Lesene hiše: Novi ali izboljšani konstrukcijski elementi in detajli

Slovenski proizvajalci lesenih montažnih hiš zaradi zahtev na domačem in tujih trgih, na katere sicer izvozijo večino svoje proizvodnje, namenjajo veliko pozornosti razvoju konstrukcijskih sistemov z naravnimi materiali, ki omogočajo različne stopnje toplotne izolativnosti, od zelo dobre nizkoenergijske do pasivne in celo plusenergijske stavbe. Pozanimali smo se, katere novosti in izboljšave na tem področju so razvili v zadnjem času in kaj te pomenijo za uporabnika.

Vprašanja smo naslovili na podjetja, ki so člani Sekcije slovenskih proizvajalcev lesenih montažnih stavb, do konca redakcije pa so nam odgovorili iz štirih od sedmih. Med novostmi, na katere so opozorili, izstopajo konstrukcijski sistem z izboljšano zvočno izolativnostjo, sistem stenskih elementov za energijsko obnovo stavb, pasivna nosilna konstrukcija zunanjih sten, zasnovana tako, da so toplotni mostovi minimalni oziroma jih sploh ni, in modularne lesene bivalne enote.

Izboljšana zvočna zaščita notranjih sten

V podjetju Lumar IG so razvili in na sejmu Dom, ki je prejšnji mesec potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, premierno predstavili konstrukcijski sistem notranje stene Lumar Silent, ki zagotavlja za pet decibelov boljšo zvočno izolativnost med prostori kot referenčne stene, pravijo. Dušenju zvoka so sicer veliko pozornosti namenjali tudi pred tem, saj so kupcem svojih hiš ponujali notranjo steno z dvojno oblogo iz mavčno-vlaknenih plošč, novi konstrukcijski sistem pa še bolje prestreza hrup. Njegovo vgradnjo priporočajo zlasti v spalnih prostorih, kjer je hrup najbolj moteč. Sistem so razvijali dobrega pol leta, z njim pa so že zgradili prve hiše, zato bodo kmalu vedeli, kako se nova rešitev obnese v praksi.

V konstrukcijski sistem vpihujejo celulozo, ki izboljšuje zvočno izolativnost notranje stene za več kot tri decibele. Z novim načinom vgradnje izolacijskega materiala zapolnijo celotno notranjo steno in s tem preprečijo prenos zvoka skozi prazen prostor (reže), pojasnjujejo in dodajajo, da premišljeno izvedejo tudi vse druge detajle gradnje, ki preprečujejo neposreden prenos zvoka. Z razvojem in leti uporabe rešitev v praksi so namreč ugotovili, da je mogoče s pravilno in predvsem premišljeno izvedbo strojnih ter elektroinštalacij občutno izboljšati izolativnost in preprečiti neposredni prenos zvoka skozi stene. Natančnih tehničnih detajlov sicer ne želijo razkriti, saj je izvedba njihova konkurenčna prednost in želijo, da to ostane čim dlje časa. Ker imajo v podjetju največ izkušenj z vpihovanjem celuloze, med drugim so bili prvi v Sloveniji, ki so ponudili pasivno steno z vpihano celulozo, jim novi način izvedbe ne povzroča kakšnih dodatnih težav. Prilagoditi so morali le postopek sestave notranjih sten, kar za seboj potegne bolj podrobno izvedbo določenih detajlov.

Konstrukcijski sistem Lumar Silent so že nadgradili s sistemom Lumar Silent Top, pri katerem je strešna konstrukcija izolirana z vpihano celulozo, izboljšani detajli vgradnje pri priključitvi stropa na notranje stene pa preprečujejo poslabšanje zvočne izolativnosti zaradi stranskega prenosa zvoka.

V Lumarju so opozorili tudi na novo generacijo montažnih hiš, ki so jo razvili s hišnim arhitektom in z izbranimi mladimi ter že priznanimi slovenskimi arhitekti. Nova linija dokazuje, da je tudi tipska hiša lahko energijsko učinkovita, sodobna in kakovostno oblikovana, pravijo. Energijska učinkovitost in sodobna arhitektura sta bili glavno vodilo pri nadgradnji idejnih zasnov hiš Primus in Solaris. Prva je zdaj na voljo tudi v mansardni izvedbi in posebni izvedbi z ložo, medtem ko so drugi dodali večjo tlorisno zasnovo s 119 kvadratnimi metri. Energijski učinkovitosti in sodobni arhitekturi so sledili tudi pri raz­voju novih hiš Domus in Kubus.

Konstrukcija zunanjih sten brez toplotnih mostov

V Marlesu so razvili pasivni sistem, ki je v celoti izveden iz ekoloških materialov. Najpomembnejša novost je, da je nosilna konstrukcija zunanjih sten zasnovana tako, da so toplotni mostovi minimalni oziroma jih sploh ni. Osnovni element v novem pasivnem sistemu je pokončnik, ki je rezultat lastnega znanja. Medtem ko je na trgu množica konstrukcijskih elementov, ki jih proizvajalci kupujejo v tujini, je naš izdelan iz slovenskih materialov, poudarjajo v Marlesu. Prednost tega pasivnega sistema oziroma pokončnika je, da je vertikalna dopustna nosilnost do trikrat večja kot pri pokončnikih FJI in TJI (prefabricirani I-nosilci), na primer, ki jih uporabljajo drugi proizvajalci montažnih hiš. Pomemben rezultat novega konstrukcijskega elementa je tudi končna cena, ki je v povprečju 20 odstotkov nižja kot pri primerljivih izdelkih, dodajajo.

Konstrukcijski nosilni element pasivne stene nadomešča konstrukcijski element iz polnega lesa dimenzije 60 x 360 mm. Ker les v dobro izoliranih stenah predstavlja toplotni most, je novi konstrukcijski element sestavljen iz treh elementov, kar pomeni, da je v srednjem (tankem) delu namesto lesa izolacija. Element je zasnovan tako, da je kot izolacijo mogoče uporabiti katero koli naravno izolacijo v razsutem stanju, na primer celulozna vlakna, lesna vlakna, kokos, lan, konopljo … V Marlesu so se opremili tudi z najmodernejšim strojem, ki omogoča vpihovanje izolacije v stene z oblogami iz mavčnovlaknenih plošče brez potrebnega ojačevanja plošč med samim vpihovanjem. Z naštetim bodo lahko, kakor pravijo, zmanjšali stroške in skrajšali čas za izdelavo zunanjih stenskih elementov.

Na letošnjem sejmu Dom so predstavili tudi novost na področju zvočne izolativnosti notranjih sten in stropov. Nova tehnologija zagotavlja odlično dušenje udarnega zvoka v stropu in preprečuje stranski prenos zvoka oziroma poslabšanje zvočne izolativnosti pri priključitvi stropa na notranje stene.

Investitorjem po novem v sodelovanju s podjetjem Gira ponujajo tudi možnost vgradnje pametnih sistemov za hišno avtomatizacijo, ki zagotavljajo velike prihranke energije.

Stenski elementi za energijsko obnovo

V Jelovici poleg kakovostne izvedbe energijsko varčnih hiš poudarjajo tudi umeščenost v okolje in s tem izkoriščanje naravnih virov za ogrevanje in hlajenje, uporabo inovativnih in optimalnih elektro- in strojnih sistemov, pri katerih se naložba povrne že v nekaj letih. Tehnične izboljšave, ki so jih razvili, so bile izvedene na detajlih, saj nove tehnologije, ki jih uporabljajo, omogočajo inovativno konstruiranje objektov za natančno izdelavo že v proizvodnji in pozneje pri montaži objektov. Dober dokaz za to je odlična zrakotesnost pasivnega lesenega vrtca v Preddvoru, pri katerem so dosegli skoraj trikrat boljšo zrakotesnost od zahtevane. Preizkušene konstrukcijske detajle, ki smo jih razvili, da bi optimizirali proizvodnjo, pozneje vpeljemo kot standardno rešitev za boljšo energijsko učinkovitost in povečanje zrakotesnosti tako naših individualnih hiš kot večjih objektov, pravijo v podjetju.

V zadnjem času so med drugim razširili nabor različno energijsko učinkovitih hiš: od pasivne, 1,5-litrske do dvo-, 2,5- in trilitrske hiše. Lani so razvili nov konstrukcijski sistem Prima plus install z debelino zunanje stene 454 mm, pri čemer je kar 400 mm izolativnega materiala. Kakor pravijo, je namenjen investitorjem, ki ne želijo hiše v pasivnem standardu, ampak odlično nizkoenergijsko hišo. Sistem ustreza zahtevam Eko sklada za pridobitev nepovratnih sredstev.

Novi konstrukcijski sistem je v osnovni izvedbi okvirni sistem debeline 18 centimetrov, obložen z vlagoodpornimi lesenimi ivernimi ploščami in napolnjen z mineralno volno debeline 18 centimetrov. Nadgradili so ga z inštalacijsko ravnino, kar zagotavlja več­jo toplotno in zvočno izolativnost ter požarno odpornost v primerjavi z dosedanjimi izvedbami. Dodatno ga je mogoče nadgraditi z izolacijo iz lesne volne oziroma lesnih vlaken in s fasadnimi lesnovlaknenimi ploščami.

Še zlasti pomembno je, poudarjajo v Jelovici, da novi sistem že v fazi projektiranja arhitekturne zasnove upošteva zakonitosti lesene montažne gradnje in vključuje izvedbene detajle, ki omogočajo gradnjo brez toplotnih mostov, optimalno izvedbo strojnih in elektroinštalacij ter ne nazadnje ustrezno zrakotesnost.

Konec preteklega leta so v ljubljanskem BTC odprli Center energetskih rešitev, ki postaja aktivno središče za odpravo energijske ne­učinkovitosti stavb in individualnih hiš. Na področju energijske sanacije stavb so tako razvili tudi sistem stenskih elementov za energijsko obnovo, ki omogoča preprosto montažo novega toplotnega ovoja na obstoječih objektih.

Razvili so tudi novo linijo nizkoenergijskih hiš Evo 14 za štiri- ali petčlansko družino, ki so cenovno primerljive z nakupom stanovanja in izpolnjujejo zahteve Eko sklada za pridobitev nepovratnih sredstev. Med prednostmi nove linije navajajo optimiziranje tlorisa, arhitekturno zasnovo, ki ustreza večini lokacijskih informacij, investitorjem pa ponujajo tudi širok nabor dodatkov, s katerimi lahko izbrano hišo oblikujejo po svojih željah in potrebah.

Modularne lesene bivalne enote

V podjetju Riko Hiše so proizvodni program v zadnjem letu dopolnili z modularnimi lesenimi bivalnimi enotami. Z okvirno leseno konstrukcijo so naredili tipski modul v velikosti 4 x 7,5 metra (ali 10 metrov), ki ga je mogoče poljubno sestavljati po dolžini, višini in širini in tako po željah naročnika individualizirati bivanjski prostor. Uporabnik lahko svoj objekt načrtuje in uresničuje postopoma, saj lahko obstoječo enoto pozneje nadgrajuje in tako povečuje prostorske zmogljivosti. Modularni sistem poleg individualnega razporeda prostorov omogoča različno namembnost objekta, pravijo v podjetju in dodajajo, da je sistem primeren za hiše, počit­niške objekte, pisarniške prostore in podobno. Ohranja namreč vse odlike, po katerih je lesena gradnja prepoznana kot trajnostna in kakovostna.

Lesene modularne enote izkoriščajo vse prednosti obstoječega sistema za produkt, ki pomeni novost v zasnovi in prilagodljivosti postavitve objekta. Izdelane so (na ključ) v zelo kratkem času, preproste za prevoz in tudi za nadaljnje sestavljanje, še pravijo v podjetju.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE