefonu ali tablici preverimo, ali smo postali žrtev vlomilcev, tudi kadar smo zdoma. Na daljavo, od koderkoli, lahko pogledamo posnetke kamer ali vklopimo alarmni sistem. »Sodobne alarmne naprave že vključujejo nekatere funkcije pametne napeljave. Omogočajo upravljanje s pametnim telefonom ali tablico. Z njima lahko poleg vklopa in izklopa alarma krmilimo tudi druge naprave, na primer prižgemo luči, odpremo garažna vrata, vklopimo peč za ogrevanje. Lahko pa seveda tudi klasično alarmno centralo povežemo s pametno napeljavo v domu in za primer vklopa alarma sestavimo poljuben scenarij, da se na primer prižgejo vse luči v objektu, odprejo žaluzije, zaklenejo garažna vrata in podobno,« opiše možnosti Matej Kop iz podjetja Varnost Maribor.

Protivlomni sistemi

Sama pametna napeljava ni dovolj, da bi nas zavarovala pred vlomilci, je pa priročen sistem, ki omogoča, da z enim uporabniškim vmesnikom upravljamo različne naprave, tudi varnostne. »Med drugim je lahko to videonadzor. Pametna napeljava je z vidika varovanja lahko le nadgradnja sistema javljanja vloma, ki mora ne nazadnje zadostiti standardom, ki jih za to področje predpisuje slovenska zakonodaja,« Matej Kop poudari, da zgolj pametna napeljava ni dovolj za varnost pred vlomilci.

Zaščita pred kriminalci se pri hišah in blokih lahko začne že pri varovanju okolice. Zavarujemo lahko dostop do objekta, če gre za zasebno zemljišče, nato pa predvsem okna v pritličju, balkone, vhodna in garaž­na vrata, saj se po policijski statistiki ravno skozi te lahko dostopne točke zgodi največ vlomov. Da bi zaznali vlomilce, moramo v okolici hiše namestiti infrardeči pasivni javljalnik zaznavanja gibanja, akustični jav­ljalnik loma stekla ali magnetno stikalo, ki zazna odprta vrata ali okna.

Možnosti je veliko. Najbolje pa je, da se odločimo za celovit pristop s kompleksnejšim protivlomnim sistemom, ki je namenjen preprečevanju vlomov in zaznavanju morebitnih vsiljivcev. Običajno so protivlomni sistemi sestavljeni iz komponent, kot so tipala gibanja, kamere, snemalniki, monitorji, napajalniki, sirene, lahko pa protivlomni sistem prek pametne hišne napeljave in telefonske ali radijske zveze povežemo tudi z operaterjem v varnostnonadzornem centru, ki ob zaznanem vlomu na teren pošlje intervencijsko ekipo. »Na centralo kakovostnega sistema lahko povežemo različne varnostne sisteme, denimo za protivlomno zaščito in videonadzor,« svetuje Grega Zakrajšek.

Videonadzor

Središče pametne hišne napeljave je osred­nja nadzorna enota, prek katere lahko nadzorujemo vse sisteme avtomatizirane hiše ali stanovanja. Vsebuje operacijski sistem, integrirano diskovje, vmesnike za upravljanje z moduli avtomatizacije in vmesnike za priklop enot tehničnega varovanja, kot je videonadzor. Prav videonadzor je poleg alarmov in tipal gibanja najboljši varovalni mehanizem proti vlomilci. Če nas vseeno okradejo, pa lahko policiji pomaga odkriti storilce kaznivega dejanja.

Videonadzorni sistem sestavljajo kamere, ki so lahko postavljene zunaj ali v objektu, in digitalni shranjevalnik, kamor shranimo posnetke. Del sistema je lahko tudi domofon ali videodomofon, ki je v kombinaciji z električno ključavnico učinkovito sredstvo proti vlomu. »Poleg videonadzornega sistema priporočamo še alarmno napravo. Kljub temu da lahko videonadzorni sistem ob zaznavi premikanja pošlje elektronsko sporočilo s sliko ali shrani posnetek, je alarmna naprava tista, ki pošlje uporabniku sms, da se je nekaj zgodilo, hkrati pa lahko obvesti pristojne varnostne službe,« pravi Matej Jagodič iz Tech Trade Centra, ki opozarja, da morajo biti varnostne kamere postavljene tako, da ne snemajo tuje posesti, hkrati pa moramo na vidno mesto postaviti obvestilo o videonadzoru, če ne želimo tvegati tožbe zaradi nepooblaščenega snemanja. »Videonadzorni sistem omogoča pregled trenutnega dogajanja ali pregleda posnetkov na mobilnih napravah ali računalniku. Posnetke incidenta, ki lahko nakažejo na storilca, pregledamo in nato predamo pristojnim organom,« še doda Jagodič.

Varnost doma

Izmed vseh komponent za varovanje hiše ali stanovanja je najbolj učinkovit videonadzor. »Z vidika varovanja se videonadzor uporablja v dva namena: preventivnega, saj kamere pogosto odženejo nepridiprave, in za rekonstrukcijo dogodkov, se pravi tudi za denimo preiskavo po vlomu. Za doseganje višje ravni varnosti pa je dobro, da je videonadzor kombiniran s sistemom protivlomnega varovanja, ki je prav tako lahko del pametne napeljave oz. priklopljen na sistem varovanja,« smiselnost kamer okoli hiše zagovarja Grega Zakrajšek.

Tudi če imamo najsodobnejši videonadzorni sistem povezan z najmodernejšo pametno napeljavo, bomo največ storili za svojo varnost, če se bomo povezali tudi z enim izmed varnostnih klicnih centrov, ki imajo zaposlene usposobljene varnostnike. Intervencijska ekipa ne priskoči na pomoč zgolj ob vlomu, temveč se lahko odzove tudi na obvestilo o požaru ali poplavi v hiši. Vse je odvisno od tega, kakšno pametno napeljavo smo vgradili. »Dobra pametna napeljava omogoča kombinacijo alarma in notranjih sistemov za avtomatizacijo, vizualizacijo stanja alarmnih sistemov na zaslonih, izboljšanje kakovosti življenja s pametnimi tehnologijami, daljinsko upravljanje s pametnimi telefoni, upravljanje s sistemom s tipkovnico na dotik, nadzor osvetlitve, ogrevanja, prezračevanja in s tem povezano energetsko učinkovitost, zastiranje zaves, spuščanje rolet, zalivanje vrta,« svetuje Zakrajšek, da je treba dobro premisliti pred izvedbo pametne napeljave. Najbolje je, da o varovanju doma in namestitvi pametne napeljave v kombinaciji z varnostnimi sistemi razmišljamo že ob gradnji hiše, da si prihranimo večja gradbena dela, ki bi bila potrebna ob poznejši vgradnji.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE