Ogrevanje: Najdražja UNP in elektrika, najcenejša lesna biomasa

1. 9. 2014 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: Igor Zaplatil in Igor Modic/dokumentacija Dela

ogrevanje, cene energentov, kurilna sezona

Poletja še ni konec, a marsikoga že zdaj boli glava, ko pomisli na bližajočo se kurilno sezono in z njo povezane visoke stroške za ogrevanje. Primerjava cen energentov in sistemov ogrevanja, ki jo je za Deloindom pripravil energetski svetovalec Franc Kalan, kaže, da bodo najgloblje v denarnico segli tisti, ki se ogrevajo na utekočinjeni naftni plin in elektriko, najmanj pa bodo za toploto v svojih domovih odšteli tisti, ki se ogrevajo s sekanci.

Poleg sistemov na utekočinjeni naftni plin in električno energijo uvrščamo med negospodarne tudi sisteme na kurilno olje. Ogrevanje s tem energentom je tudi do 80 odstotkov dražje kot ogrevanje z drvmi, na primer. Med gospodarnimi sistemi ogrevanja pa je po besedah energetskega svetovalca Franca Kalana najbolje izbrati toplotno črpalko voda/voda oziroma lesno biomaso, če imamo seveda možnosti za to. Vgradnja toplotne črpalke voda/voda namreč ni vedno mogoča, prav tako ne ogrevanje z lesno biomaso.

»Pri zemeljskem plinu pride v poštev samo izvedba s kondenzacijskim grelnikom. V večstanovanjskih stavbah je sistem na daljinsko ogrevanje veliko bolj varčen kot sistem na zemeljski plin. Pri tem pa je treba opozoriti, da moramo pri izbiri ogrevalnega sistema upoštevati več dejavnikov, lokalne razmere, naravne danosti in podobno,« našteva sogovornik. Razlogov, da se pred končno odločitvijo temeljito posvetujemo s strokovnjakom, je torej več kot dovolj.

Kalan toplo priporoča čimprejšnjo zamen­javo negospodarnega ogrevalnega sistema z varčnejšim, ki izkorišča enega izmed obnovljivih virov: »Prihranki bodo največji (več kot 70-odstotni), če bomo zamenjali najbolj negospodaren sistem z najbolj gos­podarnim, na primer sistem na utekočinjeni naftni plin s toplotno črpalko TČ voda/voda.«

Med razlogi, zaradi katerih se je smotrno odločiti za ogrevanje z obnovljivimi viri, je tudi njihova cena. Ta je v primerjavi s cenami fosilnih goriv stabilna, poleg tega so obnovljivi viri tako rekoč neomejeni, poudarja Franc Kalan: »Zaloge ekstra lahkega kurilnega olja so med vsemi fosilnimi gorivi najmanjše, po zadnjih podatkih jih je le še za približno 50 let, zato je pričakovati, da bo njegova cena v prihodnje še bolj naraščala. Enako velja za utekočinjeni naftni plin. Poleg tega je cena nafte zelo občutljiva na svetovna politična in ekonomska dogajanja, na tečaj ameriškega dolarja, močno je odvisna od ponudbe in povpraševanja … Tudi cena zemeljskega plina se usklajuje mesečno in glede na zadnje dogodke lahko pričakujemo zvišanje cen tega energenta.«

Cene električne energije v Sloveniji so po sogovornikovih besedah v primerjavi s preostalim svetom nizke, zaostajajo za cenami v EU, zato je realno pričakovati, da bomo za elektriko plačevali vedno več. »Cene energentov se torej spreminjajo, vendar manjše spremembe ne morejo bistveno vplivati na odločitve pri izbiri optimalnega sistema ogrevanja. Upoštevati pa je treba višino naložbe v posodobitev sistema in njeno vračilno dobo,« dodaja Kalan.

Pojasnilo k tabeli

Vse nabavne cene energentov v stolpcu 2 so pri znani kurilni vrednosti preračunane v kilovatne ure končne energije, da jih lahko primerjamo med seboj. Če pri pretvorbi v toploto upoštevamo še fiksne stroške in povprečni letni izkoristek, dobimo ceno koristne energije. Cene končne energije iz stolpca 4 so merilo za primerjavo energentov (goriv), cene koristne energije pa za primerjave gospodarnih in negospodarnih sistemov ogrevanja (stolpec 6).

Poglejmo primerjavo ogrevanja s kondenzacijskim plinskim grelnikom in kotlom na pelete: ceno koristne energije pri zemeljskem plinu (0,077 evra/kWh) delimo s ceno koristne energije pri peletih (0,069 evra/kWh), rezultat 1,12 pa pomeni, da je ogrevalni sistem s kondenzacijskim plinskim grelnikom za 12 odstotkov dražji od sistema na pelete.

V stolpcu 7 so prihranki vseh sistemov v primerjavi s kurilnim oljem (kotel s 70-odstotnim izkoristkom).

Pri izdelavi tabele cen je energetski svetovalec upošteval nekatere dejavnike, ki po njegovih izkušnjah vplivajo na rezultate. To so letna raba koristne energije, izkoristki sistemov ogrevanja, cene dobaviteljev energentov, ocena grelnega (delovnega) števila pri toplotni črpalki, dodatni drugi vir bivalentnega ogrevanja pri toplotni črpalki in podobno.

»Primerjalno tabelo lahko uporabimo tudi pri izbiri priprave tople vode. Dejstvo je namreč, da ogrevanje sanitarne vode s centralnim ogrevalnim sistemom ni vedno gospodarna rešitev, še zlasti ne zunaj kurilne sezone, ko je ogrevalna naprava zelo malo obremenjena. Veliko bolj smotrno je izbrati sanitarno toplot­no črpalko zrak/voda ali sončne kolektorje, denimo. Izjema je ogrevanje sanitarne vode z ogrevalno TČ,« dodaja sogovornik.

KOMENTARJI

jože
23. 9. 2014 16:01

Sprašujem zakaj niso zajeti električni paneli pri premirjavi energentov ?

Jože
1. 9. 2014 12:03

Cena ogrevanja sanitarne vode in dogrevanja poslovnih in stanovanjskih hiš na sončne žarke ki so brezplačni to pomeni o stroškov za ogrevanje ko so pogoji za delovanje primerni in to je vsaj 70% na letni ravni .K ceni favoriziranih energentov je potrebno dodati še stroške prevoza ter delo, ki čaka vsakega posameznika za obratovanje ogrevanja ter stalni nadzor nad kuriščem . Če vse skupaj seštejemo potem tako ogrevanje ni tako poceni in ni enostavno .Zato naj se vsak rajši dobro informira kaj se izplača in ne zahajajte v pisarne, ki vam bodo svetovali tisto kar prinaša korist lobistom na področju ogrevalnih sistemov.

jože
1. 9. 2014 11:49

Vse lepo in prav a solarni sistem za ogrevanje sanitarne vode ter za dogrevanje poslovnih in stanovanjskih hiš pa poskrbi še za dodatne prihranke ki se lahko merijo od 50 do 70% na že vse obstoječe energente. Pa še ekološko je najbolj primerno ogrevanje na UV žarke saj ne onesnažuje okolja kot sekanci, pelet in polena .Omenjene energente morate uporabljati tudi za ogrevanje sanitarne vode kar pomeni onesnaževaje okolja skozi celo leto.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE