Z julijem obvezna evidenca o prodaji in oddaji nepremičnin v najem

16. 7. 2013 | Besedilo: K. J./STA

nepremičnine, evidenca najema

S prvim dnem julija se je začela uporabljati evidenca trga nepremičnin, s tem pa je nastopila tudi obveznost poročanja o kupoprodajnih poslih z nepremičninami in najemnih poslih s stavbami in deli stavb. Podatke je treba poslati Geodetski upravi RS (Gurs) do 15. dne v mesecu po mesecu, v katerem je bil sklenjen posel.

Prilagojeno evidenco trga nepremičnin predvideva že zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, na podlagi sklepa resornega ministra, objavljenega junija v uradnem listu, pa se je pričel uporabljati s prvim dnem meseca julija.

O kupoprodajnih pravnih poslih z nepremičninami morajo podatke pošiljati Davčna uprava RS iz evidence napovedi za odmero davka na promet z nepremičninami ter prodajalci iz pogodb za kupoprodajne pravne posle z nepremičninami, za katere je bil obračunan davek na dodano vrednost (DDV), oz. lizingodajalci iz pogodb o finančnem lizingu nepremičnin, za katere je bil obračunan DDV.

Lizingodajalci lahko pošljejo podatke o pogodbah, ki na dan 1. julij 2013 še trajajo, ne glede na to, ali je bil ob sklenitvi finančnega lizinga nepremičnin obračunan DDV ali davek na promet nepremičnin.

Prodajalci nepremičnin in lizingodajalci morajo o poslih z nepremičninami, za katere je bil obračunan DDV, poročati elektronsko - z vnosom podatkov v prilagojeno evidenco trga nepremičnin ali v predpisanem izmenjevalnem formatu prek spletne aplikacije.

O najemnih pravnih poslih s stavbami in deli stavb morajo poročati najemodajalci, ki so fizične ali pravne osebe in so lastniki stavb ali delov stavb, ki jih dajejo v najem, najemodajalci, ki so upravljavci stavb ali delov stavb v lasti države ter upravniki večstanovanjskih ali poslovnih stavb za dele stavb v solastnini lastnikov delov stavb v večstanovanjski ali poslovni stavbi.

Najemodajalci morajo pošiljati podatke o vseh "aktivnih" poslih - o najemnih pogodbah, ki so na dan 1. julij 2013 še trajale, in o novih najemnih pogodbah, sklenjenih po tem datumu.

V primeru oddajanja stavb v državni lasti ali ko je najemodajalec upravnik (oddaja v najem skupnih stavb ali delov stavb v večstanovanjski ali poslovni stavbi), se v evidenco trga nepremičnin poroča elektronsko, v primeru, ko je najemodajalec fizična oseba, pa se lahko poroča elektronsko ali po pošti na obrazcu, ki je objavljen na spletnih straneh Gursa.

Tako podatke o kupoprodajnih poslih in finančnem lizingu kot o oddaji v najem je treba posredovati do 15. dne v mesecu po mesecu, v katerem je bil sklenjen pravni posel. Npr. podatke o pravnih poslih, ki bodo sklenjeni julija, je treba poslati do 15. avgusta.

Na Gursu pravijo, da je evidentiranje teh podatkov prvenstveno namenjeno pridobivanju podatkov o prodajnih cenah in najemninah za izvajanje nalog množičnega vrednotenja nepremičnin. Na podlagi teh podatkov se oblikujejo modeli vrednotenja za posamezne vrste nepremičnin, določajo posplošene tržne vrednosti nepremičnin, ki se vodijo v registru nepremičnin, ter indeksi vrednosti, s katerimi se vrednosti nepremičnin prilagajajo trenutnim tržnim razmeram.

Evidenca trga nepremičnin je kot javna evidenca namenjena tudi drugim uporabnikom oz. je uporabljena za druge namene (za potrebe statistike, davčne namene), če tako določajo predpisi. Prek javnega vpogleda v podatke o cenah in najemninah prispeva k preglednosti in učinkovitosti trga nepremičnin, dodajajo na Gursu.

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE