Spalnice in ležišča: Spanje na vodni postelji

20. 3. 2014 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: arhiv podjetij

vodna postelja, postelje, vzmetnice

Izbrati pravo ležišče, ki bo dobro podpiralo telo in omogočilo kakovosten spanec, ni lahka naloga. Med množico različnih se je v zadnjih letih kar precej razširila ponudba vodnih postelj. Tudi pri teh šteje kakovost v vseh pogledih. Pozanimali smo se o prednostih in slabostih spanja na takem ležišču. Kako se spi na njem, pa smo povprašali tudi uporabnico, ki se je zanj odločila že pred leti.

Vodne postelje se med seboj razlikujejo po izvoru, kakovosti sestavnih delov (prevleke, penastega okvirja, vodnega jedra, varnostne folije, grelnika) in izdelave, stopnji dušenja, debelini materiala in polnilu prevleke. Pred nakupom je dobro preveriti, kdo je proizvajalec. Kot pravijo v podjetju Maremico, že podatek, koliko let je podjetje, ki prodaja oziroma izdeluje vodne postelje, na trgu, pove, koliko izkušenj ima s takšnimi ležišči, pa tudi, kako dolgo se bo obdržalo na trgu in tako omogočalo kupcem servis in uveljav­ljanje garancije. »Vodna postelja potrebuje vzdrževanje, kadarkoli po nakupu jo je mogoče tudi nadgraditi oziroma preoblikovati, če uporabnik ni povsem zadovoljen z njo,« še poudarjajo. Prav tako je pomemben izvor materialov, zato je pred nakupom priporoč­ljivo preveriti, ali so sestavni deli izdelani v državah EU. Tu veljajo strožji standardi kot zunaj EU, kamor se, zaradi cenovno ugodnejše proizvodnje in nabave materiala, usmerja vedno več podjetij.

Podjetja, ki v svojih ležiščih uporabljajo kakovostne in za zdravje neškodljive materiale, si pridobijo certifikate, ki to potrjujejo. Tudi to se da preveriti pred nakupom. Eden tak­šnih certifikatov je Oeko-Tex, razred 1. Prav tako je dobro preveriti, kakšen servis omogoča podjetje, pri katerem nameravate kupiti vodno posteljo. »Enkrat na leto je treba v vodno jedro dodati sredstvo za vzdrževanje. S tem se podaljšuje tudi življenjska doba postelje,« pojasnjujejo v podjetju in priporočajo, da o tem, s čim so zadovoljni in s čim ne, povprašamo prijatelje ali znance, ki že spijo na vodni postelji.

Prednosti in slabosti

Tisti, ki niso še nikoli preskusili vodne postelje, se najprej vprašajo, ali se bodo na njej pozibavali kot na vodi. Pa je to res? »Vsekakor ne bo nihče dobil morske bolezni. Postelja se zaradi vodnega polnila sproti prilagaja telesu. Za marsikoga neprijetno zibanje umirijo vgrajeni dušilci v jedru. Ti umirjajo naše premikanje in omogočajo, da se postelja umiri, ko se nehamo premikati,« odgovarjajo v podjetju. Na začetku, ko se še navajamo, bomo občutili razliko med klasično in vodno, še pojasnjujejo, pri slednji bolj občutimo prilagajanje telesu.

Prav to, ne glede na telesno konstitucijo in spalne navade, spada med prednosti vodne postelje. »Zaradi vgrajenih grelnikov je leži­šče suho in primerno tudi za alergike in astmatike. Poleg tega toplota blagodejno vpliva na celotno telo.« Tudi to je ena izmed prednosti, dodajajo v podjetju, prav tako snem­ljiva in pralna prevleka, ki omogoča dobro higieno. Prevleko lahko operemo, površino vodnih jeder pa obrišemo in osvežimo.

Kaj pa slabosti? »Ko je vodna postelja postav­ljena in napolnjena, je ne smemo premikati, ne da bi jo prej izpraznili. Niti za nekaj centimetrov ne. Gre za to, da morajo biti znotraj podstavka nosilni križi enakomerno razporejeni ravno zaradi njene teže. S premikanjem napolnjene postelje pa bi to enakomernost porušili in tvegali poškodbe tal in vodne postelje,« odgovarjajo v podjetju. Med slabostmi je tudi nabiranje zračnih mehurčkov, ki se jih, če motijo spanec, da odstraniti.

»Grelni element v vodni postelji je pod elekt­rično napetostjo, da lahko vzdržuje stalno temperaturo vode v jedru. Nekatere ljudi ravno to odvrne, češ da električni kabli sevajo, sevanje pa da je za človeka škodljivo. Drugi spet trdijo, da vodna postelja vsiljuje telesu stalno temperaturo, s čimer telo izgublja zmožnost prilagajanja na temperaturne spremembe v okolju,« pojasnjujejo v podjetju Doma-ko in dodajajo, da nekateri opozarjajo, da za vodo neprepusten vinilni varnostni bazen povzroča težave pri odvajanju vlage. Proizvajalci vodnih postelj ravno zato priporočajo, da na varnostno folijo položimo plast z odprtimi porami, da izboljšamo prečno prehajanje vlage.

»Tisti, ki prisegajo na vodno posteljo, trdijo, da se voda najbolje prilagodi človeškemu telesu in ga podpre. Na vodni postelji zato ležimo brez pritiskov na ramena, boke in pleča, s prijetnim občutkom za celotno hrbtenico, a s čvrsto podporo vretencem. Zmanjša se obračanje zaradi neudobja. Grelni element, ki je vgrajen pod vodnim jedrom, ogreva posteljo in skrbi za prijetno spalno klimo. Telesu daje več toplote, kar pripomore k enakomernemu dihanju, bolj umirjenemu delu srca in sproščenosti mišic. Torej k boljšemu počitku,« še zatrjujejo.

Ogrodje, prilagojeno teži postelje

Kaj potrebujemo, da bomo lahko v domačo spalnico postavili vodno posteljo? Posebnih zahtev ni, odgovarjajo v podjetju Maremico. Vodna postelja potrebuje posteljno ogrodje, ki je prilagojeno njeni teži. Spodnji del ogrodja (podstavek) mora imeti znotraj nosilne križe, ki zagotavljajo, da je teža enakomerno razporejena po vsej površini. Ležišče lahko kupimo z nosilnim podstavkom ali pa ga vgradimo v obstoječ posteljni okvir. V tem primeru se vanj vstavijo prej omenjeni nosilni križi. Vodno posteljo sestavljajo penasti okvir, varnostni bazen, vodno jedro, grelnik in prevleke. Pri prevleki je pomembno, da je izdelana kakovostno in iz ustreznega poli­estrskega polnila, ki omogoča hitro sušenje ter kroženje zraka v njeni notranjosti. Ponoči se potimo, zato je pomembno, da prevleka omogoča sprotno odvajanje vlage.

Pri vodni postelji zrak ne more krožiti in tako sušiti ležišča. Tu so vodna jedra tista, ki morajo biti ogrevana (z grelnikom za vodno posteljo), da sušijo vlago zaradi potenja. Zunanja temperatura našega telesa se giblje od 26 do 30 stopinj in takšna naj bo tudi temperatura vodne postelje.

Vzdrževanje in čiščenje

Pri vzdrževanju je pomembno, da enkrat na leto vlijemo v vodna jedra sredstvo za ohranjanje njihove prožnosti, poudarjajo v podjetju Maremico. To sredstvo zavira tudi nastajanje mikroorganizmov. Vode v jedru ni treba menjati, še pravijo, le občasno oz. po potrebi jo moramo doliti. S tem ohranjamo optimalno podporo in pravilno lego telesa. »Težko je verjeti, vendar voda iz vodne postelje počasi izhlapeva, v letu dni to lahko pomeni tudi do nekaj litrov,« še omenijo.

Prevleko ležišča z vodnim jedrom lahko snamemo in operemo, vodna jedra pa pobrišemo, s čimer odstranimo odmrle celice, znoj in pršice, ki se sčasoma naberejo v ležišču.

Življenjska doba vodne postelje je odvisna od kakovosti, kakovostnejši so sestavni deli, dlje časa bo uporabna. Pomembno je, da uporaba ni groba in da skrbimo za redno vzdrževanje. Določene dele, ki se obrabijo, pa je mogoče popraviti ali zamenjati. Če začne z leti vodno jedro puščati, se to lahko sanira in je vodna postelja še naprej uporabna. Enako velja za druge sestavne dele. Serviser jih preprosto zamenja in prav to storitev mora zagotoviti prodajalec dobre postelje.

Izkušnja uporabnice

Nekateri prisegajo na lateks, drugi na peno, tretji na vzmeti, četrti pa na zračno ali vodno posteljo, pravijo v podjetju Doma-ko in dodajajo, da lahko vsakemu od teh materialov pripišemo dobre in kakšno slabo lastnost. »Vod­na postelja seveda je lahko vrhunsko ležišče. A če proizvajalec ne dela kompromisov glede kakovosti, je ležišče lahko vrhunsko ne glede na to, iz katerega materiala je, saj je na vseh mogoče doseči sproščen položaj telesa,« še poudarjajo. O tem, ali je ležišče dobro in ali omogoča udobje, ve le tisti, ki ga uporablja. »Dobro ležišče je tisto, ki je po naši meri, na katero se mi dobro odzivamo in je nam udobno. Dve ležišči sta lahko enaki, dva uporabnika pa ne moreta biti nikoli,« še pravijo.

Kako se spi na vodni postelji, smo povprašali Mišo Margan, ki je tako ležišče kupila pred nekaj leti. »Odkar pomnim, imam težave z alergijami. Ko sva se s partnerjem odločala za nakup nove postelje, sva oba najprej pomislila na vodno posteljo. Obiskala sva kar nekaj sejmov in se dobro pozanimala o njih, saj sva slišala tako o prednostih kot slabostih,« pripoveduje sogovornica. Takrat sta slišala celo trditev, da ko enkrat spiš na vodni postelji, je za nič na svetu več ne zamenjaš, o čemer sta najprej podvomila, pripoveduje, a se je izkazalo za še kako resnično.

Na izbiro njunega ležišča je precej vplivalo dejstvo, da ima težave z alergijami, partner pa bolečine v hrbtenici. »Eden najpogostejših povzročiteljev alergije v zaprtih prostorih je pršica v hišnem prahu. Zato je treba nenehno sesati in čistiti. Najhuje je pri spanju, saj se v postelji zadržuje približno 10.000 pršic. Izobilje vlage in odmrla koža v ležišču ustvarjata idealno okolje za njihovo rast in razmnoževanje. Grozljivo je, ko se v ta dejstva poglobiš. Zato sem se tudi odločila, da si bom pomagala z vodnim ležiščem slovenskega proizvajalca. Ta nakup je bil najboljša naložba v moji hiši, ker se umazanija in bakterije v notranjosti vodne postelje ne morejo nabirati,« pravi sogovornica. Tudi s čiščenjem ni težav, dodaja, površino vod­nih jeder očistiš s čistilom, toplota pa čez dan osuši zgornjo prevleko, tako da zvečer ležeš v suho posteljo. »Ne zavedamo se, da dobro tretjino svojega življenja preživimo v postelji, in prav zaradi tega je pomembno, da so izpolnjeni vsi pogoji za dober spanec. Pri mojem partnerju je bila težava v hrbtenici. Na navadnem vzmetenem ležišču se hrbtenica ukrivi in s tem nastaja pritisk na medvretenčne ploščice. Deli hrbtenice tako pritiskajo in bolečina te lahko spremlja ves dan. Kot sva izvedela, je zelo pomembno, da se te medvretenčne ploščice ponoči razbremenijo, in prav to s prilagajanjem telesu omogoča vodna postelja,« pripoveduje Marganova in dodaja, da odkar sta s partnerjem postala starša, razmiš­ljata, da bo naslednji nakup vodna postelja za hčer.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE