27. 11. 2012

Plesen in vlaga v stanovanju

Mirjana po elektronski pošti

Spoštovani!

Že večkrat ste odgovarjali na vprašanja bralcev o vlagi v stanovanju. Ta težava pesti tudi našo družino. S tem problemom sem že kar psihično obremenjena in ne vidim več izhoda iz težav, zato bi bila zelo vesela vašega nasveta oziroma pomoči. Naj vam na kratko opišem mojo težavo.

Približno pred desetimi leti smo se vselili v starejšo neizolirano hišo (stara približno 60 let). Hiša je bila ogrevana na trda goriva, razen v dveh severozahodnih sobah, kjer so bile termoakomulacijske peči. Takrat v teh sobah ni bilo opaziti vlage. Težave so se začele, ko smo začeli hišo ogrevati s kurilnim oljem in smo stara okna zamenjali z okni iz PVC. Največje težave se pojavljajo v omenjenih severnih sobah.

Pohištvo smo z zunanjih sten prestavili na notranje, ker so oblačila "smrdela " po vlagi. Sobe so ogrevane na 19-20 stopinj Celzija, ponoči pade temperatura na 17 stopinj. Nato smo zunanje stene obložili s stiroporjem z notranje strani (fasadna mrežica, lepilo in izravnalna masa). Po približno enem letu sem opazila na teh stenah drobne črne pike, ki se širijo (na videz bi rekla, da je stena mokra).

Sobe zračim dva- do trikrat na dan - odprem okno na stežaj, kadar ni otrok doma, pa naredim prepih. V sobah imam tudi lovilce vlage Ceresit. "Pike" se širijo tudi na notranje stene.Tudi na videz je soba grda, vlaga pa škoduje tudi zdravju.

Ali težave povzroča notranja vlaga? Menim namreč, da skozi stiropor hladen zrak ne more prodreti. Z zunanje strani je stena suha. Zelo vesela bi bila, če bi mi na mojo veliko težavo odgovorili oz. mi svetovali, kaj storiti. Vem, da bi bila najboljša rešitev toplotna izolacija hiše, vendar je to velik finančni zalogaj in se ga v teh kriznih časih ne moremo polotiti.

Še enkrat se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Predvidevam, da so težave v veliki meri povezane z zamenjavo stavbnega pohištva, zaradi česar se je t. i. nekontrolirana izmenjava zraka precej zmanjšala – tesnjenje pripir in reg je gotovo bistveno boljše, kot je bilo prej. Tudi ogrevanje na trda goriva je prej prispevalo k povečani izmenjavi zraka skozi netesna mesta. To seveda ne pomeni, da ste z menjavo oken (PVC kot material tu ne igra prav nobene vloge) in spremembo načina ogrevanja naredili kaj narobe. Res pa se je spremenila mikroklima v prostorih; boljša zrakotesnost (manj »prepiha«) lahko s seboj prinese tudi zvišanje relativne vlažnosti zraka. Ker pišete, da je hiša neizolirana, so temperature notranjih površin obodnih sten razmeroma nizke (tudi temperaturni režim v hiši, kot ste ga opisali, je bolj »na hladni strani«), kar predstavlja večjo nevarnost za nastanek površinske kondenzacije vodne pare. Če se ta pojav ponavlja, se sčasoma praviloma razvije tudi plesen.

Povsem pravilno ste ravnali, ko ste omare odmaknili od zunanjih sten. Izvedba toplotne izolacije z notranje strani na način, kot ga opisujete, pa je bil manj posrečen korak. Vselej, kadar izdelamo izolacijo z notranje strani s »klasičnimi« materiali, še dodatno oviramo difuzijo vodne pare, zato je nujna parna zapora ali ovira, da preprečimo kondenzacijo v materialu. Povsem možno je, da je do tovrstnih težav že prišlo tudi pri vas, zato ponovno opažate vlago in zelo verjetno prve znake plesni. Toplotna izolacija sten z notranje strani terja poseben projekt, s katerim na podlagi predhodnih izračunov natančno določimo vrsto in debelino posameznih materialov. Včasih lahko tanka toplotna izolacija sicer dvigne površinsko temperaturo ravno na varno mero, ne da bi bili potrebni drugi ukrepi, vendar ni vseeno, kateri in kako debel material uporabimo. Včasih pa z napačnim materialom in/ali njegovo napačno debelino (in brez drugih nujnih slojev) stanje le še poslabšamo. Bolje je torej, da se tovrstnih ukrepov ne lotevamo na lastno pest. Mimogrede, z notranjo izolacijo sten so najverjetneje postali toplotni mostovi v območju njihovega stika z medetažnimi ploščami izrazitejši; tu lahko brez ustreznega ukrepanja v prihodnosti pričakujete dodatne težave.

Svetoval bi, da v prostore namestite vlagomere in spremljate relativno vlažnost zraka. Nižja kot je temperatura notranjega zraka, nižja mora biti tudi njegova relativna vlažnost, da ne zaidemo v težave. Za vaš primer bi ocenil, da bi bilo povprečje relativne vlažnosti okrog 50 % kar dovolj. Na prvi pogled se zdi prezračevanje, kot ga opisujete, primerno, vendar pa morda ne zadošča, če je količina vlage v notranjem zraku pretežni del časa zelo visoka. Odgovor na to vam bo dal vlagomer.

Vsekakor bi bilo treba izvesti parno zaporo na stenah, ki ste jih obdali s toplotno izolacijo. Ker to ni povsem enostaven postopek in ker to terja tudi izbiro novega notranjega zaključnega sloja (npr. lesena ali mavčno kartonska obloga), bi vam svetoval, da se prijavite na gradbeno svetovanje na GI ZRMK (info: http://www.gi-zrmk.si/GC/Svetovanje.aspx), lahko pa se obrnete tudi na najbližjo energetsko svetovalno pisarno (ENSVET; info: www.gi-zrmk.si/ensvet.htm). Na voljo se še druge možnosti (obloga sten s kapilarno aktivnimi materiali, t. i. nano nanosi ipd.), katerih primernost za konkreten primer pa težko ocenim na daljavo. Tudi zato se splača stopiti do svetovalca in s seboj prinesti kakšen načrt, fotografije in podobno.
 

Odgovarja: mag. Miha Tomšič

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Na pomoč, na zunanjih stenah blokovskega stanovanja imamo plesen

Vljudno prosim za nasvet, kako ukrepati proti plesni na zunanjih stenah. Blok iz leta 1966 ima 5 bivalnih etaž, grajen je z opeko, fasada je izolirana s 5 cm stiropora. Moje stanovanje je v prvem n... Več >

Jana

Kar opisujete, je pogosta težava predvsem pri podnajemnikih, ki imajo do stanovanja drugačen odnos od lastnikov. Iz fotograf... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Svetovalnica: Ali lahko uveljavim kot olajšavo normiranih stroškov tudi svoje delo

Pozdravljeni,pred kratkim sem prodal polovico nepremičnine v tretji gradbeni fazi.Pozanimal sem se na davčni upravi, kako gredo postopki. Rekli so mi, da lahko kot olajšavo uporabim vse račune za m... Več >

Pozdravljeni,Kot prodajalec nepremičnine ste seveda dolžni plačati davek na promet nepremičnin in dohodnino od kapita... Več >

Urša Zupan
pravnica, vprašanja zanjo naslovite na: deloindom@delo.si

Kako popraviti zidne razpoke

Lep pozdrav.Imam hišo, staro 10 let. V notranjosti so se pojavile manjše razpoke in to samo v zgornjem nadstropju. V spodnjem jih ni. Kako popravit razpoke, da bo učinkovito. Razpoke smo prekitali,... Več >

'Mateja'

Spoštovani, če gre za rahle razpoke do 0,2 mm, potem se obrnite na mojstra slikopleskarskih del. Ta vam bo najve... Več >

Gašper Rus
mag. inž. grad. GI ZRMK - Center za materiale in konstrukcije

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE