14. 2. 2013

Sprememba načina ogrevanja in priprave sanitarne vode

Branko preko spletne strani

Pozdravljeni!

Odločamo se za spremembo načina ogrevanja in priprave sanitarne vode, pri čemer bi radi izkoristili subvencije Eko sklada. V načrtu imamo prenovo kopalnice, sočasno bi se radi znebili bojlerjev (trenutno imamo 3 – enega v kuhinji in po enega v dveh kopalnicah).

Stanje hiše – Hiša je bila adaptirana in razširjena leta 1966. Stene so iz votl opeke, debele 25-30 cm. Fasada je neizolirana. Streha je izolirana s stekleno volno. Kletna etaža je s treh strani obdana z zemljo, četrta stran je obrnjena proti JZ. Od leta 2012 so vgrajena nova dvoslojna in trislojna PVC okna. Skupne ogrevalne površine je približno 150 m2 (80 m2 pritličje in 70 m2 prvo nadstropje – mansarda).

Stanje centralnega ogrevanje – Centralno ogrevanje je bilo zgrajeno leta 1979. Peč Labin Komfor je moči 30000 kcal/h – brez bojlerja. Za ogrevanje uporabljamo kurilno olje, peč omogoča kurjenje tudi s trdimi gorivi. Dimnik Shiedel je premera 20 cm. Na kurilno sezono smo povprečno porabili okrog 2500 litrov kurilnega olja.

Najbolj elegantna rešitev se nam zdi vgradnja visokotemperaturne toplotne črpalke in zalogovnika za sanitarno vodo. Z njo bi pripravljali sanitarno vodo in pozimi ogrevali hišo. Za rezervno dodatno ogrevanje v najbolj mrzlih dnevih bi ohranili staro peč, ki bi jo kurili na drva.

Naša vprašanja:
- Kakšno je vaše mnenje o naši rešitvi?
- Katero toplotno črpalko priporočate in kakšne moči?
- Kakšno velikost zalogovnika za sanitarno vodo predlagate (za 3 osebe).
- Kolikšna bi bila cena takšne investicije?
- Bi vi predlagali kaj drugega?

Hvala za odgovor. Lep pozdrav,
Branko

P.S. Izoliranje fasade imamo v načrtu narediti v prihodnjih letih. S prenovo kopalnice smo delno že začeli in bi se radi znebili bojlerja. Zato moramo najprej narediti spremembo načina ogrevanja in priprave sanitarne vode z ustrezno inštalacijo.

1. Katero toplotno črpalko priporočate in kakšne moči?

V energetsko svetovalno mrežo Ensvet smo svetovalci prejeli neformalno tolmačenje ministrstva za infrastrukturo in prostor, kjer je pojasnjeno, da je uporaba toplotnih črpalk v obstoječih stavbah mogoča samo ob prilagoditvi ogrevalnega sistema, in sicer v skladu z zahtevo Pravilnika o učinkoviti rabi energije – PURES (Ur.l.RS.št. 52/10) in Tehnične smernice TSG-1-004, kjer je v četrtem odstavku točka 4.2.3 določeno, da se pri vgradnji toplotne črpalke za ogrevanje zahteva nizkotemperaturni ogrevalni sistem (talni, stenski, stropni), z najvišjo temperaturo predtoka 35 stopinj Celzija. Iz pojasnila citiram tudi: »V kolikor se toplovodni kotel centralnega ogrevanja s temperaturnim režimom 90/70 stopinj Celzija nadomesti s toplotno črpalko brez zamenjave grelnih teles, ni pričakovati zahtevane in pričakovane učinkovitosti toplotne črpalke in s tem tudi ne ključnih ciljev obremenjevanja okolja. Upoštevati je treba, da je obratovanje toplotne črpalke vezano na porabo električne energije in da električna energija ni proizvedena samo iz obnovljivih virov energije. TSG-1-004 v točki 11. določa (tabela T3), da se za porabljeno električno energijo upošteva faktor pretvorbe za preračun letne primarne energije 2,5«.To pomeni, da je treba ob uporabi toplotne črpalke prilagoditi obstoječi ogrevalni sistem, kar pa je povezano z velikimi stroški.

O tipu toplotne črpalke in njej prilagojenemu nizkotemperaturnem sistemu ogrevanja se posvetujte s projektantom strojnih instalacij, ki bo izdelal tudi projekt prilagoditve sistema centralnega ogrevanja.

2. Kakšno velikost zalogovnika za sanitarno vodo predlagate (za 3 osebe)?

Velikost hranilnika za toplo vodo izbiramo glede na rabo tople vode in način njene priprave. Če boste toplo sanitarno vodo pripravljali s toplotno črpalko zrak/voda ali s sprejemniki sončne energije, svetujem, da izbirate med prostornino 200 oziroma 300 litrov. Tako boste lahko pripravljali toplo vodo ponoči z elektriko nižje tarife oziroma boste imeli dovolj veliko zalogo v primeru, da nekaj dni ne bi bilo sonca.

3. Kolikšna bi bila cena takšne investicije?

Oceno višine investicije bo lahko podal projektant strojnih instalacij, ko bo izdelal projektno dokumentacijo za izvedbo takega sistema ogrevanja.

4.  Bi vi predlagali kaj drugega?

Če bi se toplotna črpalka za ogrevanje hiše izkazala kot neustrezna ali ekonomsko neupravičena rešitev, lahko zamenjate obstoječi kotel s sodobnim kotlom na lesne pelete ali pa z uplinjevalnim kotlom na drva. Toplotno moč naprave morate prilagoditi dejanskim potrebam, glede na načrtovane posege toplotne izolacije in že zamenjana okna, kar bo pokazal izračun toplotnih izgub, ki naj ga izdela projektant. Predimenzionirani kotli na lesno biomaso imajo za posledico slabše izkoristke in težave z kurjenjem.

Priporočam, da se posvetujete s projektantom, ki si bo vašo stavbo temeljito ogledal in vam izdelal ustrezno celovito rešitev tako za obnovo hiše kot za primeren način ogrevanja. Za začetek pa se lahko oglasite v vam najbližji energetsko svetovalni pisarni mreže Ensvet (http://www.gi-zrmk.si/ensvet.htm ), kjer boste v neposrednem pogovoru z energetskim svetovalcem začrtali potrebne aktivnosti za energijsko učinkovito in ekonomsko sprejemljivo rešitev.
 

Odgovarja: Matjaž Malovrh

neodvisni energetski svetovalec

Več nasvetov strokovanjkov

 Pošljite nam vprašanje

Način ogrevanja

Pozdravljeni!Kakšen način priporočate za ogrevanje objekta in sicer:1. Leto izgradnje 2000, z namenom počitniške hiše, sedaj stalno bivališče. 2. Zidana gradnja s »skok« opeko, fasada v pritli... Več >

Janez

Sedaj imate toplozračno ogrevanje na drva in ste z njim zadovoljni. Težave bodo pri daljši odsotnosti, bolezni ali onemoglos... Več >

Bojan Žnidaršič
energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Sanacija poškodovane fasade

Spoštovani,prosim za nasvet, kako izvesti sanacijo poškodovane fasade. Leta 2008 smo adaptirali hišo, naredili smo 10-centimetrsko izolacijo s stekleno volno, hiša ima ravno streho. Prilagam fotogr... Več >

Milena iz Ljubljane

Spoštovani!V kolikor ne bi videl zadnje fotografije, bi rekel, da je fasado na vsak način možno sanirati tako, da se ... Več >

Tomaž Škerlep
strokovnjak za toplotno zaščito, hidrozaščito in sanacije stavb, GI ZRMK

Akvarij in nosilnost stene

Sem novi lastnik stanovanja v večstanovanjski hiši oz. manjšem bloku, ki ima le 4 stanovanja in je letnik gradnje 2001. Moja želja je postavitev akvarija ob steni, ki je sicer iz knaufa, vendar je ... Več >

Jure

Koristna obtežba v skladu z današnjimi standardi za stanovanjske površine znaša ca. 200 kg/m2 po celotni površini plošče. Pr... Več >

Gašper Rus
mag. inž. grad. GI ZRMK - Center za materiale in konstrukcije

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE