Oblikovalec določa odnos med izdelkom, uporabnikom in okoljem

19. 12. 2007 | Besedilo: Aleksandra Zorko

dosje, Irena Kajnč, d. i. a., kuhinje, arhitektka, Svea

Oblikovalec mora pri snovanju kuhinje izhajati iz funkcije, omogočiti pravilen vrstni red pri pripravi hrane bodisi za desničarje bodisi levičarje. Pozornost je treba nameniti razporeditvi v samem prostoru, tako da je število korakov optimalno, najugodneje v obliki trikotnika.

Kako pri oblikovanju kuhinje združujete estetsko in funkcionalno plat?

Oblikovanje kuhinjskega pohištva kakor tudi kuhinje same je kompleksna naloga in tu je vloga oblikovalca primarna, on namreč določi odnos med izdelkom, uporabnikom in okoljem. Ta je interaktiven, saj mora oblikovalčev izdelek zadovoljiti potrebe uporabnika in okolja. Oblikovanje je pogojeno s funkcijo, zgradbo, tehnologijo in ne nazadnje z okoljem, za katero je izdelek namenjen, ter z novostjo oziroma izvirnostjo. Pri kuhinji gre torej za več dejavnikov, ne samo združevanje estetike in funkcije, čeprav sta ti dve kategoriji uporabniku najbolj poznani. Res ima funkcija pomembno vlogo, vendar šele z dobrim oblikovanjem osnovne funkcijske enote dosežemo dober rezultat. Kakovostni materiali, vgrajene izvlečne košare, predali z notranjo razdelitvijo, dvižni mehanizmi, dodatna osvetlitev, številni vgradni aparati so le osnova. Oblikovanje kuhinjskega pohištva upošteva vse našteto, sledi trendom, povezano pa je tudi s praktičnostjo, na primer z vzdrževanjem in čiščenjem.

Kaj mora oblikovalec pri snovanju kuhinje nujno upoštevati?

Oblikovalec mora pri snovanju kuhinje izhajati iz funkcije, omogočiti pravilen vrstni red pri pripravi hrane bodisi za desničarje bodisi levičarje. Pozornost je treba nameniti razporeditvi v samem prostoru, tako da je število korakov optimalno, najugodneje v obliki trikotnika. Mere imajo v oblikovanju pomembno vlogo, saj je ergonomske zahteve treba dosledno upoštevati. Ugotovitve raziskav o obremenitvah telesa zaradi neprijaznih kretenj so povzročile, da se merila za oblikovanje čedalje bolj zaostrujejo. Pri oblikovanju kuhinjskega prostora je seveda treba upoštevati tudi način življenja bodočega uporabnika, vedeti, ali bo kuhinja laboratorijska ali bo namenjena tudi druženju in odprta v preostale bivalne prostore. Ne, ni estetika sama v sekundarnem položaju, je le odvisna, da ne rečem podrejena naštetim parametrom. Tu so še vpliv okolja, aktualni trendi, izvirnost oblikovalca.

Katere smernice notranjega oblikovanja se kažejo pri kuhinjskem pohištvu?

Zdaj v oblikovanju modernega kuhinjskega pohištva prevladujejo gladke, čiste linije, uporabljenih je čim manj različnih materialov, izrazito so poudarjene funkcija, barvna harmonija in simetrija. Mirno lahko rečemo, da prevladuje nekakšen minimalizem, načelo: manj je več. Kuhinja je očiščena odvečnih detajlov, pogosto so omarice brez ročajev, odpiranje omogoča sistem »na pritisk«, ki je lahko tudi elektrificiran. Vse teži k uporabniku prijaznemu izdelku.

Kakšne barve in materiali bodo prevladovali v kuhinjah prihodnje leto?

Nehvaležno je govoriti o barvah in materialih, ki bodo v ospredju, razen če kot napovednik uporabimo že videno na pohištvenih sejmih v Evropi in pri nas. Nesporno so aktualne barve bela, črna, barva bele kave, pistacije, različni odtenki rjave.
Vedno več je v kuhinji zelo kakovostnih materialov in s tem na trgu vedno več kuhinj visokega cenovnega razreda. Aktualne so visoko sijajne barvane površine, furnirji eksotičnih vrst lesa, kot so makasar, indijsko jabolko, ameriški oreh …, dodatki iz nerjavnega jekla, aluminija. Prav furnirji imajo vse večjo vlogo, saj se kuhinjski prostor pogosto odpira v jedilnico in prehaja v dnevno sobo. Tako lahko povsod uporabimo iste materiale. Delovne površine so iz naravnega kamna, kompozitnega kamna (umetno spojeni delci naravnega kamna) ali kerrocka. Te površine so širše, debelejše, saj dosegajo tudi 10 centimetrov, ali pa so izrazito tanke (od enega do dveh centimetrov), ko se pojavljajo kot kompaktne plošče (homogene plošče, obojestransko oplemenitene z laminatom) ali steklo v aluminijastem okvirju. V vmesnem prostoru, na steni med visečimi in spodnjimi omaricami, so keramiko izpodrinili steklo, kamen, aluminij ali vmesne ožje omarice za shranjevanje začimb in manjših pripomočkov. Pozabiti ne smemo na vse očem skrite, a v kuhinji prepotrebne materiale vgradno okovje, saj omogoča boljšo funkcijo.

Kaj bistvenega se je v kuhinjah spremenilo skozi čas?

Tudi v kuhinji je občutiti vplive trendov, načina življenja, velja neki cikel kroženja. Pred tisočletji je bilo ognjišče središče kuhinje, pozneje vgrajeni zidani štedilniki, zdaj steklokeramična plošča. Funkcija ostaja enaka, kuhinja je večinoma še vedno središče doma, ni namenjena le prehranjevanju, je prostor za druženje družinskih članov. Tu je morda vidna pomembna sprememba, saj se kuhinjski prostor vedno širše odpira, ne samo v jedilnico, ampak tudi v dnevno sobo. Prav tako se ciklično ponavljajo materiali. Že v šestdesetih letih smo na primer imeli visoko sijajne površine v kakovostnem poliestru, že prve »švedske« kuhinje so imele različne izvlečne elemente, tihe pomočnike, vgrajene drobne aparate. Neka rdeča nit se vleče v oblikovanju kuhinj in le z doslednim upoštevanjem tega je oblikovanje dobro, izdelek pa tržno uspešen.

Delo in dom, 19. december 2007

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE