Pralni in sušilni stroji: Varčni z vodo in energijo

22. 4. 2015 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: arhiv podjetij

pralni stroji, pralno-sušilni stroj, sušilni stroji

Najbolj varčni pralni stroji porabijo do 35 odstotkov manj električne energije in 25 odstotkov manj vode kot deset let stari, sušilni stroji s toplotno črpalko pa porabijo do 40 odstotkov manj energije kot običajni kondenzacijski z električnim grelnikom.

Razlike med zadnjo generacijo pralnih strojev in tisto, ki je za najvarčnejšo veljala pred desetimi leti, so velike, ob tem pa je treba poudariti, da pralnih strojev energijskega razreda B ni več na trgu. »Včasih je pralni stroj za pranje petih kilogramov perila porabil tudi do 150 litrov vode, zdaj takšen z zmogljivostjo do sedem kilogramov porabi le še približ­no 40 litrov vode,« pravi Sanja Gazibera iz podjetja Candy Hoover.

Najbolj varčno pranje 
z inverterskim motorjem

Boljši modeli pralnih in sušilnih strojev imajo vzdržljiv inverterski motor, ki doseže največjo moč v najkrajšem času. Inverterski motor nima ščetk, zato so ti aparati tišji od tistih z univerzalnim električnim motorjem. Obraba je minimalna, lažje prenašajo večje obremenitve, zato imajo daljšo življenjsko dobo. »Naš najbolj varčni pralni stroj z inverterskim motorjem in zmogljivostjo osem kilogramov spada v energijski razred A+++ (–10 odstotkov). Pri standardnem programu (bombaž, 60 stopinj Celzija) in polni obremenitvi porabi 0,88 kWh električne energije na cikel pranja (177 kWh na leto),« pravi Gazibera. Da je pranje ne samo varčno, ampak tudi učinkovito, skrbi sistem, ki omogoča, da se mešanica vode in pralnega sredstva brizga neposredno na vlakna tkanine, kar po besedah sogovornice zagotavlja učinkovito pranje v zgolj 59 minutah: »Sistem omogoča, da je perilo tudi pri 20 stopinjah Celzija enako dobro oprano kot pri 40 stopinjah, pri tem pa prihranimo 60 odstotkov energije.«

Najvarčnejši Electroluxov pralni stroj po besedah Nine Tomov porabi le 0, 64 kWh energije na cikel pranja pri standardnem programu za bombaž pri polni obremenitvi: »Po izračunih, narejenih z brezplačno mobilno aplikacijo EcoGator, je strošek za devet kilogramov opranega perila približno 0,10 evra, letna poraba je 105 kWh, kar znese 16,80 evra stroškov za električno energijo na leto. Poraba vode na cikel je 57 litrov, kar na leto nanese 10.499 litrov, pri čemer se upošteva 220 standardnih ciklov pranja s programi za bombaž pri temperaturi 60 in 40 stopinj Celzija ob polni in delni obremenitvi stroja.«

Iz podatkov, ki so nam jih poslali iz Gorenja, je razvidno, da Gorenjev najboljši pralni stroj porabi 35 odstotkov manj električne energije in 25 odstotkov manj vode kot deset let star pralni stroj energijskega razreda B. Mojca Katič, ki je pripravila izračune, pravi, da so pralni stroji med letoma 1960 in 1969 pri pranju kilograma perila porabili 0,69 kWh in 46 litrov vode: »Stroji, izdelani med letoma 1990 in 1999 so za pranje kilograma perila porabili 0,19 kWh in 9 litrov vode, med letoma 2000 in 2007 pa za isto količino 0,17 kWh in osem litrov vode, kar ustreza energijskemu razredu B. Danes pralni stroj za kilogram perila porabi 0,11 kWh in šest litrov vode.

Najvarčnejši sušilni stroji s toplotno črpalko

Sušilni stroji, ki se uvrščajo v energijski razred A+ ali višje, porabijo malo energije zaradi uporabe toplotne črpalke. »Pri sušilnih strojih, ki spadajo v energijski razred B+ ali nižje, poteka sušenje z električnim grelnikom, torej z uporabo preprostejše tehnologije,« pojasnjuje Elizabeta Biluš. Tudi Sanja Gazibera poudari, da so najvarčnejše izvedbe s toplotno črpalko, saj porabijo do 40 odstotkov manj električne energije kot sušilni stroji z električnim grelnikom, poleg občut­no manjše porabe energije pa imajo še eno pomembno prednost: »Temperatura sušenja v sušilnih strojih s toplotno črpalko znaša 50 do 55 stopinj Celzija, kar je približno 20 stopinj manj kot pri običajnih kondenzacijskih sušilnih strojih, kljub temu pa je perilo posušeno enako hitro. To pomeni, da je sušenje vedno zelo nežno, zato lahko v teh strojih sušimo tudi občutljive tkanine.«

Za uporabnike je po besedah Biluševe zanimiva primerjava o porabi električne energije pri aparatih v različnih energijskih razredih: sušilni stroj v energijskem razredu A porabi 45 odstotkov manj električne energije kot tisti v energijskem razredu B, aparat v raz­redu A+ porabi 56 odstotkov manj kot tisti v razredu B, sušilni stroj v najvišjem razredu A+++ pa 69 odstotkov manj kot aparat v razredu B. »Prihranek energije pri sušilnih strojih v višjih energijskih razredih je torej zelo opazen,« poudarja sogovornica.

Na zahodnoevropskih trgih, kjer se proda največ takšnih aparatov v Evropi, se po besedah sogovornice kupci vse bolj odločajo za energijsko varčnejše (energijski razred A in višje), kar lahko po eni strani pripišemo želji po manjših stroških za električno energijo, po drugi pa želji uporabnikov po čim manjši obremenitvi okolja: »V Nemčiji, denimo, kjer je okoljska ozaveščenost kupcev najmočnejša v Evropi, za sušilnike energijskega razreda B skoraj ni več zanimanja.« Kako močno je povpraševanje po sušilnikih z majhno porabo električne energije, pove tudi podatek, da predstavljajo v Gorenju sušilniki s toplotno črpalko, ki se uvrščajo v energijski razred A in višje, že približno 80 odstotkov celotne proizvodnje teh aparatov.

»Najvarčnejši sušilni stroj v naši ponudbi ima zmogljivost osem kilogramov in spada v razred energijske učinkovitosti A++. Na cikel sušenja pri standardnem programu za bombaž pri polni obremenitvi porabi 1,94 kWh energije (0,31 evra na cikel) oziroma 235 kWh na leto, kar pomeni 37,60 evra za električno energijo na leto. Številke so pridobljene z aplikacijo EcoGator, cena kWh je 0,16 evra,« pravi Nina Tomov. Pri aparatu iz razreda B so podatki drugačni: na cikel sušenja pri standardnem programu za bombaž in pri polni obremenitvi porabi 4,3 kWh (0,69 evra na cikel) oziroma 504 kWh (80,64 evra) na leto. Letni izračun je po besedah sogovornice narejen na podlagi 160 sušilnih ciklov standardnega programa za bombaž pri polni in delni obremenitvi. Po besedah Sanja Gazibera je ena od prednosti njihovih sušilnih strojev kondenzacijska posoda v vratih (pri večini aparatov je zgoraj ali spodaj), najbolj varčen aparat v njihovi ponudbi (razred A++) z zmogljivostjo devet kilogramov pa pri polni obremenitvi porabi 2,18 kWh na cikel pranja (pri polovični 1,15 kWh) oziroma 259 kWh na leto.

Za kombinirane aparate še vedno stara energijska nalepka

Kombinirani pralno-sušilni stroji še vedno uporabljajo staro energijsko nalepko (najboljši razred A), medtem ko se za pralne in sušilne stroje uporablja nova (najboljši razred A+++). Večina pralno-sušilnih strojev je, kakor pravi Biluševa, še vedno v energijskem razredu B, manjši delež pa v razredu A: »Prihranek energije pri aparatu iz razreda A je v primerjavi s tistim iz razreda B 16-odstoten, prihranek vode pa do 24-odstoten. Pralno-sušilni stroji namreč porabijo veliko vode tudi pri sušenju, saj je način sušenja pri kombiniranih strojih popolnoma drugačen kot pri samostojnih sušilnih strojih.

V Electroluxu pralno-sušilnih strojev energijskega razreda B sploh nimajo v ponudbi. »Naš najvarčnejši pralno-sušilni stroj na cikel porabi 3,67 kWh za pranje, ožemanje in sušenje pri standardnem programu pranja bombaža 60 stopinj Celzija, pri polni obremenitvi in programu sušenja 'suhi bombaž'. Poraba vode za pranje, ožemanje in sušenje pri standardnem programu pranja bombaža 60 stopinj Celzija je 69 litrov,« pravi Nina Tomov.

KOMENTARJI

Marko
21. 4. 2015 16:38

Že res da so varčni, so pa tudi 2x dražji od navadnih, manjka vam zame kot potrošnika pomemben podatek - kdaj se mi razlika v ceni povrne? Predvidevam da nikoli...

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE